4 ország, 5 helyszín - Rajtol az Európa-bajnokság!

Ma rajtol a sportág idei legnagyobb eseménye, a 39. férfi Kosárlabda Európa-bajnokság. Ma a rendezés és a helyszínek mutatkoznak be..

A hétvégén rajtoló kontinensviadal több tekintetben is rendhagyó lesz. Elsősorban és legfőképpen amiatt, mert először ad otthont több ország egy férfi kosárlabda Eb-nek. Pedig nem így indult a történet, 2011 decemberében nem kis meglepetésre Ukrajna kapta a torna rendezési jogát. Alig több mint 2 év múlva, 2014 februárjában Ukrajnában véres polgárháború tört ki. A harcok nemcsak keleti szomszédunk infrastruktúrájának jelentős részét, hanem számos sportlétesítményt is romokba döntött. 2014. március 19-én, kevesebb mint másfél évvel az Eb tervezett rajtja előtt az ukrán szervezőbizottságnak nem maradt más lehetősége: az országban uralkodó állapotok miatt, le kellett mondania a 2015-ös Eurobasketet.

Az ukránok visszalépésével kényszerhelyzetbe került a FIBA Europe: nagyon gyorsan kellett új rendező után néznie. Persze jelentkezőkben nem volt hiány, 16 európai ország jelezte, valamilyen formában otthont adna az Eb-nek. Az európai szövetség végül 8 kandidáló ország (Horvátország, Izrael, Finnország, Németország, Lengyelország, Lettország, Törökország, Franciaország) pályázatát fogadta el. A döntés nem volt egyszerű, és a döntéshozók végül salamoni és forradalmi döntést hoztak: négy ország (Franciaország, Németország, Horvátország, Lettország) öt városa (Lille, Montpellier, Berlin, Zágráb, Riga) fogadhatja Európa legjobb kosarasait. A nyertesek közül az önálló  Horvátország először lehet Eb-rendező (Zágráb már adott otthont Európa-bajnoki találkozóknak, az 1989-es jugoszláviai kontinensviadalon), Lettország 1937 után másodszor, Németország harmadszor (utoljára 1993-ban), Franciaország pedig negyedszer (legutóbb 1999-ben) lehet rendező.

Az európai szövetség döntése alapján a 2015-ös Eurobasket 24-es döntőjének 4 csoportkörét a kontinens 4 szegletébe helyezte. Montpellier, Zágráb, Berlin és Riga. Lássuk a csoportokat, városokat és helyszíneket!

A-csoport:

 

 

 

 

 

A 270 ezres dél-franciaországi Montpellier ad otthont az A csoport küzdelmeinek, 2010-ben adták át a kosárlabdamérkőzéseken 10 700 nézőt befogadó Park and Suites Arénát. Itt lesz otthon (a csoportmérkőzéseken) a torna egyik nagy favoritja, a címvédő Franciaország válogatottja.

Jegyinformáció és jegyvásárlás(katt a linkre!) : Montpellier-jegy 

B-csoport:

 

 

 

 

 

A B-jelű szextett, az idei Eb "halálcsoportja", Berlinben feszül majd egymásnak. Németorszég fővárosa nem először lesz házigazda, az 1993-as német rendezésű kontinenstornán csoportmérkőzéseknek adott otthont a 3 és fél milliós metropolisz. Az összecsapások helyszíne ezúttal a 14 500 férőhelyes Mercedes-Benz Aréna (korábban, egészen 2015 nyaráig O2 Aréna béven híresült el) lesz. Az impozáns létesítmény az Alba Berlin férfi kosárlabda csapatának is otthona, és nem mellékesen a 2016-os férfi Euroliga négyesdöntőjében is itt küzdenek majd meg.

Jegyinformáció és jegyvásárlás(katt a linkre!): Berlin-jegy

C-csoport:

 

 

 

 

 

A C csoportnak déli szomszédunk, Horvátország ad otthont, pontosabban Zágráb, az a Zágráb, amely 1989-ben az akkor még jugoszláv rendezésű Eurobasket házigazdája volt, és akkor Zágráb egy európai Dream Team (az akkori jugoszláv férfi kosárlabda válogatott) gálaelőadásainak volt méltó kulisszája. Akkor a ma már ódonnak számító Dom Sportova 10 ezres csarnoka volt a helyszín, ma a 2008-ban átadott, akár 16500 nézőt befogadó Zágráb Arénában rendezik az Európa-bajnokság (csoport)mérkőzéseit. A 2009-es férfi kézilabda világbajnokság után az idei Eurobasket lesz a zágrábi multifunkciónális létesítmény második nagy sporteseténye. A Zágráb Arénával kapcsolatos érdekesség, hogy a csarnok kivitelezője a magyar tulajdonú Trigránit cégcsoport volt.

Jegyinformáció és jegyvásárlás (katt a linkre!) :Zágráb-jegy

D-csoport:

 

 

 

 

 

A 2 milliós Lettország fővárosa Riga, a 2006-os jégkorong-világbajnokság után újra egy nagy nemzetközi sportesemény házigazdája lesz, amikor a 29. férfi kosárlabda Eb D csoportját látja vendégül. A 11 400 ülőhelyes Arena Riga lesz a mérkőzések helyszíne, a 11 éve átadott sportcsarnok, a napjainkban az ex-fehérvári Carlos Fradé által trenírozott VEF Riga otthona is egyben.


Jegyinformáció és jegyvásárlás (katt a linkre!) : Riga-jegy

A csoportmérkőzések lebonyolítása után a négy hatos csoport első négy-négy helyezett válogatottja a legjobb 16 közé, az egyenes kieséses szakaszba jut. A nyolcaddöntőktől már klasszikus a torna folyama, nincs sorsolás, a csapatok ún. "irányított ágakon" (az A csoport elsője a B negyedikjével és így tovább) menetelhetnek. Az egyenes kieséses szakaszban már mind a 16 válogatott egyetlen helyszínre költözik Franciaországba, még pontosabban: Lille-be. A francia-belga határon elterülő, nagyjából Debrecen méretű város nemcsak ezen az Eb-n a legkisebb lélekszámú rendező település, hanem az EuroBasket egészen 1935-ig visszanyúló történelmében sem volt még soha, hogy  Lille-nél kisebb város Eb-döntőt rendezhetett volna.

Lille nem sportcsarnokkal kandidált a kontinensviadal döntő szakaszának megrendezésére, hanem a város futball stadionjával, a Stade Pierre-Mauroy-val! (Utoljára 1959-ben, Isztambulban játszottak egy futball stadionban kosárlabda Eb-döntőt, de többek mellett a nekünk oly emlékezetes 1955-ös budapesti döntőt is a Népstadionban (ma Puskás Ferenc-stadion) rendezték). A futballmeccseken akár 50 ezer nézőt befogadó, behúzható tetejű stadion az erre a célra kialakított specifikációjának köszönhetően kosárlabda mérkőzéseken mintegy 28 ezer nézőt fogadhat be.

Jegyinformáció és jegyvásárlás (katt a linkre!): Finálé-jegy

A 29. Férfi Kosárlabda Európa-bajnokság kvalifikációs torna is egyben a 2016-os riói olimpiára. A szeptember 20-i Eb-döntő két résztvevője már biztosan ott lehet majd a jövő évi olimpiai játékokon, míg a kontinensviadal 3-tól 7. helyezett országai részt vehetnek egy világselejtezőn, 2016 tavaszán, ahonnan szintén kijuthatnak Rióba.

 

Az EuroBasket 2015 (angol nyelvű)hivatalos honlapja (katt a linkre!)

A Európa-bajnokság mérkőzéseit Magyarországon a   és a közvetíti. A közvetítések pontos időpontjait, az Eb alatt naponta jelentkező felvezetőinkben is rendszeresen közölni fogjuk, ugyanitt a Sport tv által nem közvetített mérkőzésekre is ajánlunk majd élőképes internetes streamek linkjeit.

Az Európa-bajnokságot felvezető sorozatunk korábbi írásai:

Rajtol az Európa-bajnokság - bemutatkozik az A-csoport!

Rajtol az Európa-bajnokság - bemutatkozik a B-csoport!

Rajtol az Európa-bajnokság - bemutatkozik a C-csoport!

Rajtol az Európa-bajnokság - bemutatkozik a D-csoport!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus