Wittmann 20 ponttal és Koszovó elleni győzelemmel búcsúzott

A magyar válogatott a második félidőben már uralta a Koszovó elleni mérkőzést - az utolsó válogatott meccsét játszó Wittmann Krisztián 20 ponttal a mezőny egyik legjobbja volt.

2019-es világbajnokság, selejtező, Első csoportkör, C csoport
Magyarország (1-1) - Koszovó (0-2) 84-76 (20-21, 15-15, 24-15, 25-25)

Magyarország: Wittmann 20/12, Kovács 2, Vojvoda 20/9, Allen 15/3, Keller 3.
Csere: Benke 8/6, Perl 6, Eilingsfeld 6/3, Karahodzsics 2, Váradi 2.

Koszovó: Bamforth 21/9, Berisha 22/6, G. Rugova -, F. Rugova 7, Shoshi 16.
Csere: Veseli 5/3, Zekiqi -, Morina 3/3, Mekaj 2.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Shoshi révén a vendégek szereztek vezetést, de gyorsindításokkal válaszoltunk erre - az első percekben úgy tűnt, jól pörgünk (5-2). A mieinknél Vojvoda Dávid került főszerepbe az első negyed első felében, a vendégeknél pedig Bamforth, így az ötödik perc végén egál volt az állás a két vezér kosárváltásait követően (10-10). A két szombathelyi, Váradi Benedek és Perl Zoltán kosarai révén léptünk meg, a 9. perc közepén Eilingsfeld kosarával pedig már öt pont is volt a fórunk (18-13), de a negyed utolsó másfél perce a kifejezetten jól támadópattanózó koszovóiaké volt - Bamforth és Veseli triplái után Berisha duplája egy 8-0-s vendég futást jelentett, és bár az utolsó pillanatban Rosco Allen egy szép egyéni akció végén eredményes tudott lenni, egy ponttal így is le voltunk maradva a negyed végén (20-21).

A második felvonás első két és fél percében összesen egy Perl-kosár született, mindkét oldalon rengeteg volt a hiba, de jött a vendégek centere, Shoshi, akit kettő-kettők után folyamatosan meg tudtak játszani a társak, Bamforth kifejezetten hatékonyan kosarazott mellette, és utóbbi gyors öt, emberről dobott pontjával öt ponttal meg is lépett Koszovó a 25. perc kezdetére (25-30). A búcsúmeccsén résztvevő Wittmann Krisztián tartotta a lelket ekkor a mieinkben támadásban, egy tripla után egy nehéz ziccert is értékesített, majd Shoshi kosarára is ő válaszolt (32-32). A vendégek centere a dudaszó pillanatában még középtávolról is eredményes volt, de Eilingsfeld hármasával visszavettük fórunkat (35-34). A félidőben azonban nem a magyar együttes vezetett, miután Berisha az utolsó pillanatban emberről volt eredményes, így egyetlen ponttal továbbra is a koszovóiak álltak jobban (35-36).

Az első félidőben egyrészt a pattanózással volt nagyon sok bajunk, hiszen a 12 védőpattanónk mellett Koszovó leszedett 9 támadópattanót - ezt is csak részben kozmetikázza, hogy mi is leszedtünk 6 támadót az ő palánkjuk alatt.

A fordulás után pár percig még tartotta magát a Shoshi vezette Koszovó, de 39-40 után egy 15-0-s sorozatot vezettünk Vojvoda három büntetőjével és egy triplájával, majd Wittmann egy és Benke Szilárd két hármasával (54-40). Úgy tűnt, teljesen szétesett a vendég gárda, több támadóhibát is vétettek, a támadólepattanózásuk közel sem volt azon a szinten, ahol az első félidőben, és nem estek a tripláik sem, mégsem adták fel, futottak ők is egy 8-0-t, így eléggé a padlóról felállva visszajöttek a meccsbe (54-48). Allen Rosco révén kaptunk egy kis új lendületet, de sokkal jobban meglépni nem tudtunk ebben a szakaszban, 8 pontos előnyünk azonban így is volt 10 perccel a vége előtt (59-51).

A záró felvonás már jóval könnyedebb játékot hozott, mint mondjuk az első félidő - két legjobbja, Bamforth és Berisha révén tartotta ugyan 10 pont körüli hátrányát a koszovói együttes, de a mieinknél az Allen-Vojvoda-Wittmann trió nagyon élt, utóbbi újabb két hármast szórt be, így már 18 pontnál járt a 35. perc elején (73-58). Berisha és Bamforth pontjaival lett megint 10 a különbség, de Allen és Wittmann tarthatatlan volt ebben az időszakban is. A végén kozmetikázott még Koszovó, de végül nagyobb izgalmak nélkül, 84-76-ra a mieink győztek, így 1-1-gyel állunk két mérkőzés után a világbajnoki selejtezőkön, míg Koszovó két jó első félidőt tudhat magáénak, de emellett egy 0-2-es mérleget.

A csoport másik mérkőzéséről külön beszámoltunk már - a litvánok a második negyed elején egy 23-2-es futással lerendezték a lengyeleket, végül 20 ponttal diadalmaskodtak, tehát az északiak 2-0-lal, mi és a lengyelek pedig 1-1-gyel állunk, ebben a csoportban eddig érvényesült a papírforma.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus