A C-csoport ötödik körének összefoglalója

Egy negyedig tartotta a lépést Dominika Törökországgal, utána Asikék állva hagyták őket és simán húzták be a csoport második helyét. Az ukránok másfél negyeden keresztül szervezett és jó kosárlabdát játszottak az Egyesült Államok ellen, utána azonban elfáradtak, és végül a Team USA ötödik meccsét is húsz pont felett nyerte meg. Ezzel a vereséggel az ukránok kiestek, miután a C csoport első mai meccsén Új-Zéland élt a lehetőséggel, egy nagyon hullámzó mérkőzésen megverte Finnországot, a törököket és a dominikaiakat pedig "továbbdobták" Fotuék. 

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, C-csoport, 5. forduló

Törökország (3-2) – Dominikai Köztársaság (2-3) 77-64

Bár Új-Zéland győzelmének és Ukrajna vereségének köszönhetően mindkét válogatott annak tudatában vághatott neki az összecsapásnak, hogy már ott vannak a 16 között, azonban a meccs győztese mindezt csoportmásodikként tehette meg. A két magasember, Gönlüm és Asik pontjaival nyitott Törökország, amire rendre az USA ellen pihentetett Francisco Garcia válaszolt. A negyed közepén aztán Gönlüm pontjaival 14-7-re vezettek a törökök – de Garcia két hármasa gyorsan visszahozta a meccsbe a dominikaiakat. 

A második negyedben már kevésnek bizonyult a Houston Rockets veteránjának mágiája: négy percig nem talált be Dominika, eközben a törökök 7-0-s futást hoztak össze, majd Hersek triplája egy újabb 9-0-s rohanást vezetett fel. A törökök 27-10-re nyerték a játékrészt, gyakorlatilag eldöntve az érdemi kérdéseket. 

Fordulás után a törökök továbbra is remekül tartották kézben a meccset, Ömer Asik volt az, aki rendre betalált, majd a nagyszerű mérkőzést játszó Savas óvta a 20 pont körüli differenciát. A túloldalon Fortuna találgatott be, de ez édeskevésnek bizonyult. A zárónegyedben sem változott a felállás, Dominika nem tudott újítani, így a törökök az Egyesült Államok mögött megszerezték a második helyet a csoportban. 

Törökország legjobb dobói: Savas 15, Gönlüm 10, Akyol 9/9, Asik-Preldzic 9-9. 
Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Garcia 18/12, Liz 12/3, Fortuna 8.

 

Ukrajna (2-3) – Egyesült Államok (5-0) 71–95

Jó kétperces pontcsenddel indult a találkozó, ezt Irving két büntetője törte meg - erre viszont megtört az ukrán jég is és Kravtsov vezérletével egy 7-0-s futást produkáltak. Északkeleti szomszédaink remekül mozgatták a labdát, sokat passzoltak és sok elzárást alkalmaztak, amit rendre elváltottak az amerikaiak, ezekből sikeresen szerezték a pontokat. Abból is ízelítőt kaphattunk, hogy pl Anthony Davis mit tud egy képzett magasember ellen védekezésben, hiszen Kravtsov hét pontot és három lepattanót gyűjtött be az első tíz percben (felkészül: Pau Gasol). Ukrajna a négy-öt pontos vezetését végigvitte a teljes negyeden, szervezett támadásaik mellett nagyon odafigyeltek arra, hogy ne tudjanak gyorsan indulni Hardenék, így végül 19-14-re meg tudták nyerni az első játékrészt.

A másodikban aztán már fordult a kocka, feljebb kapcsolt az amerikai válogatott és pillanatok alatt közelebb zárkózott, az ukránok kissé mintha elfelejtették volna a játékukat és nem folyt úgy a labda. Mishula beálltával aztán ismét szervezettebbé és tudatosabbá váltak, így aztán a negyed közepéig őrizni tudták az előnyüket. Eddigre azonban a Curry-Irving páros irányításával átvette az uralmat a Team USA, a Golden State triplavetője kétszer is betalált a vonal mögül, az ukránok pedig ezzel egy időben elkezdték elrontani a büntetőiket, így teljesen megfordult a találkozó. A félidőt az időközben futólehetőségeket is kapó amerikai csapat egy 9-1-es etappal zárta, így a nagyszünetre már tíz pont feletti előnnyel vonulhattak (44-32).

A fordulás után nagyjából ott folytatódott minden, ahol abbamaradt, Curry-tripla, futós, de tanácstalan amerikaiak. Már a húszhoz közel járt az előnyük, amikor két bravúrhármas is beesett az ukránoknak, ezzel közelebb zárkóztak. A negyed derekán aztán James Harden is hozzászólt és betörésekből faultokat harcolt ki, kosarakat szerzett, amire Ukrajna szép játékokkal és centerpontokkal válaszolt. Az továbbra is látható volt, hogy félpályás figurája gyakorlatilag nincs az USA-nak, Harden betörései jelentették a játékukat. Aztán a hajrára Jeter is beindult, az addig botrányosan dobó egyes egészen extra triplákat és középtávolikat süllyesztett el, ezzel tartották a különbséget az európaiak. Az utolsó másfél percben aztán több labdát is eladtak Mishuláék, de Zaytsev újabb extra kosarával 69-54-re vezetett a Team USA a záró etap elején.

Itt már nem történ érdemleges, Davis, Cousins és Faried is szerzett kosarakat, a különbség elérte a húszat. Az ukrán csapat fejben és fizikálisan is teljesen elfáradt a végére, eladták a labdákat, képtelenek voltak rohanni, míg az USA magasember-rotációja kedvére tombolhatott a gyűrűk alatt. A vége kiütés… Mivel Új-Zéland győzött Finnország ellen, így Ukrajnának ez a vereség a kiesést jelenti, ők és a finnek búcsúztak, a Team USA mellett pedig az új-zélandiak, a törökök és a dominikaiak jutottak a legjobb 16 közé.

Ukrajna legjobb dobói: Kravtsov 15, Jeter 13/6, Zaytsev 11/6.
Az Egyesült Államok legjobb dobói: Harden 17, Curry 14/9, Davis 12.

 

Finnország (1-4) - Új-Zéland (2-3) 65-67

Elég pörgős, sokpontos meccsnek indult a találkozó, hiszen még négy perc sem telt el, de 8-7-re vezettek finnek, kosárra kosár volt a válasz mindkét oldalon. A finnek azonban ezen a ponton rettenetesen beragadtak. Az óceániai együttes sem kezdett rohamléptekkel ellépni ellenfelétől, de Isaac Fotu vezetésével azért egyre komolyabb előnyre tettek szert, a csatár triplájával 16-8-ra mentek már a 9. perc közepén. Az északiak a negyed hátralévő részében kicsit összekapták magukat, de lényegesen nem tudtak közelebb érni ellenfelükhöz (12-18).

A második felvonásban Tuukka Kotti szinte egyedül tartotta versenyben a finneket, de Lindsay Tait és Everard Bartlett pontjaival egyre jobban lépett el Új-Zéland, a negyed felénél 13 ponttal vezettek (21-34). Shawn Huff is magára talált a kék-fehéreknél, a félidő utolsó perceiben pedig Gerald Lee volt a finnek fő pontgyársa, de a Tall Blacksnek mindenre volt válasza. Ha ellenfelük kosarat dobott, akkor ők is, Lee pontjainak fontosságát pedig megint Fotu vette el, így az első 20 perc után 12 ponttal álltak jobban az új-zélandiak, kifejezetten jó helyzetből várhatták a folytatást (32-44).

A fordulást követően 7-1-gyel nyitotta a félidőt Új-Zéland, így már 18 ponttal álltak jobban a 22. perc végén (33-51). Kirk Penney kosarával ugyan megvolt a közte 20 is a 24. percben, itt viszont az óceániai gárda gondolta úgy, hogy támadásban kicsit megpihen. Szerencséjükre a finnek nagyon ritkán tudtak csak pontot szerezni, így a 28. perc közepén is volt még 14 pontnyi előnyük (39-53). Bár az új-zélandiak ekkor szereztek két kosarat, Lee és Teemu Rannikko pontjaival 12 egységre visszajöttek még a finnek, tehát ugyanannyi volt a különbség, mint a félidőben (45-57).

Lee hatalmasat játszott ebben a periódusban, két gyors kosara után még a 31. percben időt kellett kérnie Új-Zélandnak (49-57). Sasu Salin kosarával már hat pontra is feljöttek a finnek, de Kirk Penney hármasa nagyon rosszkor jött számukra. Innentől kezdve kosárra kosár volt a válasz, a 34. perc után pedig bedeszkázták a gyűrűt mindkét csapat számára a következő három percben - ez egyértelműen az előnyben játszó új-zélandiaknak jött jól (55-62). Huff hármasával négy pontos különbséggel fordultak a felek az utolsó három percre. Penney nagy triplát dobott, de a finnek nem adták fel, egy sportszerűtlen hibát követően pedig már csak egypontos hátrányban voltak, és ők támadtak 72 másodperccel a vége előtt. Az északiak kétszer dobhattak a győzelemért, egyszer a hosszabbításért, de mindet elhibázták, győzött Új-Zéland (65-67).

A finnek ezzel biztosan kiestek, Új-Zéland viszont hatalmas lépést tett a legjobb 16 irányába: csak akkor nem jutnak be, ha Ukrajna megveri a Team USA-t. Az is eldőlt ezzel, hogy a törökök és a dominikaiak is továbbmennek az egyenes kieséses rendszerbe.

Finnország legjobb dobói: Lee 17, Koponen 13/3, Huff 10/6.
Új-Zéland legjobb dobói: Fotu 18/3, Penney 11/9, C.Webster 8/3.

 

A csoport végeredménye:

1. Egyesült Államok 5/0
2. Törökország 3/2
3. Dominikai Köztársaság 2/3
4. Új-Zéland 2/3                     
5. Ukrajna 2/3
6. Finnország 1/4

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus