A C-csoport első körének összefoglalója

Finnországnak nem volt szerencséje, a Team USA rögtön az első meccsen meg akarta mutatni, hogy szó sincs B vagy C válogatottról – Hardenék már a nagyszünetben 42 ponttal vezettek. A második összecsapáson a törökök 10 pontos félidei hátrányukat dolgozták le a második 20 percben, és nagy csatában nyertek Új-Zéland ellen. Az első találkozón a Szlava Kravcov vezette Ukrajna fontos sikert aratott a Dominikai Köztársaság ellen.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, 1. forduló, C-csoport

Egyesült Államok – Finnország 114-55

Gerald Lee révén a finnek szerezték a találkozó első pontjait, de a csapat egyik legjobbja bő két perc alatt három faultot szedett össze. A Team USA Kenneth Faried révén indult be, majd James Harden dobott zsinórban öt pontot. 11-8-ig jól tartották magukat északi rokonaink, 17-12 után viszont egy 11-0-s tombolást rendeztek az amerikaiak. Az első negyedben 12 büntetőt harcolt ki a címvédő, Harden mellett Rudy Gay és Derrick Rose is elemében volt, 10 perc után 15 pontos előnyben voltak. 

Elég sok hibával kezdődött a második negyed, ám amíg az amerikai válogatott szép lassan magára talált és elkezdte termelni a pontokat, a finnek teljesen beragadtak: a teljes első félidőben 0/13-as triplamutatót hoztak össze, és a második tíz percben mindössze 2 pontig jutottak. Eközben ellenfelük 29 pontot rámolt be, és remekül védekezett – a két gárda tempója között óriási volt a különbség, a palánkok alatt Anthony Davis tarthatatlan volt, így a nagyszünetre 40 pont fölé nőtt a differencia (60-18). 

A második félidőben már inkább a cserék játszottak a Team USA-ben, a harmadik negyedben DeMarcus Cousins harcossága tűnt ki. A finnek a harmadik játékrészben 21 pontot dobtak (többet, mint az egész első félidőben), de ez is csak arra volt elég, hogy kerek 50 ponttal vezessen ellenfelük az utolsó negyed előtt. A záró 10 percben a 100 pont elérése mellett (Rudy Gay volt az elkövető) csak az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a különbség – habkönnyű gálameccsel nyitott a címvédő amerikai csapat. 

Az Egyesült Államok legjobb dobói: Thompson 18/12, Davis 17, Rose 12/3.
Finnország legjobb dobói: Koponen, Huff 12/6-12/6, Murphy 10.

 

Új-Zéland (0-1) - Törökország (1-0) 73-76

Meglepően jól kezdett Új-Zéland, uralták a palánkok alatti területet, már az első negyedben 7 támadólepattanót gyűjtöttek, s ami a legfontosabb csapatként funkcionáltak, főleg védekezésben. Ezzel egyrészt megnyugtató előnyre tettek szert, másrészt komoly terhet helyeztek a törökök vállára. A félholdasok kizárólag egyéni megmozdulásokból próbáltak pontokat szerezni, kevés sikerrel. Asikék többször felzárkóztak öt pontos hátrányra, de a kintről jól célzó ellenfél, különösen az ekkor már 12 pontnál tartó Corey Webster tett arról, hogy maradjon a két számjegyű különbség.

Bár a folytatásban nagy mértékben nem javult a török válogatott játéka, a Tall Blacks megtette azt a szívességet, hogy magára húzta ellenfelét. Valóságos kosáresőt hozták a harmadik játékrész utolsó percei, melyből Új-Zéland került ki jobban. Hiába vették át Preldzic-ék a vezetést, ellenfelük várhatta előnnyel a záró negyedet, többek között a kispad által reklamálásért kapott technikai miatt. Igyekeztek támadásban a törökök, de védő oldalon nem tudták tartani Corey Webstert, aki egy-egyben mindenkit megvert. Vucevic mester technikaija és Tai Webster sportszerűtlen hibája után újra a törökökhöz került az előny, egy perc alatt 9 pontot rámoltak be. A végjátékban kizárólag a tripláikban bíztak az Új-zélandiak, melyre ráfizettek, bár labdájuk volt a mérkőzés végén a hosszabbítás eléréséhez. Törökország nehezen, de hozta első mérkőzését.

Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 22/6, Loe 11/9, Penney 9/3
Törökország legjobb dobói: Savas 16, Preldzic 14/6, Hersek 11/9

 

Ukrajna (1-0) - Dominikai Köztársaság (0-1) 72 - 62

Félidőben még egál volt a 18-at szóró houstoni bedobó, Francisco Garcia vezette amerikaiak és a korábban a Sacramento Kingsben az ő csapattársaként is megforduló honosított ukrán Pooh Jeter húzta európaiak közti állás, ám a fordulást követően belehúztak a csapatként és szerkezetben is egyértelműen jobb Fratello-tanítványok, akik így nagy lépést tettek a továbbjutás felé.

Érdekesség, hogy a dominikaiak Al Horford, Karl Towns és Charlie Villanueva távollétében és megnyerték a pattanó-harcot (41-36), ám Szlava Kravcov és társai támadásban jóval határozottabbak voltak a festéken belül, s nagyban ennek köszönheti győzelmét a független fennállása első vb-jén szereplő Ukrajna.

Az Antigua-legénységnek nem ezt a meccset kellett hoznia a továbbjutás érdekében, de a harmadik negyedben mutatott dominikai teljesítmény nem sok jót sejtet a folytatásra nézve sem, ahol Új-Zélanddal és Finnországgal lehet nagy harcban a Top 16-ért az Amerika-bajnokság negyedik helyezettje.

Ukrajna legjobb dobói: Jeter 16/9, Kravcov 13, Hladir 12/6
A Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Garcia 18/12, Sosa 11/3, 10/6

 

A csoport állása:

1. Egyesült Államok 1/0 (+59)
2. Ukrajna 1/0 (+10)
3. Törökország 1/0 (+3)
4. Új-Zéland 0/1 (-3)
5. Dominikai Köztársaság 0/1 (-10)
6. Finnország 0/1 (-59)

 

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus