A csehek, a litvánok és a belgák is simán nyertek

A csehek már az első félidőben legyűrték az ukránokat, a litvánok a második 20 percben, a belgák az első negyedben hengereltek. 

D-csoport

Ukrajna - Csehország 64-78 (14-20, 16-26, 15-19, 19-13)

A magyar válogatott selejtezőcsoportjából az Eb-re kijutó (és általunk is legyőzött) Csehország számára egy mai újabb győzelem már a legjobb 16 kapuját is megnyithatja. A csehek ennek megfelelő elánnal vetették magukat a küzdelembe, és a Vesely, Satoransky, Pumprla trió vezetésével már az első negyedben magukhoz ragadták a kezdeményezést. A litvánok ellen remekül helytálló ukránok csak az első 10 percben tudták tartani a lépést a csehekkel, a folytatásban alig volt ellenszerük az újfent kiváló hatékonysággal működő cseh támadógépezet ellen. Az összecsapás derekára megnyugtatóvá (30-46) hízott Ginzburg mester legényeinek előnye.

A fordulás után tovább nőtt Jelinekék előnye, a cseh csapat két legmagasabban jegyzett játékosa, Tomas Satoransky és Jan Vesely pedig megmutatta, egyikük sem véletlenül játszik európai sztárcsapatban (Barcelona és Fenerbahce). Az egyre inkább széteső Ukrajna legjobbja a sokat hibázó Kirilo Feszenko volt, ám rajta kívül senki nem volt képes felvenni a csehek ritmusát, gyakorlatilag a 3. negyed végére eldőlt a mérkőzés. A záró etap már csendes mederben folyt le, az ukránok meg sem próbáltak felállni a padlóról, a csehek pedig így már vissza is vehettek a tempójukból, de ez is elég volt arra, hogy Észtország után Ukrajnát is fölényes győzelemmel múlják felül. Csehország második sikerével  nagyon közel került a nyolcaddöntőhöz, míg az immáron 2 vereséggel álló Ukrajna számára ugyanez már csak bravúrok árán érhető el.

Ukrajna legjobb dobói: Feszenko 14, Randle 12/3, Lukasov 9/6.
Csehország legjobb dobói: Vesely 19, Pumprla 17/6, Satoransky 15/6.

 

Lettország - Litvánia 49-68 (19-13, 9-16, 11-20, 10-19)

Ahogy tegnap, úgy ma sem sikerült túlzottan fényesre a kezdés a litvánok számára. A főleg külső játékára építő Lettország Berzins és Timma triplái révén lódult meg s alakított ki kisebb előnyt, az esélyesebb rivális pedig csak szenvedett támadásban. Ha támadójátékát túlzottan nem is kapta össze Litvánia, de legalább a védekezésre nagyobb hangsúlyt fektettek Valanciunas-ék, akik mindössze négy mezőnykosarat engedélyeztek a második negyedben és megfordították a találkozó állását, levédték a lett hárompontosokat.

Három - három sikeres támadással indították a felek a harmadik tíz percet, de míg a lettek komoly problémákba ütköztek a litvánok emberfogásos védekezése miatt, addig a pressziót gyakorló litván válogatott Maciulis hárompontosainak köszönhetően lendületbe jött. Igaz, meg kell említeni, hogy végre volt ritmus, elképzelés a litván támadásokban, nem Valanciunas-tól várták a csodát. A hazai időkérés némileg lelassította a riválist, de ahhoz nem bizonyult elegendőnek, hogy komoly felzárkózásba kezdjenek Berzins-ék, hiszen a védekezés mellett a támadójáték hatékonyságáról ezt nem mondhattuk el. A színvonal nem verdeste a mennyezetet, de nagy iramot diktáltak a felek, magukat nem kímélve küzdöttek minden szabad labdáért. Timma faultja és az azt követő technikai komoly, tíz egységnyi előnyhöz juttatta Litvániát. Szinte semmi, még Blums utolsó szalmaszálnak bizonyuló triplája sem tudta jó mederbe terelni Lettországot, a záró negyedet 8-3-mal kezdő litvánok pedig már jól kezelték 15 pontos előnyüket és behúzták a balti rangadót.

Lettország legjobb dobói: Berzins 8/6, Freimanis 8 
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 15, Maciulis 13/9, Kalnietis 12/3

 

Észtország – Belgium 55-84 (9-27, 9-19, 26-23, 11-15)

A belgák már az első perctől egyértelműsítették, hogy ők nem számolnak mással, mint győzelemmel: Lojeski azonnal betalált kintről, összességében 7-0-val kezdtek, de a tízpontos különbség is megvolt már négy perc után. Az észtek egy pillanatig sem tudtak ellenállni védekezésben, ugyanakkor a támadójátékuk is teljesen halott volt – hét perc után 22-2-re vezetett már Belgium. Az első negyed hajrájában ugyan kicsit közelebb jöttek Kangurék, de a második játékrészt ismét elsöprő lendülettel indította ellenfelük: egészen elképesztő, 80%-os (!) hatékonysággal dobott mezőnyből a belga válogatott.

Ezek után a második félidő már csak formalitás volt, a belgák nem erőltették túl kezdő játékosaikat, az észteknek pedig sikerült kozmetikázniuk az eredményen. Ennek ellenére a végső dudaszóig húsz pont feletti különbséggel csordogált el a találkozó, az észtek volt, hogy percekig nem találtak a gyűrábe, a belgáknak pedig már nem volt sürgős - gyakorlatilag ez a mérkőzés az első percekben eldőlt már. 

Észtország legjobb dobói: Vene 12, Veideman 9, Sokk 8/3, Arbet 8/6
Belgium legjobb dobói: Lojeski 16/6, Van Rossom 14/9, Serron 14/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus