A D-csoport első körének összefoglalója

Litvánia a kezdeti nehézségek után magabiztosan, 11 triplát beszórva szerezte meg első győzelmét Mexikó ellen. A D-csoport előzetesen legérdekesebbnek tűnő mérkőzésén Szlovénia szinte végig vezetve, magabiztosan nyert a végjátékban nagyot hajrázó, de alapvetően végig csak az eredmény után futó Ausztrália ellen. A szextett küzdelmei egy "kiesési rangadóval", az Angola - Dél-Korea találkozóval kezdődtek meg, ahol tapasztalt vezérei könnyed győzelemhez juttatták az afrikaiakat.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, 1. forduló, D-csoport

Mexikó (0-1) – Litvánia (1-0) 74-87

Francisco Cruz és Jonas Valanciunas pontváltásaival kezdődött az összecsapás, az első negyedben sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok – egészen addig, amíg a litvánok sztárcentere gyorsan össze nem szedett két személyi hibát, és le kellett ülnie. Ez megzavarta a zöldeket, Mexikó pedig a 12 pontot szóró Cruz, illetve Gutierrez révén 5 pontos előnyt szerzett az első 10 perc végére (27-22). Litvánia azonban nem hagyta annyiban, a kisszünet után a veterán Darius Lavrinovic előlépett, kintről és bentről is eredményes volt. Ebben az időszakban a gyűrűre Cruzon és Gutierrezen kívül szinte veszélytelen Mexikót az is hátráltatta, hogy a litvánok sokkal erőszakosabban játszottak, és rengeteg faultot harcoltak ki. Motiejunas jó megoldásaival, majd Jasaitis hármasával vissza is vette a vezetést Jonas Kazlauskas első félidőben 6/7-tel triplázó csapata, és előnnyel mehetett pihenőre (41-45). 

Fordulás után a mexikói kiegészítők remeklése mellett Gustavo Ayon is magára talált, amivel a gárda palánk alatti védekezése is feljavult – pár perc alatt mínusz négyből plusz négyet csináltak. A litvánok azonban ismét előkapták legveszélyesebb fegyverüket: Maciulis gyors egymásutánban két hármassal tolta meg csapata szekerét, és ezzel vissza is verték az ellenfél rohamát. Ayon már a 26. percben összeszedte negyedik személyi hibáját, Cruz pedig háromnál tartott – 53-53 után mindezt tetézte egy 14-0-s litván futás, amely kissé megroppantotta Mexikót a negyed végén. Az utolsó játékrészben próbáltak egy elkeseredett rohammal közelebb jönni Ayonék, de a litvánok a végül rontott mezőnydobás nélkül (8/8) záró Valanciunas vezetésével innen már kézben tartották a meccset, és végül győzelemmel nyitották a világbajnokságot. 

Mexikó legjobb dobói: Cruz 21/9, Gutierrez 13/3, Ayon 12.
Litvánia legjobb dobói: Maciulis 19/12, Valanciunas 17, Motiejunas 15/3.

 

Ausztrália (0-1) - Szlovénia (1-0) 80-90

Nagyszerűen kezdett a Goran Dragic vezényelte szlovén válogatott, hisz tízpercnyi játék után nyolcpontos előnnyel várhatták a második etapot. Az ausztráloknál kimagaslóan játszott Ingles, valamint Baynes, 23 pont jött kettejüktől az első félidőben. Az ötödik kontinens képviselői egyszer ugyan hagyták meglépni ellenfelüket, volt már kétszámjegyű különbség, ám innen visszakapaszkodtak egészen hat pontra, így félidőben 49-43-ra vezettek szomszédaink.

A másodikkal ellentétben a harmadik negyed már nem úgy sült el, ahogy Ausztrália szerette volna, fontos helyzetekben hibáztak, ezeket pedig könyörtelenül kihasználta Szlovénia. Továbbra sem tudtak feljavulni Andersenék, a találkozó végén még egy utolsó rohamot indítottak, de nem sikerült hosszabbításra menteni a csatát, így szorosabb első félidő után összességében megérdemelten nyerték meg a meccset a Dragicék.

Döntőnek bizonyult a mérkőzésen, hogy Szlovénia 50%-kal (10/20) tüzelt a triplavonalon kívülről, ráadásul a lepattanó csatát is megnyerték, igaz, nem nagy különbséggel.

Ausztrália legjobb dobói: Baynes 21, Andersen 14/3, Newley 13/3.
Szlovénia legjobb dobói: G. Dragic 21/9, Lorbek 13/3, Z. Dragic-Balazic 10/6-10/3.

 

Angola (1-0) - Dél-Korea (0-1) 80-69

Az első 20 percben kis híján eldönthette volna a csatát a 16-ot szóró, közte négy triplát értékesítő Olimpio Cipriano fémjelezte Angola, mivel vezetett már 22 ponttal is, ám a harmadik etapot nagyon megnyomták az ázsiaiak és feljöttek egészen négy egységnyire, viszont volt annyi Mingasban és Moreirában, hogy a legjobbkor szórjanak be egy-egy gyilkos duplát, így még időben le tudta szakítani a belelkesülő koreaiakat a lepattanózás 10-es különbséggel nyerő afrikai alakulat.

Dél-Korea ezzel a kudarccal nagyon messze került a továbbjutástól, az angolaiak ugyanakkor megteremtették maguknak az esélyt, lényegébe véve Mexikó testén át vezet az út számukra az út a Top 16-ba - hacsak nem lesznek mérhetetlenül nagy papírforma-borulások ebben a hatosban.

Angola legjobb dobói: Cipriano 16/12, Moreira 16, Mingas 14/3.
Dél-Korea legjobb dobói: S. Kim 15/3, Yang 11/3, Cho 10/6.

 

A csoport állása:

1. Litvánia 1/0 (+13)
2. Angola 1/0 (+11)
3. Szlovénia 1/0 (+10)
4. Ausztrália 0/1 (-10)
5. Dél-Korea 0/1 (-11)
6. Mexikó 0/1 (-13)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus