Zenit - Szolnok 18:00 (Sport1)

Ma este a Szolnoki Olaj KK a Zenit Szentpétervár vendége lesz a EuroCup első csoportkörének 8. fordulójában.

EuroCup, Első csoportkör, 8. forduló
Zenit Szentpétervár (orosz, 6-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-4)
2015.12.02., szerda, 18:00 (TV - Sport1, 17:45)

Az oroszok keretéről írtunk bővebben augusztus elején, azóta szinte semmilyen változás nem volt náluk - Karpuhin érkezését a tiszaligeti meccs előtt említettük már.

Várható rotáció:
Dowdell - Vihrov - Toolson - Timma - Landry
Komisszarov - Karpuhin - Koscsejev - Golovin - Antipov - Valijev - Puskov - Dezjatnyikov

Azt az öt héttel ezelőtti mérkőzés előtt is említettük: kezdőcsapatot és cseréket náluk fölösleges nézni, Vaszilij Karaszev vezetőedző gyakorlatilag tetszés szerint küldi pályára játékosait és teheti is mindezt, mivel tele van a keret többposztos kosarassal, small-ballban ugyanúgy tudnak játszani, mint tradicionális, kétemberes felállásban, a mester pedig arra is nagyon figyel, hogy ne égjenek ki játékosai így a szezon korai szakaszában.

Eredményeik tiszteletet parancsolóak, hiszen a EuroCup csoportot 6-1-gyel vezetik, két héttel ezelőtt kaptak ki az Avtodor Szaratovtól, de egyébként minden mérkőzésüket megnyerték eddig, és már hivatalosan is ott vannak a következő körben, a kérdés csak az, hanyadik helyen. A VTB Ligában is kiválóan teljesítettek eddig, hiszen a toronymagas esélyes CSZKA Moszkva mellett egy vereséggel állnak ők is, 7-1-es mérleggel a másodikak jelenleg a tabellán. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy egy igazán komoly skalpjuk volt eddig, a Szaratovot november elején legyőzték, de a rangadóik jelentős része még hátra van számukra, a főpróbájuk pedig finoman szólva sem sikerült, hatalmas zakót kaptak ugyanis a CSZKA-tól, 113-77 lett a végeredmény a moszkvaiaknak.

Továbbra is borzasztóan kiegyensúlyozottak, ha az egyéni teljesítményeiket nézzük. A EuroCupban a Szolnokon nem brillírozó Toolson kiemelkedik ugyan a pontokat nézve, de összességében Dowdell a leghasznosabb, az azonban a nemzetközi kupára és a VTB Ligára is igaz, hogy kettejükre, Landryre és Timmára támaszkodik leginkább a csapat, ők négyen rettenetesen stabilak, és közülük bárki tud nyerőember is lenni adott napon. Karaszev rotációjára jellemző, hogy rengeteg embert használ, ha nem is mindig, de nagyon sok esetben kihasználja a 12-es keretét, 10 ember forgatása pedig minimum a találkozóikon, így a kiegészítők is folyamatosan játékban vannak - ez a bajnokságban Vihrovon, a nemzetközi kupában pedig a lepattanózásban fontos Valijeven, illetve a triplákat 38% fölött értékesítő Antipovon látszik meg leginkább. Toolson lehet érdekes kérdés, az amerikai két fordulót kihagyott az EC-ben, és bár a PAOK ellen visszatért, a CSZKA ellen megint nem játszott túl sokat - nem tudni, mennyire erőltetik a játékát.

Ha nem is dőlhet hátra a Szolnok, ez legalább nem egy sorsdöntő találkozó lesz számukra, mivel a Zenit a vetélytársak közül a PAOK-ot már oda-vissza elintézte, a Lietuvos Rytast pedig szintén Oroszországban fogadják majd. Pór Péter legénysége az utóbbi hetekben 180 fokos fordulatot vett az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest - a korábban teljesen kilátástalan, széteső és ad hoc játék a védekezés összerántásával fazont kapott, támadásban pedig most jönnek az extrák folyamatosan (Szaratov, Rytas) vagy legalább egy negyed erejéig (PAOK), ami a kitűnő védekezés miatt három győzelemre elég is volt már az EC-ben, ezzel pedig az Olaj kifejezetten jó helyzetbe hozta magát.

A Zenit ellen sem lesz esélyes a Szolnok (ahogy nem volt például az előző fordulóban sem, mégis...), és itt egy esetleges vereség sem lenne végzetes, most aztán tényleg semmilyen nyomás nem lesz a magyar bajnokon. Az oroszok egészen kiváló, egységes gárdát alkotnak, a játékuk letisztult és látszik, hogy a keret jelentős része jó ideje együtt játszik már, úgyhogy ez egy más típusú megmérettetés lesz, mint a PAOK, vagy a játékát csak kereső Lietuvos ellen. Egy nagy esély lehet, ha a Zenit kicsit megnyugszik a továbbjutástól és nem feltételenül erőlteti már 100%-ból, de azt is hozzá kell tenni, hogy erre azért kevés az esély. Nem mindegy ugyanis, hogy ki hanyadik helyen jut tovább, az oroszoknak sem árt, ha maradnak elsők, ráadásul tartalékolniuk sem nagyon kell, összesen egy meccsük lesz ugyanis a VTB-ben decemberben, az is 13-án. Ettől függetlenül az előző hetek játéka itt is hozhat legalább egy szoros csatát, a mostani Olajt előre leírni még az európai kupaporondon sem lehet.

A találkozót 17:45-ös műsorkezdettel a Sport1 csatorna élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus