A franciák újabb remek végjátéka bronzérmet ért

Az első félidőben inkább a franciák tartottak előrébb a bronzmeccsen, a harmadik negyedben azonban ritmust váltottak a litvánok - a negyedik negyedben aztán a franciák újabb kisebb csodát tettek, és idegbajos végjátékban megszerezték a bronzérmet. 

Férfi kosárlabda-világbajnokság, Spanyolország, a 3. helyért:

Litvánia – Franciaország 93-95 (19-22, 23-21, 29-21, 22-31)

A franciáknak mindössze 18 órás pihenésre volt lehetőségük a szerbek elleni elődöntőt követően, de Batumék láthatóan alaposan feltüzelve érkeztek a bronzmeccsre. Lauvergne hét pontjával 7-2-re vezettek, a litvánok hiába szedték ipari mennyiségben a támadópattanókat, folyamatosan rontottak. A negyed közepén Jankunas 2+1-es játéka lendítette át a holtponton Kalzlauskas válogatottját, egy 7-0-s futással átvették a vezetést. Ekkor azonban támadásban Batum és Diot is magára talált, ennek köszönhetően a kékek pár pontos előnnyel a mehettek a kisszünetre. 

A második negyedben sokáig nem változott a helyzet, Batummal nem nagyon tudtak mit kezdeni védekezésben a litvánok, akik viszont a túloldalon szépen elosztva termelték a pontokat, így a különbség nem csökkent. A játékrész második fele Jonas Valanciunasról szólt, a Raptors centere tartotta meccsben csapatát – a kissé fáradtabban mozgó franciáknál azonban mindig volt valaki, aki betalált, így a vezetést meg tudták tartani. 

Fordulás után az addig csendes Seibutis talált be, 44-43-ra már a litvánoknál volt az előny - bár Heurtel bepörkölt egy triplát, Motiejunasék nem lazítottak a gyeplőn, és 50-46-nál kénytelenek voltak időt kérni a franciák. Bár Diaw egy zseniális kosarat dobott, a gallok nagyon megálltak támadásban, ráadásul Gobert összeszedte a 4. hibáját, Lauvergne pedig kisebb lábsérülést szenvedett. A franciák alacsony és gyors szerkezettel próbálkoztak de ez nem igazán jött be: a litvánok második esélyeket teremtettek, három triplájuk is beesett és Valanciunast is meg-megtalálták a palánkok alatt. A negyed vége elsősorban Seibutis-é volt, a litván kisember remeklésével 71-64-es fórban voltak. 

A zárónegyed elején próbálta megpörgetni a játékot a francia gárda, Diaw, Gelabale és Batum pontjaival 73-70-re felzárkóztak, gyorsan időt is kellett kérniük a litvánoknak. Ez nem igazán használt, Batum és Lauvergne révén 75-75-nél egyenlítettek a gallok, majd Diaw kosarával átvették a vezetést. Valanciunas azonban gyorsan egalizált, majd 2+1-es játékával már 80-77-es előnyben volt csapata. Kisebb bakiparádé (Diaw két kihagyott büntetője, majd Pocius nem hozta át a labdát félpályán időben) után Heurtel dobott nagyon nehéz kosarat, majd Pietrus büntetőjével ismét döntetlen volt az állás. A litvánok sorozatban elrontották a támadásaikat, Diaw pedig két újabb extra kosárral jelentkezett. Az utolsó fél percre fordulva, hatpontos hátrányban a litvánok már csak a veszett fejsze nyele után kapkodtak. Bár Heurtel és Batum is komoly hibákat vétettek, a litvánoknak nem maradt idejük a fordításra, a büntetőpárbajban nem tudták utolérni ellenfelüket - a franciák történetük során először szereztek világbajnoki érmet. 

Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 25, Juskevicius 14/3, Seibutis 13/3.
Franciaország legjobb dobói: Batum 27/6, Diaw 15, Heurtel, Lauvergne 13/3-13/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus