A D-csoport harmadik körének összefoglalója

A szlovének két és fél negyednyi nagyon gyenge kosárlabda ellenére is magabiztosan verték Dél-Koreát a D csoport mai zárómeccsén. Előtte klasszikus hullámvasutazást hozó meccsen győzött Ausztrália, a litvánok hiába jöttek vissza 19 pontos hátrányból mínusz háromra, a végén Baynesék újítani tudtak. A mexikói válogatott egy gyengébb negyedet követően gond nélkül múlta felül Angolát, ezzel megszerezte első győzelmét a világbajnokságon a torna negyedik napjának nyitómeccsén.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, D-csoport, 3. forduló

Dél-Korea (0-3) - Szlovénia (3-0) 72-89

Meglepően szorosan alakult a mérkőzés első felvonása, 21-19-re ekkor még Korea vezetett. Nem sok változás volt a második negyedben sem, fej-fej mellett haladtak a felek, a szlovének egyáltalán nem tudták érvényesíteni játékosállományban lévő fölényüket, még ha Goran Dragic vezetésével valamivel jobban is játszottak, mint az első negyedben - félidőben 40-39 arányban már szomszédainknál volt az előny.

A meccs a harmadik negyedben dőlt el - félidőben alapos fejmosásban részesíthette csapatát Jure Zdovc, mert bár ahhoz képest még mindig sok kaptak, hogy Dél-Korea volt az ellenfél, támadásban nagyon elindultak a negyed második felében, Lorbek, Balazic és Omic vezetésével a 23. perctől egyre nagyobb előnyre tettek szert, és a záró játékrészre már 14 pontos előnnyel fordultak (56-70). Az utolsó felvonásban megpróbált visszakapaszkodni az ázsiai gárda, de Zoran Dragicék minden próbálkozásukat visszaverték, és két és fél negyednyi pocsék játékuk ellenére is simán nyertek végül.

Szlovénia az egyetlen veretlen, Dél-Korea pedig az egyetlen nyeretlen csapata a D jelű hatosnak a mai eredmények után.

Korea legjobb dobói: Lee 12, Moon 8/6, Oh 8.
Szlovénia legjobb dobói: G. Dragic 22/6, Lorbek 14/6, Z. Dragic 13/3, Omic 13.

 

Ausztrália (2-1) – Litvánia (2-1) 82-75

Az NBA-ben erősödő centerek, Valanciunas és Baynes csatájával kezdődött az összecsapás, amiből jobban jöttek ki az ausztrálok: a Spurs centere szűk négy perc után 10 pontnál tartott. Baynes mellé a több NBA-gárda által figyelt Ingles is felnőtt – ketten szerezték csapatuk első 15 pontját. A másik oldalon nagyon kiütközött egy irányító hiánya, nem nagyon tudták eljuttatni a nagyemberekhez (Valanciunas és Motiejunas) a labdákat, így hamar állandósult a 10-12 pontos ausztrál fór. 

A második negyed jobban indult Ksistof Lavrinovic-éknak, a veterán magasember vezetésével 33-26-ra felkapaszkodtak – itt viszont 8-0-s futás következett Inglesék részéről, a litvánok több, mint 6 (!) percig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Pocius törte meg a csendet, de az utolsó percben két ausztrál hármas után 47-28-at mutatott az eredményjelző - sokatmondó, hogy a litvánok nem dobtak triplát az első 20 percben…

Fordulás után egy más litván csapat jött ki a pályára. Kuzminskas megtörte a jeget kintről, Darius és Ksistof Lavrinovic pedig hét pontot rámolt be pillanatok alatt, bő két perc alatt 10-en belüli volt a differencia. Dellavedova és Andersen révén 5 ausztrál pont érkezett, de a litvánok tekertek még egyet a fordulatszámon: Seibutis remeklésével 14-3-as futást rendeztek, és 55-52-re megközelítették ellenfelüket. Dellavedova, Ingles és Jawai révén éledezett a sokkból Ausztrália, de így is mindössze hatpontos előnyük maradt.

Az utolsó negyedre fordulva Maculis hármasa hamar megfelezte a különbséget, de ennél közelebb nem tudtak jönni a litvánok, Newley rendre lelohasztotta a kedvüket. Teltek-múltak a percek, és az európaiak egyre többet hibáztak, Broekhoff triplája után pedig 10 pontra is nőtt az előny. Bár a végjátékban Seibutis mindent megpróbált, nem igazán akadt társa (a Valanciunas-Motiejunas duó összesen hat pontig jutott), és a triplákkal (5/16) is végig hadilábon állt csapata. Litvánia elvesztette makulátlanságát, az ausztrálok viszont fontos lépést tettek egy jó kiemelés felé az egyenes kieséses szakaszban. 

Ausztrália legjobb dobói: Ingles 18/6, Baynes 14, Dellavedova 13/6.
Litvánia legjobb dobói: Seibutis 21/3, D. Lavrinovic 14/3, Jankunas 9. 

 

Angola (1-2) - Mexikó (1-2) 53-79

Elég rohanós tempóban kezdődött a találkozó, ennek következtében meglehetősen sokat hibázott mindkét fél. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyed közepén Cipriano 2+1-es akciójával, majd a ponterősen kezdő Joaquim triplájával jutott némi előnyhöz Angola. Utóbbi egyébként kilenc ponttal és négy lepattanóval zárta az első negyedet, de a rendkívül hasznos Gutierreznek köszönhetően nem tudtak elszakadni az afrikaiak (20-15). A második negyedben aztán Cruz kézbe vette a dolgokat, és irányításával kiegyenlítettek a dél-amerikaiak - Joaquimot nagyon megfogták, aki ennek ellenére elvállalt mindent, így 3/11-es mezőnymutatónál tartott a második tíz perc közepén. Itt már sebességet váltott Mexikó, és az Ayon-Hernandez-Gutierrez trió vezérletével egy 14-0-s futást produkáltak, és jócskán átvették a vezetést. Olcsón azért nem adták magukat az afrikaiak, és a nagyszünetig visszazárkóztak egy egységnyire (35-36).

A nagyszünet után bekezdett Mexikó, ültek a tempóik, és azonnal egy 11-4-es futást produkáltak, majd Moreira középtávolijára Ayon faulttal együtt válaszolt. Ebben a periódusban nem lehetett megállítani a dél-amerikaiakat, a negyed derekán Hernandez hármasával már tíz fölé nőtt az előnyük, gyakorlatilag szétdobták Angolát a triplavonal környékéről. Amikor erre jobban ügyeltek az afrikaiak, akkor pedig jött a betörés, fault, vagy leosztás után Ayon, így stabilan tíz feletti előnyt tudtak kiépíteni. A záró etapot aztán rögtön egy hármassal nyitotta Martinez (negyediket), majd Stoll és Hernandez (hatodikat!) is beköszönt kintről, itt pedig eldőlt a találkozó. Cruz kettese után megvolt a közte húsz, innen pedig már nem tudtak visszajönni az afrikaiak, így Mexikó megszerezte első győzelmét a világbajnokságon.

Hernandez extra dobóformája találkozott Ayon szokásos jó teljesítméynével, ráadásul Martineznek is ment kintről, de Cruz is hozzátette a magáét - a 12 beszórt tripla 46%-kal önmagáért beszél.

Angola legjobb dobói: Joaquim 13, Moreira 13, Fortes 7/6.
Mexikó legjobb dobói:  Hernandez 24/18, Ayon 17, Cruz 14.

 

A D-csoport jelenlegi állás:

1. Szlovénia 3/0 (+48)
2. Ausztrália 2/1 (+31)
3. Litvánia 2/1 (+19)
4. Mexikó 1/2 (-10)
5. Angola 1/2 (-26)
6. Dél-Korea 0/3 (-63)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus