A görögök nyerték a csoportrangadót a horvátok ellen

A görögök hátrányból fordítottak és verték a horvátokat - sima szlovén siker a grúzok ellen - a macedónok a hollandokat is szétdobták.

C-csoport

Görögország – Horvátország 72-70 (13-18, 15-15, 23-24, 21-13)

Egyértelműen a C csoport csúcsrangadójának számított a mai zágrábi horvát-görög összecsapás. Lelkes közönsége hathatós támogatása mellett ezúttal nagyon jól kezdte a rangadót a házigazda, elsősorban Saric és Zoric dupláinak köszönhetően hamar meg is ugrottak, és 18-11-es előnyük ugyan megnyugtatónak még nem volt nevezhető ebben a szakaszban, ám a mérkőzés alaphangját egyértelműen megadta. A második negyedben a szlovének ellen is remeklő Krunoslav Simon percei jöttek el, a Milano új szerzeményének most is sült a keze, a teljes mezőnyből ő érte el először a 10 pontot. A fehérmezes görögöket a veterán Spanulisz varázslatai és az NBA hellén „tornyai”, Kufosz és Antetokounmpo pontjai tartották versenyben.

A szünet után a  hazai rohamok élére Simon helyett Dario Saric állt, és hiába éledt fel egy újabb görög magasember (Printezisz, az Olimpiakosz erőcsatára), a hazaiak előnye (apró) lépésekkel nőtt és nőtt. Szpanulisz 8 méteres hárompontosa egy utolsó rohamra hívta Hellasz fiait, vissza is jöttek a meccsbe Ziziszék, és hiába voltak újabb (jól játszó) „adui” (előbb Roko Ukic, majd Mario Hezonja) Velimir Perasovic mesternek, az öreget (Szpanulisz) ekkor nem tudták tartani, thriller-végjátéknak néztük elébe. A hajrát a horvátok fiatal csillagai (elsősorban Saric és Hezonja) „túlizgulták”, és a jóval rutinosabb görögök végül behúzták a nagyon fontos csoportrangadót.

Görögország legjobb dobói: Szpanulisz 16/9, Printezisz 13/3, Kufosz 11.
Horvátország legjobb dobói: Simon 18/9, Ukic 14/6, Saric 11/6.

 

Szlovénia - Grúzia 79-68 (17-13, 24-13, 24-22, 14-20)

Több mint túlzás lenne azt állítani, hogy jól sikerült a csapatoknak a találkozó nyitánya. Az első negyed közepén 5-5-ös állást mutatott az eredményjelző, s a szlovéneknél Zoran Dragic már három személyi hibánál tartott. Ennek ellenére nem roppant meg Szlovénia, akik pár beakadó kosárral minimális előnyre tettek szert, mivel a grúz együttes tapadt, ahogy csak bírt. A lendület azonban elfogyott, Pachuliát pedig kiválóan kivették a játékból a szlovének. Mire észbe kaptak Shengeliáék, már Perpelic kegyetlenül megszórta magát (4/4 tripla) és Szlovénia több mint tíz ponttal lépett el.

A fordulás után sokban nem változott a játék képe. Persze a grúzok némileg feljavultak támadásban, de a tripláik továbbra sem ültek. Nem úgy a túloldalon, ahol a mezőnyhatékonyság a 60%-os mutató körül mozgott folyamatosan. Érdekesség, hogy a szlovénok annak ellenére tudtak majdnem húszpontos előnyt kialakítani, hogy közben az eladott labdáik száma is közelítette a húszat. A grúzok viszont nem tudtak úrrá lenni azon a morális és pontbeli hátrányon, melyet az első félidőben összeszedtek. Az, hogy a negyedik negyedben már tudtak kozmetikázni az eredményen, csak azon múlt, hogy Prepelic-ék jobbnak látták, hogy a magabiztos sikerük tudatában a holnapi pihenőnap ellenére már korábban megkezdjék a regenerálódást.

Szlovénia legjobb dobói: Prepelic 21/12, Klobucar 20/9, Blazic 11/3.
Grúzia legjobb dobói: Shengelia 21/3, Shermadini - Tsintsadze 11-11.

 

Hollandia – Macedónia 71-78 (20-19, 11-24, 18-13, 22-22)

Nagyon jó dobóformával nyitott mindkét csapat, kulturált támadójátékkal, 50% feletti mutatókkal  - az első negyedben végig fej-fej mellett haladtak a felek, a jó holland kezdés után egyszer sem volt két pontnál nagyobb a különbség. A második játékrészben aztán eltávolodtak egymástól a csapatok, csak a macedónok tudták ott folytatni, ahol abbahagyták, a holland támadójáték összeesett, miközben Kostoski és Stojanovski húzta csapatát a túloldalon – elléptek nyolc-tíz ponttal és ezt őrizték is a nagyszünetig.

De Jongék csak a támadópattanókkal tudtak meccsben maradni, ráadásul a macedónok a tegnapi naphoz hasonlóan most is 40% felett dobtak kintről – ennek ellenére a fordulás után inkább a hollandok akarata érvényesült. Egy 12-3-as futással zárkóztak fel Kloofék, szigorítottak a védekezésen, de Trajkovski nagy kosaraival előre menekült Macedónia. Ez végül elégnek bizonyult, mert hiába dobott 19 pontot Nicolas De Jong, hiába nyerték a lepattanózást a hollandok, a sokat passzoló és kintről extrán dobó (12 hármast) macedónok megtartották az előnyt – négy játékosuk is tíz pont felett zárt.

Hollandia legjobb dobói: N. De Jong 19, Norel 10, Slagter 10/6
Macedónia legjobb dobói: Ilievski 14/9, Kostoski 13/9, Trajkoski 13/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus