A litvánok jutottak először a négy közé

Bár az első negyedet még megnyerte Törökország, a folytatásban a középtávolról és távolról is remekül célzó Litvánia ellen nem volt ellenszerük, így a világbajnokság első negyeddöntőjét Valanciunasék abszolválták sikerrel. 

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 1. negyeddöntő

Litvánia – Törökország 73-61 (13-18, 20-10,  14-16, 26-17)

Valanciunas kosarával indult a találkozó, de az első percekben főleg rossz dobásokkal jelentkeztek a litvánok, Juskevicius három tempót is mellélőtt az első két minutumban. 4-4-ről aztán meglendült Törökország és az ausztrálok elleni hőssé váló Preldzic, valamint Ömer Asik vezérletével egy 10-2-es rohanást produkáltak és állva hagyták Litvániát – időt is kellett kérniük.Ez hatott, innentől csupán egyetlen kosarat szereztek ebben a negyedben a félholdasok, pedig a 14-6-os állásig 7/7-es mezőnymutatót produkáltak. Végül így is Asikéké lett ez a játékrész, 18-13-ra tudták megnyerni.

A folytatásban Lavrinovic beemelt két hármast (őt dobatták a litvánok, több tempót is ráemelt), így egyetlen egységnyire zárkóztak a litvánok, de Güler is betalált kintről, így a törökök némi levegőhöz jutottak. Nem sokáig, még a negyed első felében elsüllyesztette harmadik hárompontosát is Lavrinovic, aki így gyakorlatilag egymaga fordította meg a találkozót – 24-23-ra átvette a vezetést Litvánia. Ha már működött, folytatták a lövöldözést, kintről és középtávolról dobáltak – eredménnyel, miközben Preldzic büntetőkkel próbálta tartani a lépést. Valanciunas is besuhintott egy tempót, ezzel már öt pont volt csapata előnye, ezt pedig meg is tudták tartani félidőig, Törökország nem tudott reagálni támadásban és mindössze tíz pontot szereztek ebben a negyedben.

A nagyszünet utáni első támadásból Maciulis süllyesztett el egy triplát, majd jó kétperces kosárszünet következett. Itt villant megint Asik, zsákolásával és Arslan  triplájával megkezdte a felzárkózást a török válogatott. Utóbbit ezen a pontont nem tudták tartani a litvánok – egymás után háromszor harcolt ki faultot, így büntetőedzést tarthatott – egy 12-0-s tombolással ismét a félholdasok kerültek előnybe. A vérzést Seibutis hárompontosa állította el, majd Pocius is betalált kintről – oda-vissza fordult a vezetés, a fehérmezesek kinti dobásai ellensúlyozták a belül hatékony törökök támadásait. Egészen hihetetlen módon nem harcoltak ki büntetőt Valanciunasék három negyeden át (miközben kilenc hármast értékesítettek), Asikék 14 alkalommal állhattak a vonalra (és csak két triplát dobtak), így 47-44-es litván vezetésről indult a záró etap.

Ez is úgy kezdődött, ahogy az előző zárult, két tempót követően egy Seibutis-tripla is beakadt, miközben a törökök a festékben próbálkoztak. A negyed közepén Valanciunas harcolt ki faultot, így megszülettek az első litván büntetők – de aztán inkább visszatértek a jól bevált recepthez, Maciulis két középtávolit is besuhintott, így a mérkőzés során először tíz pont fölé nőtt a különbség. Bár Arslan bepörkölt még egy hármast, igazából nem tudott megújulni a török válogatott a hajrában sem, az 53%-os litván triplamutató végzetesnek bizonyult számukra.

A litvánok legjobb dobói: Seibutis 19/9, Pocius 13/9, Valanciunas 12
A törökök legjobb dobói: Gönlüm 13, Arslan 12/6, Asik 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus