Utolsó másodperces kosárral kapott ki a Körmend

Sokáig úgy tűnt, hogy győztesen hagyhatja el a parkettet a Rovinari otthonában a Körmend, de a hazaiak fordítottak és nyertek.

A rossz kezdés után remek tempót diktált a Körmend, és egy 19-2-s rohammal magabiztos előnyre tett szert. A harmadik negyedben azonban a hazaiak változtattak védekezésükön, mellyel nehezen boldogultak a vendégek. Az idegek csatáját a végjátékban a hazaiak bírták jobban és egy utolsó másodperces, szerencsés duplával behúzták a győzelmet. A Körmendnek elég lett volna egyetlen ponttal nyernie a továbbjutás bebiztosításához, ugyanis a Tartu Rock idegenben legyőzte a Lukoil Academic együttesét.

EuroChallenge, Csoportkör – 5. forduló, 2014. december 9.

Energia Rovinari (román, 3-2) - Egis Körmend (magyar, 2-3) 73-72  (19-18, 15-22, 18-15, 21-17)

Zsilvásárhely, 1300 néző   Vezette: Petar Denkovski (macedón), Yener Yilmaz (török), Ilias Kounelles (ciprusi)

Energia Rovinari: Watson 15, Troupe 8/6, Karpelesz 12/3, Kremen 10/6, Turner 4.
Csere: Milosevics 16, Vlaicu -, Sullivan 8/3, Aktas -. 

Egis Körmend: Burgess 11/3, Popadics 8/6, Ferencz -, Tóth 8/3, Richards 25/6.
Csere: Török 7/3, Sonyák -, Lemon 13.  Vezetőedző: Ante Perica.
 
A mérkőzés részletes statisztikája erre a linkre kattintva elérhető.

A Körmend új irányítója a kezdőcsapatban, míg a sérüléssel bajlódó Lemon a cserepadon kezdte a mérkőzést. A hazaiak hamar előnyre tettek szert, 7-2-re vezettek, amikor Richards révén megindult a vendég együttes. Sajnos Ferencz nagyon hamar összeszedte első két személyi hibáját, Sonyák váltotta. Kremen és Karpelesz hármasaival új lendületet vett és tíz ponttal lépett el a hazai csapat. (19-9) Innen azonban a Körmend percei következtek. A negyed végéig 7-0-s rohamot futottak a piros mezesek, az első tíz percet Richards indításból dobott, utolsó másodperces, táblázós hárompontosa zárta le. (19-18)

A második negyed első öt perce egyértelműen a vendégeké volt. Nagyon jól védekeztek, mellyel jó alapot teremtettek a támadásaikhoz és a tíz pontos hátrányból 8 pontos előnyt építettek ki. (21-29) Burgess kisebb arcsérülése miatt a padra kényszerült, a védekezésben pedig jelentős mértékben keményítő hazaiak megakadályozták, hogy a körmendiek tovább növeljék előnyüket. (22-30) Több ziccer maradt ki és eladott labdákat vétettek a negyed közepén, de Lemon büntetői megnyugtatták a Perica-legénységet. (22-32) Sullivan triplája és Watson kettese gyorsan megfelezte a vendéglátók hátrányát, de Tóth hárompontosa és Lemon melós duplája után ismét visszaállt a korábbi differencia.  (27-37) A negyed végéig négy pontot faragtak hátrányukból a hazaiak.

A hosszú szünet után nagy elánnal jött ki a Rovinari, pár perc leforgása alatt felzárkóztak a vendéglátók. De épp jókor érkezett Tóth kosár jó, plusz egy büntetős játéka. (40-45) Ferencz begyűjtötte harmadik és negyedik személyijét is, de Perica mester pályán tartotta a válogatott bedobót. A játékrész közepén Richards már 20 pontnál és 10 lepattanónál állt, amikor Ferencz helyére érkezett Sonyák és a hazai kispad a csere közben begyűjtött egy technikait. Burgess a háromból két büntetőt helyére küldött, hét ponttal lépett el a Körmend. (42-49) Keményen üldözte ellenfelét a vendéglátó, de a magyar csapat szekerét vagy Lemon, vagy Richards rendre meg tudta lökni, állandósult az 5-6 pontos differencia. (49-55) Watson az utolsó hazai lehetőséget pontokra váltotta a negyedben, így Ferenczék három pontos fórral várhatták a záró tíz percet. (52-55)

Nem kezdődött jól az utolsó negyed a Körmend számára, hiába dobott Popadics triplát a sarokból, Karpelesz válaszolt, mely már a vezetést jelentette a hazaiak számára. (59-58) A vitatható játékvezetői ítéletek sem zökkentették ki a körmendieket, akik rendezték védekezésüket, de Richards korai vállalása után újra egyenlítettek a hazaiak. (61-61) Két gyors dupla után nehéz helyzetbe került a magyar csapat, Ante Perica pedig időt kért, három perccel a lefújás előtt. (67-64) A végjátékban a Rovinari diktálta a tempót, többször úgy festet, hogy elúszik a Körmend számára a győzelem lehetősége. De egy jó védekezés után Richards dobott indítás után ziccert, 22 másodperccel a lefújás előtt egy ponttal vezetett a Körmend. (69-70) Watson 17 másodperccel a vége előtt mindkét büntetőjét pontokra váltotta, az időkérés után a Körmend a győzelemért támadhatott. Lemon a palánk mögül, kifacsart helyzetből pörgette be a gyűrűbe a labdát, de még maradt tíz másodpercük a hazaiaknak. (71-72) Watson közelijét kivédekezték Sonyákék, de a lepattanó Karpelesz kezébe került, aki elengedte a játékszert, mely többször érintette a gyűrűt, mielőtt áthaladt a síkján. Győzött a Rovinari.

Antonisz Konsztantinidesz: – Gratulálok barátomnak, Ante Pericának és csapatának és a legjobbakat kívánom nekik a hazai bajnokságban. Kettős érzés van bennem, mert nem vagyok elégedett azzal, amit a csapatom mutatott. De ugyanakkor nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mert ők kezdték meg ennek a klubnak a felemelését. Hat éve még a másodosztályban volt a gárda, tavaly román kupát nyert, és most egy lépésre van a továbbjutástól az EuroChallenge sorozatban.

Ante Perica: – Elsőként gratulálok a győztes csapatnak. Nagyon hasonló mérkőzés volt a nálunk játszotthoz. Akkor a mi csapatunk nyerte meg az utolsó két percet öt ponttal és nyert, most vesztett. Ilyen a kosárlabda. Sokszor apró dolgok döntenek, most egy utolsó lepattanó lett a döntő. De elégedett vagyok a csapatommal és azzal a játékkal, amit ma mutatott.

Slide és Fotó - Jene Sándor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus