A lehetséges Eb-ellenfeleink

13 csapat automatikusan jutott ki a 2017-es Európa-bajnokságra, 5 válogatott, köztük a mieink pedig az Eb-selejtezőkön harcolták ki a részvételt. Még hat hely kiadó - lássuk, mely együttesek jöhetnek szóba és kinek milyen esélye van erre.

A 2017-es Európa-bajnokságon 13 hely automatikusan elkelt már a selejtező-sorozat kezdete előtt. A 2015-ös Eb első 9 helyezettje (Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország, Horvátország) 2015 szeptemberében, a kontinensviadal négy rendezője (Törökország, Románia, Finnország, Izrael) pedig 2015 decemberében jutott ki.

Ehhez a felsoroláshoz csatlakozott szombaton Oroszország, a tegnapi napon pedig Belgium, Montenegró, Szlovénia és nagy örömünkre Magyarország is. Lássuk, mely válogatottak juthatnak még ki a maradék 6 helyen!

A csoportok jelenlegi állását ezen a linken láthattátok már a délelőtt folyamán.

A G és a C csoportnak lényegében vége, hiszen itt megvan a két győztes (mi és az oroszok), és megvan a két második is. Bosznia-Hercegovina esélye a kijutásra gyakorlatilag nulla, miután 2-2-es mérleg mellett -35-ös kosárkülönbségük van, míg Nagy-Britannia szintén 2-2-t visz tovább az utolsó körtől függetlenül, nekik viszont +17 a kosárkülönbségük ellenünk és a macedónok ellen, így a britek biztosan előzik a bosnyákokat a csoportmásodikok ranglistáján.

3-1-es továbbvitt mérlegre négy csapatnak van esélye: Németországnak, Izlandnak, Ukrajnának és Grúziának - ehhez az A-csoportban Izlandnak hazai pályán le kell győznie Belgiumot és Ciprusnak Svájcot, a B-jelű négyesben Németországnak 4 ponttal kevesebbel kell győznia Hollandia ellen, miközben a dánok nem verik meg az osztrákokat több mint 21 ponttal, az E-csoportban az ukránoknak otthon kell megverniük a szlovéneket, az F-csoportban pedig a grúzoknak idegenben Montenegrót.

F-csoport
Albánia - Szlovákia
Montenegró - Grúzia

A grúzok gyakorlatilag biztosan kint vannak az Eb-n, mivel ők és Montenegró rommáverték a csoportjuk másik két csapatát, Szlovákiát és Albániát, így 2-2-es mérlegnél is borítékolható a kijutásuk - nagyjából 50-60 ponttal kellene kikapniuk, hogy egyáltalán veszélybe kerüljön a helyük.

E-csoport
Ukrajna - Szlovénia
Koszovó - Bulgária

Az ukránoknál már más a helyzet, ők azért ennyivel nem nőttek Bulgária fölé - jó eséllyel a bolgárok lesznek a harmadikok, 21 pontnál többel kellene kikapniuk Koszovóban, hogy változzon a 3-4. helyezettek sorrendje. Ukrajna kosárkülönbsége egyelőre +8 a bolgárok elleni kettő, illetve a szlovének elleni egy meccsen - itt ha beleszaladnak egy nagyobb vereségbe, akkor lehet gondjuk, de igazából már egy kisebb zakó is jelentheti azt, hogy lecsúsznak az Eb-ről. Más kérdés, hogy ha 7 pontnál többel nyernek, akkor csoportelsők, ha annál kevesebbel, de nyernek, akkor viszont 3-1-gyel csont nélkül mennek ki másodikként is.

A-csoport
Izland - Belgium
Ciprus - Svájc

Izland helyzete a legizgalmasabb - mivel volt egy váratlan zakójuk Svájc ellen, így náluk több forgatókönyv is elképzelhető. Ha megverik Belgiumot, Ciprus pedig Svájcot, akkor 3-1-gyel mennek az Eb-re. Ha Ciprus kikap Svájctól, ők pedig a belgáktól, akkor viszont 1-3-mal egészen biztosan nem jutnak ki. Ha ők megverik a belgákat, de a svájciak is Ciprust, vagy ők kikapnak a belgáktól, de a ciprusiak meg tudják verni Svájcot, akkor 2-2-t visznek tovább - náluk éppen ezért semmilyen kosárkülönbséget nem lehet számolni, mert nem lehet tudni, mely csapattal kell számolni náluk harmadik helyezettként.

B-csoport
Hollandia - Németország
Dánia - Ausztria

A B-csoportban a dánok nagyon megkavarták a dolgokat azzal, hogy az első három meccs után felszívták magukat, és megverték a németeket. Ettől függetlenül ahhoz, hogy még nagyobb galibát okozzanak Németországnak, legalább 21 ponttal kellene megverniük Ausztriát - a két csapat legutóbbi 2-2 meccsét nézve még ezt sem szabad kizárni teljesen. Ha marad a papírforma (az osztrákok azért 20-on belül maradnak), akkor egyszerű a képlet: ha a hollandok nyernek ők a csoportelsők, a németek 2-2-vel csoportmásodikok. Ha a németek 4-nél kevesebb ponttal nyernek, akkor 3-1-gyel csoportmásodikok és biztosan mennek tovább ők is és a hollandok is az Eb-re. Ha pedig a németek nyernek 4-nél több ponttal, akkor ők a csoportelsők, a hollandok 2-2-es csoportmásodikok. Hollandia kosárkülönbsége az osztrák-német-holland triót nézve egyelőre +15, Németországé pedig +18. Ha a dánok mégis nyernek legalább 21 ponttal, az teljesen megboríthat mindent, főleg ha a németek kikapnak Hollandiában - ebben az esetben 1-3-at visz tovább Németország, és egészen biztosan nem lesz ott az Eb-n.

D-csoport
Portugália - Fehéroroszország
Észtország - Lengyelország

A D-csoport nem annyira bonyolult, mint amennyire látszik, legalábbis első ránézésre. Ha a lengyelek győznek Észtországban, akkor ők a csoportelsők, az észtek pedig nem jutnak tovább (ha győznek a fehéroroszok Portugáliában, akkor csoportharmadikok, ha nem, akkor 1-3-as mérlegű csoportmásodikok). A fehéroroszok nehéz helyzetben vannak, mert hiába kap ki Észtország, ők pedig hiába nyernek, 2-2-es mérleget visznek tovább -2-es kosárkülönbséggel, az első ránézésre kevésnek tűnik a jelenlegi állapotok szerint. Az észteknek a csoportelsőséghez legalább 15 ponttal kell verni Lengyelországot, ha a fehéroroszok kikapnak. Ha 15-nél kevesebbel nyernek, de a fehéroroszok kikapnak, akkor a -11-ük javulhat tovább a győzelmük mértékével, 2-2-es csoportmásodik mérleggel. Kialakulhat hármas holtverseny is az élen fehérorosz és észt sikernél - ebben egyelőre a lengyelek +13-as, a fehéroroszok -2-es, az észtek pedig -11-es kosárkülönbséggel állnak, ez változhat még az észt-lengyel végeredményének függvényében. Ebben az esetben például az észteknek elég 12-nél többel verni a lengyeleket.
 

Összességében nézve a maradék hat helyre a két legesélyesebb csapat jelenleg Grúzia és Nagy-Britannia - előbbiek nem kijutásának esélye nagyjából annyi, mint a mi nem kijutásunk esélye volt az utolsó két kör előtt, utóbbiak pedig +17-es 2-2-es mérleggel páholyból nézhetik az utolsó kört, ott is elég nagy balszerencse kellene ahhoz, hogy ne jussanak ki (Izland és Ukrajna 3-1-e mellett Németország egyetlen pontos veresége vagy négynél kevesebb pontos győzelme kellene Hollandiában, minden más esetben szinte biztosan ők is ott vannak az Eb-n). Ukrajnának több mint reális esélye van jelenleg a továbbjutásra, a Hollandia-Németország kettős kéz a kézben mehet az Eb-re egy szoros meccsel, a D-csoportot pedig jó eséllyel Lengyelország nyeri, bár a nagyon magabiztos első négy meccsük után ez a hazai pályán produkált -19 a fehéroroszok ellen némi gondolkodásra adhat okot.

Jelenleg ennek a hat csapatnak van talán a legtöbb esélye a kijutásra, de azért borulhat még a papírforma. A D-csoportban Észtország köphet bele a lengyelek levesébe, illetve a holland-német kettős közül a gyengébbiket kiejtheti Izland, ha le tudja győzni a belgákat, Ciprus pedig Svájcot - ha csak a 2-2-es forgatókönyvek közül jön be az egyik, akkor az izlandiak kijutására olyan sok esély nincs. A dánok vihetik magukkal a mélybe Németországot, ha 21 pontnál többel nyernek Ausztria ellen, a németek pedig kikapnak Hollandiában, Ukrajna pedig a saját sírját áshatja meg, ha nagyon kikap Szlovéniától.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus