Uralta a döntőt, világbajnok Spanyolország

Bár Argentína egyszer visszajött a meccsbe, a második negyedben összeszedett 17 pontos hátrány után már nem tudott - az MVP Ricky Rubio lett.

Argentína - Spanyolország 75-95 (14-23, 17-20, 16-23, 28-29)

Hullámzó első negyed után a spanyolok irányítottak. Rubio és a befejezéseknél pontos Oriola vezetésével 14-2-vel indítottak a hispánok, szinte sokkolták az egész első félidőben rengeteg labdát eladó argentinokat. A dél-amerikai együttes Brussino két triplájával, illetve két gyorsindításból szerzett kosárral zárkózott (ebben a szakaszban működött a védekezés argentin oldalon), egy 11-0-val egyetlen pontra közelítette ellenfelét (13-14). A spanyol cserék Ribas révén újfent elléptek ellenfelüktől (14-23), majd a második felvonás során Rudy Fernandez két triplájával 17 ponttal léptek meg (14-31). Laprovittola állt Argentína élére, egymaga hozta vissza csapatát 10 pontra, a félidő hátralévő részében pedig végig ekörül mozgott a távolság (31-43). Egy fokkal dobott csak jobban Spanyolország, a labdákra is jobban odafigyelt (6-9 eladott játékszer), viszont 10 támadópattanót szedett, és 26-15-re nyerte a pattanócsatát az első 20 perc során.

A fordulás után sem változott semmi. Arra lehetett számítani, hogy az argentinok megpróbálnak nekiesni a spanyoloknak, hogy bejöjjenek 10 ponton belülre, és nyomás alá helyezzék ellenfelüket... ehelyett pont az ellenkezője történt. Gasol és Rubio vezetésével oktattak a spanyolok, 22 pontra növelték a távolságot (33-55). Az argentinok két gyors triplával időkérésre kényszerítették Sergio Scariolót, de Spanyolország azonnal reagált, mint ahogy a mérkőzés egészében sokkal élesebbnek tűntek, mint az argentinok. A 20 pontos különbséget a Llull, Fernandez, Willy Hernangomez trió vezetésével tartották a spanyolok. Argentína többször is feljött ezután 12 pontra, de a harmadik negyed elején eldőlt a mérkőzés sorsa, amelyet végül kerek 20 ponttal, 95-75-re nyert Spanyolország, így 2006 és Japán után 2019-ben, Kínában újra világbajnok lett. Marc Gasol Lamar Odom nyomdokaiba lépett: ő lett a második játékos, aki egy évben nyert NBA bajnoki címet és vb-t.

Argentína legjobb dobói: Deck 24/3, Laprovittola 17/6, Campazzo 11/3.
Spanyolország legjobb dobói: Rubio 20/3, Llull 15, Gasol 14/3.
 

Az All-Star ötös:

Bogdan Bogdanovic (Szerbia)
Evan Fournier (Franciaország)
Ricky Rubio (Spanyolország)
Marc Gasol (Spanyolország)
Luis Scola (Argentína)

MVP:

Ricky Rubio (Spanyolország)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus