A C-csoport harmadik körének összefoglalója

A világbajnokság C-csoportjának utolsó mai meccsén a Dominikai Köztársaság jó csapatmunkával, a Francisco Garcia mellé felnövő Vargas, Baez, Feldeine trió vezetésével verte Finnországot. A Team USA újabb könnyed győzelmet aratott Anthony Davis és Kenneth Faried vezérletével, ezúttal Új-Zéland volt az ellenfél. Az első találkozón a törökök az új-zélandiak elleni formájukat mutatták, így a harmadik negyedben újítani tudó ukránok ellen vereséget szenvedtek.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, C-csoport, 3. forduló

Finnország (1-2) - Dominikai Köztársaság (2-1) 68-74

A legjobb 16 közé jutás szempontjából kulcsfontosságú derbit vívott egymással, így már az első percektől a tétnek megfelelő elánnal esett egymásnak a két társaság. A színvonal ugyan nem verdeste az egeket, sokat hibáztak mindkét oldalon, ám harc kárpótolhatta akár semleges nagyérdeműt, akár a bilbaói rendezvénycsarnokot most is több mint félig megtöltő, és ragyogó hangulatot teremtő több mint 8 ezer (!) finn fanatikust. Nyelvrokonainknál a Himki Moszkva klasszisa Petteri Koponen, míg a Karib-tengeri alakulatnál az első két negyedben végig hibátlanul dobó Houston Rockets profi, Francisco Garcia vállalta magára, hogy csapata vezére és motorja lesz az első negyedben. A kiegyenlített, de pontszegény első negyed után egyetlen egységgel vezetettek a dominikaiak.

Úgy tűnt, a második 10 percben is marad a kiegyenlített, fej-fej melletti küzdelem, azonban nem kis meglepetésre kiderült, ez a mai Dominikai Köztársaság bizony nemcsak Garcia eredményességének köszönhetően lehet sikeres. A spanyol Gran Canaria rutinos erőcsatára, Eulis Baez, vagy épp az az Eloy Vargas, akire Fehérvárott nem épp jó szívvel emlékeznek (megállapodásuk ellenére mégsem érkezett meg a koronázóvárosba), éppúgy a hátára tudja venni csapatát, mint Garcia. Mindeközben a finnek NBA játékosa, Erik Murphy totális betlit mutatott, inkább csak kerékkötője volt csapatának. El is léptek a latin-amerikaiak 9 ponttal, a nagyszünetben 32-41 volt az állás.

A harmadik negyedben folytatódott a Vargas-show (végül dupla-dupláig, 18 pont és 13 lepattanó, jutott), a brillírozó magasember vezetésével alig több mint 2 perc alatt 16 ponttal (32-48) ugrott meg a Dominikai Köztársaság. Az eddig kiegyensúlyozott finnek ezúttal szinte mindent Koponentől vártak, aki kivételes képességeit most is bizonyította, de egyedül kevés volt a Garcia – Vargas – Baez – Feldeine kvartett nagyszerű játékával szemben. A harmadik negyed végén hiába esett be Koivisto triplája pillanatokkal a negyed vége előtt, távolinak tűnt a finn kosárlabdasport történelmének második világbajnoki győzelme. A záró etapban mindent egy lapra tett fel az „Angry Birds” (a finneket így is becézik azóta, hogy nyílt titok, a világszerte népszerű videojátékból meggazdagodó finn Rovio játékfejlesztő cég pénze áll vb-szabadkártyájuk mögött), de a huszáros roham csak arra volt elég Koponenéknek, hogy a végjáték szoros legyen. A Dominikai Köztársaság nyert, és nagy lépést tett a nyolcaddöntők felé, oda, ahová még a finnek számára sem záródott be a kapu, ám innentől kétségkívül rögösebb lesz az az út.

Finnország legjobb dobói: Koponen 23/9, Koivisto 8/6, Lee 8.
Dominika Köztársaság legjobb dobói: Vargas 18, Garcia 16/12, Baez 12/6.

 

Egyesült Államok (3-0) – Új-Zéland (0-3) 98–71

Meglepően szoros első negyedet produkáltak a felek, az amerikai válogatott támadásban rendkívül pontatlanul dolgozott. Faried atletikusságával nem tudtak mit kezdeni az óceániaiak, de ezt leszámítva gyakorlatilag nem szerzett kidolgozott akcióból pontot a Team USA – Faried többször szépen lefordult emberéről, illetve főleg gyorsindításokból operáltak. A negyed közepére azért 12-6-ra megléptek Rose-ék, de valódi félpályás koncepció híján nagyjából ez a különbség ment végig az egész játékrészen – más kérdés, hogy az amerikaiak így is 27 pontot szereztek ebben a periódusban. Egy Curry-tripla után azért volt tíz felett is az előnyük, de Új-Zéland a végén 27-20-ig zárkóztak fel.

A második negyedet egy 6-0-s futással kezdték Hardenék, de Bartlett két hármasa továbbra is látótávolságon belül tartotta az új-zélandiakat. Az amerikaiak sebességével viszont nem tudtak mit kezdeni, Irving vezérletével elérte a különbség a húsz pontot, de a gyors, erős és ruganyos magasokat, Davist és Fariedet is képtelenek voltak megtartani. Sok volt a hiba, ziccerek, könnyű dobások is kimaradtak mindkét oldalon, ami természetesen Új-Zélandnak fájt jobban. A nagyszünetre maradt a nagyjából közte húsz (57-35)

A harmadik negyedet az addig elég halk Harden indította gyors öt ponttal, belül pedig Davis és Faried továbbra is kedvükre zsákolgattak. Annak ellenére fejezték be a támadásaikat folyamatosan kosárral, hogy igazából továbbra sem voltak kidolgozott figurák – egyszerűen gyorsabbak, erősebbek voltak annyival, hogy azt semmivel nem lehetett pótolni. A negyed közepén Davis büntetőivel megvolt a közte harminc, itt kicsit kiengedtek az amerikaiak. A negyedik negyedben is hasonló volt a képlet, hol Harden indult meg és tépte le a gyűrűt, hol egy ellopott labdából zsákolt valaki nagyot – iszonyatos reakcióidővel vitték végig a gyorsindításokat. Az ismét bebizonyosodott, hogy nem lehet hibázni a Team USA ellen, mert azonnal büntetik ezt…

Davis 21 ponttal és 9 lepattanóval zárta a mérkőzést, mellette 15 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát szállított Faried – de Harden, Irving, Curry és Thompson is elérte a tízpontos határt.

Az Egyesült Államok legjobb dobói: Davis 21, Faried 15, Harden 13/3.
Új-Zéland legjobb dobói: Anthony 11/3, Bartlett 9/9, Webster 8/6.

 

Ukrajna (2-1) - Törökország (1-2) 64-58

Félelmetesen rossz játékkal indult a C csoport 3. fordulójának nyitómeccse, sokáig még az is kérdéses volt, hogy a mérkőző felek elérik-e a 10 dobott pontot az első negyed lefújásáig. Végül sikerült elérniük ezt az „álomhatárt”, azonban nem sokkal sikerült túlszárnyalniuk azt (13-13). A második negyed elején úgy tűnt, hogy a törökök fognak hamarabb felébredni abból mélyaltatásból, amelybe a szurkolókat és egymást helyezték a csapatok, de pocsék dobóformájuknak köszönhetően meccsben tartották Mike Fratello mester fiait. Ömer Asik amikor pályán volt, akkor szinte csak szabálytalanul volt megállítható, ám 8-ból 6 büntetőjét bedobta, ami nem volt eddig jellemző rá (43%-kal dobta a tornán eddig). Az első félidőben török oldalról csak Ő hozott értékelhetőt 10 pontjával. Baris Hersek mintha megérezte volna, hogy az első félidő borzalmas játékot fog hozni, hiszen 3 gyors személyi hibájával ki is írta magát az első két játékrész további krónikájából. Az ukrán csapat óriási bizalmat helyezett kinti dobásaiba, ami az első félidőben egyáltalán nem volt kifizetődő, 17 ráemelt triplájukból mindössze 3 volt sikeres.

Az öltözőből egyértelműen keleti szomszédaink tértek vissza rendezettebben, és sikerült is átvenniük a vezetést. Ők tudtak emelni addigi gyászos teljesítményükön, ami a félholdasokra nem volt igaz. A török szövetségi kapitány, Ergin Ataman a negyedik negyedben megpróbálkozott még azzal is, hogy két centerét, Asikot és Oguz Savast egyszerre játszatta, aminek következtében fel is tudott zárkózni a török válogatott egészen négy pontra, azonban további hibáik, illetve Olexandr Mishula és Ihor Zaytsev játéka miatt már nem tudtak visszakapaszkodni ellenfelükre. Asik hiába hozott őrületes számokat (16 pont, 20 lepattanó) nem akadt társa, így egyedül kevésnek bizonyult a Fratello-legénység ellen, ahol többen is elő tudtak lépni kritikus helyzetekben, mint Zaytsev, aki a végjátékban közelről, középtávolról és távolról is eredményes tudott lenni, vagy a padról beszálló, 5 hármast is bevágó Mishula, aki 19 ponttal járult hozzá az ukránoknak oly fontos sikerhez.

A török válogatott óriási esélyt szalasztott el, és talán a torna legrapszodikusabb csapata, így megjósolhatatlan, hogy következő mérkőzésükön melyik arcukat fogják mutatni.

Ukrajna legjobb dobói: Mishula 19/15, Zaytsev 12/6, Jeter 10/3.
Törökország legjobb dobói: Asik 16, Preldzic 14/6, Arslan 9/9.

 

A C-csoport jelenlegi állása:

1. Egyesült Államok 3/0 (+107)
2. Ukrajna 2/1 (+11)
3. Dominikai Köztársaság (+9)
4. Törökország 1/2 (-24)
5. Finnország 1/2 (-60)
6. Új-Zéland 0/3 (-43)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus