A görögök hibátlanul zártak - Grúzia továbbjutott!

Görögország Hollandiát is legyőzte, a grúzok viszont elkapták a horvátokat, ezzel ők jutottak a legjobb tizenhat közé 

 

C-csoport

Görögország – Hollandia 68-65 (17-19, 17-12, 18-15, 16-19)

Spanoulis pihenőt kapott a mai napra a görögöknél, hiszen számukra már minimális tétje sem volt a találkozónak – maximum a presztízs, hogy 100%-os teljesítménnyel zárják a csoportkört. Ennek fényében jól is kezdtek a hollandok: bár 10-6-nál megvolt az esély arra, hogy meglépnek Antetokounmpóék, az első negyed hajrájában fordított és tíz perc után vezetett is Hollandia. A második negyed elején meg is léptek hat ponttal Kloofék, de egy majdnem négyperces pontcsend elég volt Görögországnak ahhoz, hogy a félidőig fordítson – az utolsó percben Printezis és Koufos is betalált, így 34-31 volt az állás a nagyszünetben.

A folytatásban is megmaradt a görögök párpontos előnye, a hollandok rengeteg eladott labdájából könnyű kosarakat szereztek Antetokounmpóék – a negyedik negyed közepén, 61-50-nél már úgy tűnt, hogy eldőlt a találkozó. De Jongék azonban (ahogy az Eb-n már többször) most is bizonyították, hogy soha nem adják fel: sorozatban három középtávolival és Akerboom triplájával visszajöttek a meccsbe, de előbb Bourouis emelt be egy hármast, majd az utolsó másodpercekben Sloukas és Antetokounmpo is hidegvérrel büntetőzött, így ők végül veretlenül nyerték a csoportot, Hollandia pedig kiesett – Grúzia jutott a legjobb tizenhat közé!

Görögország legjobb dobói: Antetokounmpo 11/6, Koufos 9, Sloukas 9/3, Bourousis 9/3.
Hollandia legjobb dobói: Kloof 15/3, Norel 11, Schaftenaar 8, N. De Jong 8.
 

Grúzia – Horvátország 71-58 (14-13, 11-15, 22-16, 24-14)

Bár a horvátok számára már nem számított a találkozó, minden fontos játékos pályára lépett – ennek ellenére nem szaggatták túlságosan az istrángot. A grúzok megérezték a lehetőséget és jó védekezéssel kontrollálták a mérkőzést, az első negyedet meg is tudták nyerni egy ponttal. A második játékrészben már feljebb kapcsoltak a horvátok, Zoric egymaga beszórt gyorsan hat pontot, a félidőig pedig kínkeservesen, de fordított is csapata – minden kosárért nagyon megszenvedtek a felek, nem volt szép és laza játék egy pillanatig sem.

A fordulás után is folytatódott a korábban látott játék, a grúzoknál több fegyver is akadt, végül négyen érték el a tíz pontot – négy egységnél jobban azonban nem tudtak meglépni, Zoric mindenre válaszolni tudott. A harmadik negyed legvégén lett a különbség hat pont, de Bogdanovic és Simon azonnal beszórt egy-egy triplát – továbbra is fej-fej mellett haladtak a felek. Az utolsó hét percben aztán elfogyott az erő és az akarat Horvátországból: 51-51 után egy 16-0-s (!) etapot futott Grúzia, Pachuliáék parádés teljesítménnyel játszották le ellenfelüket, az összeroskadó Saricék pedig tehetetlennek bizonyultak. Pachuliáék így megszerezték második győzelmüket, de továbbjutásuk az esti görög-holland derbitől függ: ha nyernek Kloofék, a grúzok a sikerrel együtt is kiesnek.

Grúzia legjobb dobói: Sanadze 12/6, Pachulia 12, Sanikidze 12/3.
Horvátország legjobb dobói: Zoric 16, Tomic 10, Stipcevic 8/3.
 

Szlovénia – Macedónia 62-51 (24-10, 7-14, 21-17, 10-10)

Ellenállhatatlanul kezdtek a szlovének, Omic a teljes eszköztárát bemutatta az első negyedben, de Zoran Dragic is nagyon aktívan mozgott – a túloldalon viszont nem ültek a dobások, így hamar tíz pont feletti különbség alakult ki. A játékrész zárásaként Omic elérte a tíz egységet, így a 67%-kal dobó szlovének szinte hibátlan játékkal szedték ízekre ellenfelüket – egészen a második negyedig, amikor a felforgatott csapatok csatáját csúnyán elbukták. A támadójátékuk eléggé szétesett, tíz perc alatt hét pontot tudtak szerezni, ugyanakkor a macedónok nem tudták ezt teljes mértékben kihasználni – közelebb zárkóztak, de az ő dobószázalékuk nem haladta meg a harmincat, így hét pont megmaradt Dragicék előnyéből.

A fordulás után újjáéledt a Dragic-Omic páros a szlovéneknél, de ekkor már Ilievskiék is elkapták a fonalat, javuló dobóformával tartották a lépést. Zoran Dragic azonban itt már nem nagyon kérdezett, húsz pontig jutott és győzelemre vezette csapatát – egy szebb időszakot leszámítva nem ültek a macedónok dobásai, így gyenge színvonalú meccsen kerekedett felül Szlovénia. Az utolsó negyedben nagyon sokat hibázott mindkét fél, de Kostoskiékban most nem volt meg az, amivel megfordíthatták volna a találkozót.

Szlovénia legjobb dobói: Dragic 20/3, Omic 14, Prepelic 7/6.
Macedónia legjobb dobói: Ilievski 15/6, Samardziski 10, Stojanovski 8/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus