A horvátok legyőzték a franciákat

Csoportellenfelünk, Horvátország nagy skalpot gyűjtött be, tegnap este hazai közönsége előtt, Párizsban győzte le a francia válogatottat. A spanyolok simán múlták felül Tunéziát első igazi felkészülési meccsükön, 12-es utazókeretükben viszont még legalább egy hely kérdéses, a védekezéssel pedig vannak gondjaik.

Európa-bajnoki csoportellenfeleink közül tegnap este újabb felkészülési mérkőzést játszottak a horvátok, és meglepetésre győzni tudtak Párizsban a franciák ellen 92-87-re. Legjobbjaik a 21 pontig jutó Bojan Bogdanovic, a 16 pontos, 10 pattanós, 4 gólpasszos statisztikát gyártó Dario Saric, illetve a 11 pontot, közte 3/3 triplát szóró Dragan Bender voltak. A túloldalon Evan Fournier legjobb válogatottbeli mérkőzését hozta 24 ponttal (4/5 tripla), Nande de Colo pedig 15 pontot és 5 gólpasszt tett hozzá a meccshez, ez azonban most kevés volt.

A horvátok egyébként korábban négy felkészülési mérkőzést játszottak, még július második felében (19-23.) szerepeltek a FIBA Stankovic Continental Champions Kupán, ahol előbb a körmérkőzések során a házigazda Kínát (81-71), Németországot (83-77) és Egyiptomot (92-64) is legyőzték, a döntőben azonban Németországtól vereséget szenvedtek (65-69).


A spanyolok harmadik barátságos meccsüket játszották az Európa-bajnokság előtti felkészülés jegyében - ők Tunéziát intézték el nagyon könnyedén 71-45-re. A spanyolok szövetségi kapitánya, Sergio Scariolo forgatta a keretét, minden egyes játékosát pályára küldte, és csak Willy Hernangomez játszott 19 percnél többet, ő is valamivel 21 perc fölött töltött a parketten - 9 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt jegyzett. Testvére, Juancho Hernangomez volt a legeredményesebb 14 perc alatt dobott 13 pontjával, és 6 lepattanót is hozzátett ehhez - Pau Gasol 11 ponttal és 5 pattanóval, Pierre Oriola pedig 11 ponttal és 4 lepattanóval végzett. A túloldal legjobbja 10 ponttal Mourad El Mabrouk volt, 9 ponttal végzett mögötte Ziyed Channoufi.

Eddigi két felkészülési meccsükön július 22-én (90-70) és egy nappal később (76-56) is 20-20 ponttal győzték le az izraeli B csapatot, viszont ezekben a spanyol válogatottakban még pont azok nem játszottak, akik majd az Eb-n biztosan ott lesznek. 

Az nem meglepő, hogy Scariolo ennyi emberének biztosított játéklehetőséget, a hétvégén ugyanis lenyilatkozta, hogy még egyáltalán nincs kőbe vésve a spanyolok 12-es utazókerete - legalább egy pozíció nyílt még, és nem nagyon akarja elkapkodni annak eldöntését, hogy ki kerüljön be a keretbe. Mint ismert, Victor Claver és Rudy Fernandez után Nikola Mirotic is kiszállt (utóbbi lemondta az idei részvételt, mert nincs még meg a következő szerződése), ez nyitott lehetőséget egy ember számára, akivel eredetileg nem biztos, hogy számoltak volna a kontinensviadalon.

Scariolo elmondta, hogy védekezésben vannak gondjaik, ezért át is kell kicsit szervezniük a taktikájukat, amit az elmúlt 8-9 évben játszottak. Marc Gasol két év után tér vissza a válogatotthoz, a torna egyik legfontosabb kosarasának tartja őt a szövetségi kapitány, és szerinte teljesen más játékos a Memphis Grizzlies centere, mint legutóbb, mikor a nemzeti csapatnál volt. Scariolo szerint a magasembereik sokoldalúsága miatt képesek néhány dolgot megtartani az előző évekből, és a passzkészségükre is építeni fog támadásban. A tréner hozzátette, hogy Segio Llull-t kezdő kettesként szeretné bevetni, és a Gasol-testvérek triplázását is használandó taktikai fegyvernek tekinti.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus