A B-csoport negyedik körének összefoglalója

Most eldőlt, hogy a horvátok tényleg nagy árat fizetnek a Szenegál elleni bukta miatt, Görögország simán verte Dario Saricékat a B-csoport esti rangadóján. Története legnagyobb győzelmét követően Szenegálnak Argentína már túl nagy falat volt, Scoláék tanári módon játszva kiütéses sikert arattak – de afrikai oldalon is van ok az örömre. A csoport mai első mérkőzésén Puerto Rico óriási küzdelemben, José Barea harmincpontos teljesítményével győzte le a 25-öt szóró Blatche-vezette Fülöp-szigeteket. Íme a szextett mai összes történése egy csokorban!

 

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, B-csoport, 4. forduló:

Görögország (4-0) - Horvátország (2-2) 76-65

Az első negyedben látott feszesebb hangulatú adok-kapokja után a második negyedben megint gondban volt a horvát válogatott, amikor jöttek a cserék, a hellének második sora is egyértelműen jobb volt a délszlávokénál, valamint az ászok visszajövetele is jobban sikerült görög oldalon, ennek eredményeként 15-ös fórral zárta a nyitó félidőt a Katsikaris-legénység.

A fordulást követően megint elindult Bojan Bogdanovic, de csak Tomicban és Saricban lelhetett társra, bennük is csak ideig-óráig, az érthetetlenül sokat jegelt Markota kedvetlen játékkal pontot sem szerzett most sem, közben hármas és négyes poszton a hellének két legeredményesebbje, Kaimakoglou és Papanikolaou szépen ölték a horvátok momentumjait, komolyabb megindulást nem hagyott ellenfelének a csoportot veretlenül vezető gárda.

A hajrában a sérüléséből látszólag szépen visszajövő Lafayette egyéni statisztikajavításán felül nem sok érdemi felzárkózási kísérlet indult már horvát oldalon, ezzel Ante Tomicék elég nehéz szituációba keverték magukat, még ki is eshetnek holnap, míg a helléneknek nyerniük kell a csoportgyőzelemért az Argentína elleni ki-ki meccsen.

Görögország legjobb dobói: Kaimakoglou 14/6, Papanikolaou 14, Bourousis 13.
Horvátország legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 20/9, Saric 10/3, Tomic 9.

 

Szenegál (2-2) - Argentína (3-1) 46-81 

2-0-ig minden szép volt szenegáli oldalon, utána viszont a veteránok pontjaival (Nocioni, Scola, Hermann) és Prigioni gólpasszaival 12-0-t futott Argentína, rögtön nyomatékosítva, hogy ők a horvátokkal ellentétben sokkal komolyabban veszik a meccset. Dieng révén kapaszkodott az afrikai gárda, majd Ndoye és Dalmeida is elkezdte termelni a pontokat, így 10 pontos hátrányukat a negyed végére sikerült megfelezniük. 

A kisszünet után keményebb védekezésre váltottak a dél-amerikaiak, Scola és Gutierrez révén pillanatok alatt visszaállították a kétszámjegyű különbséget. Sőt, Szenegál több, mint öt percen keresztül képtelen volt betalálni, ez idő alatt 17 pontosra hízott a differencia. Badji és Ndour törte meg a csendet, de ezek inkább voltak talált kosarak, jellemzően szenvedtek az afrikaiak Argentína védekezésével – jellemző pillanat volt, amikor a félidő legvégén lejárt a 24 másodperces támadóidejük. 

Prigioni és a dupla-duplánál járó Scola révén a 3. negyedben is repülőrajtot vettek az argentinok – 24-46-nál elúszni látszott a szenegáli hajó.  Ekkor azonban érthetetlen módon összeesett a dél-amerikaiak támadójátéka, közel hét percen keresztül minden dobásuk kimaradt, az afrikaiak viszont futottak egy 9-0-t, és visszajöttek a meccsbe. Scola két duplája és Hermann hármasa nagyon jókor érkezett, így hamar sikerült visszaállítani a 15 pontos előnyt – ugyanakkor intő jel volt mindez az argentinoknak, hogy talán túl korán kezdtek el kiengedni. 

A záró játékrészben aztán gyorsan dűlőre vitték a dolgot az argentinok, Scola, Gutierrez és Hermann is betalált. A 22 pontos különbségnél Szenegálnak már csak a szépítés lehetett a célja, Julio Lamas pedig szépen sorban lekapkodta legjobb játékosait a pályáról. Végül az afrikai válogatott teljesen összezuhant, Campazzóval az élen az argentinok előbb elérték, majd meg is haladták a 30 pontos fórt, és nagyon sima győzelmet arattak. Argentína holnap akár a csoportelsőséget is megszerezheti a görögök ellen, azonban Szenegálnak sem kell szomorkodnia: a körbeverések miatt már biztosan bejutottak a legjobb 16 közé!

Szenegál legjobb dobói: Dieng 11, Dalmeida 9, Ndour 6/3, Ndiaye 6.
Argentína legjobb dobói: Scola 22, Hermann 21/9, Prigioni 10/6.

 

Fülöp-szigetek (0-4) - Puerto Rico (1-3) 73-77

Arroyo nem tudta vállalni a játékot, kisebb meglepetésre mégis Puerto Rico kezdett jobban, azonnal betermeltek két triplát és egészen a negyed közepéig bírták is az iramot, tartották az előnyüket. Innentől azonban magasabb fokozatba kapcsolt a Fülöp-szigetek, Blatche vezetésével egy 10-0-s etapot futottak alig több, mint két perc alatt, melyben csak triplák és középtávolik szerepeltek (még az erőcsatár is betalált kintről), ezzel pedig nem tudtak mit kezdeni Bareáék - ők sem jutottak be a festékbe, de a tempókat képtelenek voltak értékesíteni.  A fennmaradó időben Norwood és Tenorio (kilenc pontot szórt az első játékrészben) ismét betaláltak középtávolról, így már az első negyedet több, mint tízpontos előnnyel zárhatták a filippínók.

A második negyed elején Barea igyekezett megtolni csapatát, villámgyorsan cikázott a védők között és harcolta ki a faultokat, majd beszórta a büntetőket. Próbálta szervezni a játékot, aktív  volt védekezésben is - mielőtt azonban nagyon belendültek volna, Alapag bepörkölt egy hármast, ezzel újra kétszámjegyűvé növelte a különbséget. Ennek ellenére azért érezhetően aktívabb volt Puerto Rico ebben a játékrészben, Galindo és Huertas is betalált kintről - de Tenorio vagy Blatche mindig tudott válaszolni. A különbség így tíz pont körül stabilizálódott egészen az utolsó két percig, amikor is tiszta tempótól kezdve a könnyű zicceren át az üres tripláig mindent kihagytak De Ocampóék, így szoros állásról, 44-39-ről kezdődhetett a második féiidő.

A nagyszünet után aztán a második negyedben kilenc pontot szóró Barea ott folytatta, ahol abbahagyta, ráadásul Huertas hármasa is beakadt, így pillanatok alatt kettőre csökkent a Fülöp-szigeteki előny. Büntetőkből próbáltak meg „fennmaradni a vízen” és zsinórban hét pontot sikerült így szerezniük három perc alatt, de amikor már ezzel ismét egy kis levegőhöz jutottak volna, jött Huertas és elsüllyesztett egy hármast. Barea újabb büntetőivel (elérte a húsz pontot) már csak egyetlen egységgel volt rövidebb Puerto Rico, hogy aztán az utolsó percen előbb Diaz kettesével átvegyék a vezetést, majd Rivera triplájával meg is lógjanak - a második után a harmadik negyedet is könnyedén megnyerték és négypontos előnnyel várhatták a záró etapot.

Itt Blatche kettesére Sánchez azonnal triplával válaszolt, de az NBA-s erőcsatár nagyon pattogósan mozgott, a negyed közepére kiegyenlített - sőt, Tenorio triplájával a vezetést is visszavette a Fülöp-szigetek. Ebben a periódusban egy 8-1-es rohanást rendeztek De Ocampóék, de ismét jött Barea, így a hajrára egállal érkeztek meg a felek. Itt a két főhős villant, hiszen előbb Blatche vágta be második hármasát és érte el a huszonöt pontot, majd Barea válaszolt szintén kintről (szintén huszonötig jutva ezzel). Aztán jött a kapkodás, nagyjából egy perc ment el azzal, hogy sorozatos pontatlan átadások miatt folyamatosan változott a labdabirtokló kiléte - végül 51 mp-cel a vége előtt Barea tört be és tette fel a labdát, ezzel vezetett Puerto Rico. Ocampo hármasa kimaradt, ismét a Minnesota hátvédje jelentkezett és két büntetőjével egy labdán kívülre húzta csapatát. Sőt: kimaradt az újabb Fülöp-szigeteki hármas, Barea pedig megint faultot harcolt ki, elérte a harminc pontot, erre pedig nem tudott már válaszolni a Blatche-vezette brigá, így a filippínók zsinórban negyedik meccsüket is elveszítették.

José Barea 30 pont 8/15-ös mezőnymutatóval (3/7 tripla) és 11/12-es büntetőzéssel, ő állt a csapat élére a legnagyobb Fülöp-szigeteki vezetésnél is és az utolsó percben is vezér volt. A túloldalon Andray Blatche villogott, 25 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát szállított, de az utolsó pillanatokban nem jutott el hozzá a labda.

Fülöp-szigetek legjobb dobói:Blatche 25/6, Tenorio 18/6, Dalistan 10/3.
Puerto Rico legjobb dobói: Barea 30/9, Huertas 13/9, Sanchez 13/9.

 

A B-csoport jelenlegi állás 4 forduló után:

1. Görögország 4/0 (+57)
2. Argentína 3/1 (+57)
3. Horvátország 2/2 (-5)
4. Szenegál 2/2 (-49)


5. Puerto Rico 1/3 (-37)
6. Fülöp-szigetek 0/4 (-23)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus