A Franciaország - Szerbia elődöntő beharangozója

Ma este kiderül, ki lesz a Team USA ellenfele a vasárnapi döntőben, ugyanis a második elődöntőt játsszák este 22.00-tól a spanyolországi férfi kosárlabda világbajnokságon. Szerbia és Franciaország már találkoztak egymással a tornán, és egy nagy vihart kavart összecsapás lett a vége annak a mérkőzésnek - ha nem is ilyen kontextusban, de remélhetőleg sokáig emlékezetes lesz ez a csata is. Lássuk a csapatok eddigi menetelését, illetve a mérkőzés beharangozóját!

Franciaország (A3) - Szerbia (A4)   22.00 (Sport2, ÉLŐ)

A két gárda nem vette minden nehézség nélkül a csoportkört, hiszen a szerbek csak a két, az A csoportból lefelé kilógó együttest, Iránt és Egyiptomot tudták megverni, és a franciák is csak az utolsó pillanatban biztosították helyüket a legjobb 16 között, Irán ellen sem mutattak meggyőző produkciót. Déli szomszédainknak pont a franciák elleni mérkőzés volt az egyik forduló- és mélypont: végig vezettek, a gallok az utolsó pillanatokban egyenlítettek, sőt, egy erősen kamuszagú fújás után, egy másodperccel a vége előtt Joffrey Lauvergne büntetőjével meg is szerezték a vezetést és a győzelmet. Nagyon nagy botrány lett az eset után, a játékvezetőt fel is függesztették meghatározatlan időre, a szerbek pedig nehezen viselték a zakót.

Szerbia ezt követően kicsit szétesett fejben, mert bár Iránt még megverték 13 ponttal, a brazilok ellen gyengén kosárlabdáztak, Teodoszics a kispadon ordítozott a többiekkel, majd Spanyolország egyértelműen jobban játszott náluk, így csoportnegyedikként mentek csak tovább. Görögország ellen már megmutatták igazi tudásukat, a korábbiak után vártak ellenére borzasztóan könnyedén győzték le a helléneket, mi több, megismételték ugyanezt Brazília ellen is Teodoszics, Bjelica és Bogdan Bogdanovics vezetésével. Támadójátékuk letisztult és hatékony volt ezen a két találkozón, a szerepek egyértelműek voltak és nagyon egységesen játszottak.

A franciák a szerbek elleni sikert követően Egyiptomot ugyan elgázolták, de az utolsó csoportfordulónak úgy indultak neki, hogy győzniük kell Irán ellen, különben ki is eshetnek - akkor még a Szerbia - Spanyolország mérkőzést nem játszották le. 10 pontos hátrányba kerültek az első negyedben, aztán viszont érvényesítették a papírformát - bár a végén csak 5 ponttal bizonyultak jobbnak, a győzelmük nem forgott veszélyben. A nyolcaddöntőben a nagyon hullámzó horvátok játékát tanárian ölték meg, és a torna bombameglepetését szolgáltatva két nappal ezelőtt megtették ugyanezt a spanyolok ellen is, kiejtették a házigazdát, méghozzá mondhatni simán.

Mindkét gárda megmutatta már, hogy képesek kilépni korlátaikból. Talán a szerbek állnak kicsit jobban ebben a tekintetben, játékosállomány alapján több a nagyobb név náluk, jobb a szerkezet is ránézésre, és az előző két körben bebizonyították, hogy a torna korábbi részében kiválóan játszó csapatok ellen is képesek úgy szárnyalni, hogy ezzel teljesen lebénítják ellenfelüket, az utóbbi két találkozón tudásuk legjavát nyújtották. A franciák inkább a "rombolásban" kiválóak, legalábbis az elmúlt pár nap tapasztalatai alapján, amit nem is lehet a szemükre vetni, hiszen két legjobbjuk, Joakim Noah és Tony Parker hiányzik. Pont ezért lesz nagyon érdekes ez az összecsapás, hiszen az egyébként "ütök-verek" stílusról elhíresült szerbek támadásban kreatívabbnak tűnnek, míg a franciák egyértelműen az ellenfél játékát akarják minél inkább megzavarni.

Bár Franciaországé a torna legnagyobb sikere a spanyolok legyőzésével, és ez egészen biztosan nagyon nagy önbizalmat és lökést adhat nekik, lélektani szempontból talán mégis a szerbek vannak jobb helyzetben, óriási lehet ugyanis a bizonyítási vágy bennük a csoportmeccsen elszenvedett vereség miatt. A tét is hatalmas, ezt mindkét gárda tudja, hiszen a papírforma alapján a döntőre nem sok eséllyel pályázott egyik együttes sem, most azonban a fináléba kerülés már a tét. Szerbia szinte hibátlan játékot nyújtott az egyenes kieséses rendszerben, a gallok viszont a legnagyobb ellenfelek ellen is hozták, ami kellett a győzelemhez, a lehető legjobban készültek fel eddig a horvátokból és a spanyolokból is. A szerbeket valamivel esélyesebbnek tartom, de nagyon szoros találkozóra lehet számítani, amely a végjátékban fog eldőlni - kérdés, fejben melyik válogatott lesz most erősebb.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus