Zadar - Szolnok, 19:00

A mai napon a Szolnoki Olaj KK számára is elkezdődik az Adria Liga 2013/14-es kiírása. Az előző szezon magyar bajnoki ezüstérmese Horvátországban, a Zadar vendégeként kezdi meg a sorozatot. Mindkét keret borzasztóan komoly átalakulásokon ment át a nyáron, így nehéz előre megmondani, mi történhet a találkozón, ám míg a magyarok papíron egyértelműen erősödtek, addig mai ellenfelüknél ez már közel sem mondható el ilyen biztos tényként. Lássuk, mi történt a két együttessel a nyár folyamán, és mi várható a mai összecsapásukon!

Adria Liga, alapszakasz, 1. forduló

Zadar (horvát) - Szolnoki Olaj KK (magyar)    2013.10.05. (19:00)

Mint az olvasható volt már akkor is, ők is sok változáson estek át, nem csak az Olaj. Edzőt is cseréltek, és gyakorlatilag minden kulcsjátékosuk - Ante Delas, Romeo Travis - távozott a csapattól. Az angol irányítónak, Andrew Lawrence-nek, illetve az amerikai hátvédnek, Scoop Jardine-nek nem lesz könnyű dolga, valószínűleg tőlük várják azt, hogy idén hátukon cipeljék majd a gárdát. A külső posztokon még rendben is van az együttes, hiszen a Splitből érkező Toni Dijan kifejezetten jó játékos, Marko Car pedig, bár nyitott szerződéssel játszik, azaz bármikor leléphet a klubtól, mégis csak horvát válogatott volt.

A palánk alatt aztán nagyobb a gond. Egyrészt innen távozott a csapat messze legjobb játékosa, Romeo Travis, aki az Adria Liga mezőnyében is kiemelkedőt hozott, a legjobb játékosok névsora vele és Alekszandar Csapinnal kezdődött. Másrészt innen nemcsak ő, de Barisa Krasic és Jusuf Nurkic is lelépett, gyakorlatilag teljesen újjá kell tehát szervezni a magasember-részleget. Utóbbi távozása lehet igazán nagy bosszúság, a 19 éves center ugyanis az év végén elég sok játéklehetőséget kapott, és ekkor megmutatta, hogy borzasztóan komoly potenciállal rendelkezik, el is vitte az ezúttal a fiatalokra építő Cedevita.

A távozók névsora egy dolog, a probléma viszont úgy teljes, hogy nem nagyon sikerült senki sem a helyükre igazolni. Filip Kraljevic egy jó kiegészítőnél nem volt több Splitben, itt elő kell lépnie majd, ha azt akarják, hogy a bennmaradásra esélye legyen a Zadarnak. Szintén Splitből érkezett Josip Sobin, aki a játék szinte minden elemében egészen kiváló játékos, viszont kevés fakezűbb kosarast hordott a hátán a föld, a 20% alatti büntetőzésére nagyon könnyen rá lehet szállni akkor, ha esetleg szabályos eszközökkel nem sikerül megállítani, ez egy nagyon fontos ütőkártya lehet majd a szolnokiak kezében. Ante Djugum valószínűleg a legbiztosabb pontja a festékben szereplő játékosoknak, de ő egy ennél alacsonyabb versengésből érkezik, közel sem biztos, hogy meg tudja közelíteni azt a szintet, amit a szlovén első osztályban, a Zlatorognál produkált.

Ami nagyon fontos lehet ezen a meccsen, hogy egyrészt mindenki egészséges a hírek szerint az Olajnál, másrészt az Oliver-Ivosev-Lóránt-Keller-Báder ötös legalább egy kategóriával képvisel magasabb szintet, mint a Sobinék-féle sor. Minőségben talán nincs akkora különbség, de mennyiségben mindenképpen, Neno Ascserics bőséggel forgathatja játékosait négyes-ötös poszton, éppen attól függően, mikor mire van szükség az aktuális felállás ellen. Ezt a meccset sok helyen megnyerheti a Szolnok, de alapvetően ez lenne az a pont, ahol papírforma szerint a legkomolyabb fölénye van a magyaroknak.

A külső posztokon is nagyon jól áll az Olaj, de a Zadarnál Car, Prostan, Ramljak és Dijan is egészen kitűnő játékosok, kettes-hármas poszton tehát nehéz lesz döntő fölényt kialakítani - nem lehetetlen, de a horvátoknak ez a sora kifejezetten erős. A két idegenlégiósról egyelőre semmit nem tudunk, csak azt, hogy most kezdik profi karrierjüket, és azért ez is nagyban Warrenék malmára hajthatja a vizet.

Összességében nézve bár nagyon óvatosan kell bánni az elvárásokkal, nagyon nehéz nem kimondani, hogy az egyik legnyerhetőbb idegenbeli találkozójával kezd a szolnoki együttes. Az Adria Liga egyértelműen alsó harmadába tartozó Zadar ellen győzelmi esélyekkel léphetnek pályára Báder Mártonék - fontos is lenne a jó kezdés, és az önbizalom megszerzése, a második fordulóban ugyanis egy borzasztóan nehéz hazai meccs következik a nyáron alaposan megerősödő, a Union Olimpiját tegnap 19 ponttal legázoló Szkopje ellen. A lehetőség tehát adott, a horvátok festékbeli hiányosággai komoly sanszot adnak arra, hogy a múlt évvel ellentétben győzelemmel kezdjen az Olaj, és azonnal leszögezze a közvéleménynek is, hogy idén nem csak a kiesés elkerülése a kitűzött cél.

Hogy nem számít esélytelennek az Olaj, sőt, azt az is jól mutatja, hogy az egyik leghíresebb fogadóportálon, a bet365-ön mindkét csapat ugyanolyan odds-szal, 1.88-cal indul a találkozónak, tehát az idegenben játszó magyaroknak is adnak annyi esélyt, mint a horvátoknak!

A mérkőzést tudomásunk szerint nem közvetíti semmilyen csatorna, és neten is csak az élő statisztikát lehet követni ezen a linken!

Amennyiben ez változna, természetesen értesítjük olvasóinkat!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus