A C-csoport második körének összefoglalója

A C csoport mai rangadóját este rendezték, és elég komoly meglepetésre a törökök két és fél negyedig méltó ellenfelei voltak az amerikaiaknak - végül 77-98-ra nyert a Team USA. Izgalmas és elképesztően hullámzó mérkőzést nyertek a tegnap este hatalmas vereséget szenvedő finnek Ukrajna ellen. A Dominikai Köztársaság egy-két megingástól eltekintve Francisco Garcia parádés dobóformájának köszönhetően simán győzte le Új-Zélandot.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, C-csoport, 2. forduló

Törökország (1-1) - Egyesült Államok (2-0) 77-98

Már az első negyedben is nagyon jól kezdtek a törökök, hiszen az első negyed első felében végig ők vezettek. Az amerikaiak ugyan fordítottak a felvonás második részére, meglépniük azonban nem sikerült, 16-16-os egált mutatott az eredményjelző 10 perc játék után. A törökök továbbra is rá tudták erőltetni saját akaratukat az ellenfélre: lassították a játékot, nagyon jól pattanóztak, a török zóna ellen pedig nem ment a dobás Curryéknek - bár az üres vállallások mellett sok fölösleges tempójuk is volt. Az Akyol-Hersek-Preldzic trió vezette együttes félidőben öt ponttal állt jobban a jobbára csak szenvedő Krzyzewski-legénységnél (40-35).

A fordulást követően 51-45-ig nem tűnt úgy, hogy bármi fordulat lesz az összecsapáson. Aztán viszont a törökök nem tudták megállítani a Davis, Harden, Curry, Faried, Irving ötös nagyobb futását, kiszakadt a zsák a Team USA-nél, egyre könnyebb kosarakat szereztek, így hat ponttal vezettek 10 perccel a vége előtt (60-66). Mivel a záró játékrészt egy 10-0-s rohammal kezdték Krzyzewskiék, így ebben a szakaszban el is dőlt a mérkőzés érdemi része. A törökök a vártnál sokkal jobban megszorongatták ellenfelüket, de végül 98-77 arányban kikaptak.

Törökország legjobb dobói: Akyol 12/6, Güler 9/6, Savas 9, Preldzic 9/3.
Az Egyesült Államok legjobb dobói: Faried 22, Davis 19, Harden 14/3.

 

Finnország (1-1) - Ukrajna (1-1) 81-76

Nehezen mondtuk volna meg, hogy alig húsz órával ezelőtt a Team USA ezt a finn válogatottat tette a földdel egyenlővé. Jól kezdtek az északiak, főleg Huff tripláinak köszönhetően megléptek az első negyed derekán. Azonban Jeter vállán vitte az ukrán együttest, a második tíz perc elején sokáig nem találtak gyűrűbe észak-keleti szomszédaink, mégis ők fordulhattak kétpontos előnnyel a mérkőzés második felére.

A harmadik negyedben a finnek szerepet cseréltek, mert úgy játszadoztak az ukránokkal, mint tegnap az amerikaiak velük. Alig négy perc alatt produkáltak egy 20-0-s rohanást, így fél játékrésznyi idő alatt kerültek hátrányból közel húsz pontos fórba. A hullámzó játékmenet folytatódott, ugyanis Ukrajna 13-0-s futással fejezte be a harmadik játékrészt, nyílttá tette a már eldőlni látszó találkozót. Koivisto, Salin, Rannikko is betalált, ami újabb rohamot, ez alkalommal 8-0-st jelentett a finneknek. Négy kimaradó finn büntető után Huff beemelte ötödik tripláját, mellyel már elérhető közelségbe került a győzelem az északiak számára. Még próbált belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba a Jeter által húzott Ukrajna, de tetemes hátrányát már nem tudta ledolgozni. Érdekesség, hogy Gladyr úgy lett a harmadik legeredményesebb ukrán játékos, hogy alig 8 percet tölthetett a parketten, mert bokasérülés miatt korán kivált, nem tudott segíteni az együttesén.

Finnország legjobb dobói: Huff 23/15, Kopponen 14/6, Murphy 12.
Ukrajna legjobb dobói: Jeter 24/6, Pustozvonov 15/9, Gladyr 6/6, Natyazhko 6, Zaytsev 6.

 

Dominikai Köztársaság (1-1) - Új-Zéland (0-2) 76-63 

A tegnapi mérkőzéshez hasonlóan ma is jól kezdett Új-Zéland nemzeti együttese, de Dominika hamarabb eszmélt, mint a törökök. Már a második negyedben magukhoz ragadták a kezdeményezést és fordítottak. Garcia és társai 11-0-s rohamot vezényeltek, hosszú perceken át nem hagyták, hogy az ellenfél pontot szerezzen.

A Tall Blacks azonban nem hagyta veszni a mérkőzést. A harmadik negyedben jelentős mértékben összekapták védekezésüket, Abercrombie, valamint Penney vezetésével a záró negyed kezdetén utolérték ellenfelüket. A nagyszerű dobóformát mutató Francisco Garcia mellett egyedül a jól lepattanózó Baezt lehetett kiemelni a közép-amerikai csapatnál, mégis ők fordulhattak vezetéssel az utolsó hét percre. Amikor azt hihették volna a fekete mezesek, hogy újra lehet sanszuk az egyenlítésre, akkor érkezett Garcia, ötödik hárompontosával, s azt követően egy alley-oop kosárral tette biztossá együttese győzelmét.

Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Garcia 29/15, Martinez 10, Feldeine 9/3, Baez 8.
Új-Zéland legjobb dobói: Abercrombie 22/9, Penney 16/9, Vukona 11.

 

A csoport állása:

1. Egyesült Államok 2/0 (+81)
2. Ukrajna 1/1 (+5)
3. Dominikai Köztársaság 1/1 (+3)
4. Törökország 1/1 (-19)
5. Finnország 1/1 (-54)
6. Új-Zéland 0/2 (-16)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus