A D-csoport második körének összefoglalója

A D-csoport mai utolsó meccsén egy szoros félidő után Litvánia robbantott a harmadik negyed végén, végül simán verte Angolát. A második találkozón Szlovénia fájóan simán érvényesítette a papírformát az extrát hozó Gustavo Ayon fémjelezte Mexikó bánatára. A szextett nyitómeccsén az első negyedben még jól tartotta magát Dél-Korea, ám az ausztrálok Baynes és Ingles vezetésével nagy különbségű verést mértek az ázsiaiakra.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, D-csoport, 2. forduló

Litvánia (2-0) – Angola (1-1) 75-62

Brutálisan kezdett a magasemberek által húzott Litvánia, egyetlen afrikai triplára tizenegy pontot dobtak, Valanciunas és Motiejunas tarthatatlannak bizonyult a festékben. Aztán az első negyed hajrájára összeszedték magukat az angolaiak, Moore triplájának köszönhetően egészen egy egységnyire zárkóztak. Sőt, jóval tudatosabb, szervezettebb csapatjátékuknak köszönhetően a második játékrészben abszolút a litvánok fölé nőttek, Moore és Barros révén azonnal egy 7-0-s rohanással kezdtek, amivel megfordították a találkozót. Erre már reagálni kellett Litvániának is, ők 9-0-t futottak és visszavették a vezetést, de a vártnál talán szorosabb első félidőt követően csupán három ponttal voltak jobbak Angolánál.

A fordulás után rögtön egyenlítettek az afrikaiak, de itt már érezhető volt a litvánok fölénye, Juskevicius és Darjus Lavrinovic révén megsorozták ellenfelüket, és az utolsó három és fél percben egy 14-4-es vérengzést produkáltak – Lavrinovic egymaga hét megválaszolatlan pontot szerzett, ezzel zárult ez a játékrész. Az utolsó etapban már nem erőltették meg magukat az európaiak, jelentősen visszavettek az iramból, stabilan tizenöt pont körüli előnyüket be tudták osztani,  így végül elmaradt az izgalmas végjáték.

Több mint kétszer annyi büntetőt harcolt ki Litvánia, ez pedig döntőnek bizonyult, ráadásul Angola csupán 37%-kal dobott mezőnyből – ezek és a harmadik negyed második felében bemutatott litván futás elegendő volt az afrikaiak vereségéhez. Náluk Motiejunas és a dupla-duplázó Valanciunas révén megvolt az a plusz a festékben, amit kintről nem tudtak kompenzálni az afrikaiak, hiszen csupán 28%-kal értékesítették a 25 triplakísérletüket.

Litvánia legjobb dobói: Motiejunas 12/3, Valanciunas 11, Juskevicius-Pocius 9/9-9/3.
Angola legjobb dobói: Mingas 14/6, Cipriano 13/6, Moore 11/3.

 

Szlovénia (2-0) - Mexikó (0-2) 89-68

Hihetetlenül precíz egyéni teljesítmények fémjelezték ezt a derbit, mely elég korán eldőlt, Mexikó egyelőre nem tudja "indokolni", hogyan is lett az amerikai kontinens bajnoka tavaly, de Gustavo Ayon (23 pont, 9-ből 9 mezőnyből) legalább igazolta klasszisát - a másik NBA-s társ, Gutierrez (8 pont, 8-ból 3 mezőnyből, 2 gólpassz) már csak részben tudta ezt megtenni.

Az ellenfelét fokozatosan felőrölő szlovének vezérei most is a Dragic-fivérek voltak, Zoran 100 százalékos dobóteljesítménnyel, 22 perc alatt szórt 22 pontot (4-ből 4 tripla, 2-ből 2 büntető, 8-ból 8 mezőny), és Goran (18 pont, 8-ból 6 mezőny, 6 gólpassz) sem maradt el sokkal tőle.

Szlovénia legjobb dobói: Z. Dragic 22/12, G. Dragic 18/3, Omic 12.
Mexikó legjobb dobói: Ayon 23, Cruz 13, J. Gutierrez 8.

 

Dél-Korea (0-2) - Ausztrália (1-1) 55-89

Már a feldobás után igyekeztek tudatosítani az ausztrálok ellenfelükben, hogy aligha lehet győzelmi reményük, három perc után 10-0-re vezettek. De Dél-Korea rendezte a sorait felzárkózott, de egy negyed végi rohanás után visszaállt a nagyobb előnye Ausztráliának. A Kim és Cho játékára építő koreaiak becsülettel küzdöttek felzárkóztak 6 pontra, de a feljavuló ellenfél 15 pontra duzzasztotta fórját a félidőig.

Ingles valóságos dobófesztivált rendezett a harmadik játékrész elején, csapattársai pedig gondoskodtak arról, hogy győztes kiléte már ebben a negyedben eldőljön. A záró tíz percben már csak annyi nyitott kérdés maradt, hogy eléri-e a két együttes közti differencia a 30 pontot. A koreaiak megpróbáltak faragni a tetemes hátrányon, de a cseresorukkal játszó ausztrálok teljesen felőrölték őket a végjátékra.

Dél-Korea legjobb dobói: S. Kim 13/3, Cho 10/6, J. Kim 10.
Ausztrália legjobb dobói: Ingles 17/9, Baynes 13, Bairstow 13.

 

A csoport állása:

1. Szlovénia 2/0 (+31)
2. Litvánia 2/0 (+26)
3. Ausztrália 1/1 (+24)
4. Angola 1/1 (-2)
5. Mexikó 0/2 (-34)
6. Dél-Korea 0/2 (-45)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus