VEF Riga - Szolnok 18:30 (Sport2)

Holnap este, a EuroCup első csoportkörének második fordulójában a magyar bajnok Szolnoki Olaj KK együttese a lett VEF Riga vendége lesz. A talán leggyengébb csoportellenfélnek tartott északiak nem kezdték jól az idényt, de nem is volt könnyű dolguk. Lássuk, mit érdemes tudni róluk, mi történt eddig idén velük, és mi várható az összecsapáson!

EuroCup, Első csoportkör, 2. forduló
VEF Riga (lett, 0-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-0)
2014.10.22., szerda, 18:30 (TV - Sport2, 18:30)

Az ellenfelet szeptember végén részletesen is bemutattuk, ezt EZEN A LINKEN elolvashatjátok.

Rosszul kezdték az idényt. A Strasbourg az Euroliga selejtezőjében ütötte ki őket szeptember végén (53-82). Ezt követően jött három győzelem: a lett bajnokságban verték a Jelgavát (80-55) és a Valmierát (72-69), a VTB Liga nyitányán pedig 77-75-re a Jenyiszej Krasznojarszk együttesét október 9-én. Három napra rá azonban kikaptak a második fordulóban a szintén EuroCup-induló, orosz Krasny Oktyabrtől (75-76), múlt szerdán Moszkvában a Himki elgázolta őket a EuroCup első körében (65-94), míg a hétvégén megint a Himki volt az ellenfelük, megint idegenben, ezúttal a VTB Ligában, és ezúttal is vereséget szenvedtek (87-96).

Várható rotáció:
Dillard - Robinson - Timma - Pasecniks - Fall
(Bradley) - Jakovics - Strelnieks - A. Berzins - Zakis - Mejeris

Érdekes szerkezetben játszanak, kezdve ott, hogy két amerikai hátvédjük 183 és 185 centi magas, tehát elég alacsony a hátvédsoruk - cserébe az átlagnál gyorsabbak is. A csereként használt Ingus Jakovics nem sokat játszik és szintén 186 centis, Arturs Strelnieks pedig szintén alig van a pályán, és jobbára csak védekezőfeladatokra használható kettes, így főleg Gerald Robinsonnak kellett eddig az egészségesnél többet játszania: 16 perc volt a legkevesebb játékideje a hét meccsen (a Jelgava elleni sima győzelem alkalmával), de a többi találkozón 28, 30, 31, 34, 35 és 35 percig kellett pályán lennie, és túl sokszor még eredményre sem vezetett a dolog.

Itt van egyébként egy új igazolásuk, Ramel Bradley. A 29 éves, 188 centis amerikai irányítót a napokban igazolták, tavaly játszott néhány meccset a török Türk Telekomnál, de október végén súlyos lábsérülést szenvedett, az egész idényt kihagyta ezt követően, most próbálja meg újra beindítani karrierjét. Az egyik legjobb amerikai egyetemen, a Kentuckyn végzett 2008-ban, utána játszott a Cedevitánál egy évet, a francia Dijonnál, három évet töltött Izraelben, és az előző idényben volt a törököknél. Ő valószínűleg Jakovics perceit teljesen megeszi, és Robinson és Dillard tehermentesítésére érkezett, hiszen szintén egyes poszton játszott korábban.

A palánk alatt is megvannak az érdekességek. A 19 éves Anzejs Pasecniks az utóbbi öt meccsből hármon kezdett, de alig játszik 6-7 percet találkozónként. Bamba Fall, Mareks Mejeris és Arturs Berzins oldják meg leginkább az erőcsatár és a center posztokat, Ronalds Zakis is nagyjából ugyanannyi(ra keveset)t tölt a parketten, mint Pasecniks - legalábbis a VTB Ligában, a Himki elleni EC-meccsen mindketten jócskán 10 perc fölött játszottak. Janis Timmának legit cseréje gyakorlatilag nincs kiscsatárként, a 204 centis Berzins sokkal inkább négyes, mint hármas, úgyhogy érdekes felállásokban kénytelen játszani a lett főváros csapata.

Ami látszik, hogy mindkét amerikaira vigyázni kell kint és bent is. Kevin Dillard inkább a társak kiszolgálását helyezi előtérbe és kintről vállalkozik, míg Robinson többször fordul elő a festékben, és ő az első számú pontfelelőse az együttesnek. Timma nagyon sokoldalú kosaras, másokat is helyzetbe hoz, ő maga is vállal, pattanózik, egy igazi mindenes, akitől nem nagyon tudni, aznap este mit kap az ember. Ez a külső dobására is igaz: a VTB Ligában mutatott két 2/6-os triplamutató után előbb 5/7 majd 1/9 volt a két Himki elleni meccsen. Igazi streaky shooter, aki akkor is vállal, ha nem nagyon megy neki, az ő dobóformája kulcs lesz, mert az is látszik, hogy nem kevésszer emeli rá.

A palánk alatti soruknál Pasecniks egyelőre epizódszereplő, akár kezd, akár nem, Zakis viszont elég aktív támadásban abban a limitált időmennyiségben is, amit a parketten tölt. Fall és Pasecniks csak a palánk közelében található meg, a másik három delikvens viszont kintről is előszeretettel vállalkozik, és ebből a szempontból főleg Berzinsre kell figyelni, őt üresen hagyni a triplavonalon azért nem egy életbiztosítás. Fall egy jó 8-10 pont, 7-8 pattanós, stabil játékos, de tőle többet nem nagyon lehet várni - és kapni sem lenne szabad -, Mejerisszel és Berzinsszel együtt viszont egészen jó rotációt alkotnak.

Az Olaj azért a Rigánál jobb formában van, hiszen a Partizan elleni vereséget három diadal követte, többek között a EuroCup első fordulójában is sikerült győzelemmel bemutatkozni a Zenit ellen (96-94), a hétvégi, Szkopje elleni mérkőzés azonban közel sem sikerült ennyire jól (58-74), és az oroszok elleni találkozót leszámítva azért a támadójáték erősen akadozik még. A játékosok közül mindenki bevethető, úgyhogy elvileg teljes kerettel mehet neki Dragan Alekszics csapata az összecsapásnak, ahol szerintem a győzelemhez megint az Olaj jobbik arcát kell látnunk, a letteket erősebbnek tartom annál, mint amit eddig mutattak - a Himki elleni két vereség például semmilyen szinten nem mérvadó megítélésüknél.

Lehet esély a győzelemre, mert egészen furcsa ötösökkel kell operálniuk a házigazdáknak (általában két alacsony hátvéd, egyetlen igazi hármas), de a két amerikaira nagyon kell vigyázni, ők egyedül is képesek meccseket eldönteni, és ha Timmával együtt ritmust találnak, hárman nagyon sok könnyű, üres helyzetbe tudják hozni a többieket is - és itt van ráadásul a harmadik amerikai kisemberük is, akitől egyelőre nem tudni, mi várható. Ha a három fazonszabászt sikerül levenni a pályáról - talán közülük Dillard lenne a legfontosabb, mint igazi pass-first irányító, de Robinson és Timma szerintem ketten is képesek szétkapni egy védelmet hazai pályán -, akkor lehet esély a győzelemre, egy Zenit ellen látottnál gyengébb támadójátékkal is, de az Adria Ligában mutatottakhoz képest feljebb kell lépni.

A találkozót 18:30-as műsorkezdettel közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus