A spanyol armada megállíthatatlan - Gasolék sima továbbjutása

Spanyolország a tőle ezen a vb-n eddig megszokott magabiztossággal, végig vezetve, győzelmét illetően egy pillanatnyi kétséget sem hagyva hozta a kötelezőt, és lépett tovább a legjobb 8 közé.  Afrika egyetlen 16 közé jutó képviselőjének, minden igyekezete ellenére, csak a tisztes helytállás maradt.


Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 4. nyolcaddöntő:

Spanyolország – Szenegál 89-56 (23-17, 18-11, 21-15, 27-13)

A kosárlabda ünnepe végre Madridba költözött, és a nyolcaddöntők  első napjának záróakkordjaként a 15 ezres madridi publikum a hazai kedvenceik újabb látványos gálaelőadásában gyönyörködhetett. Előtte sem volt sok kétségünk, de ma már az első negyed világossá tette, nem ez lesz a legizgalmasabb nyolcaddöntő. Izgalmak híján a látvány kárpótolhatta a nagyérdeműt,  a rendkívül lelkes afrikaiak pedig  remek partnerek voltak abban, hogy egy nagyon jó mérkőzést láthassunk. A meglévő és jelentős tudáskülönbség ellenére is, mert hiába volt érezhető hogy sokkal erősebb a hispán armada, a találkozó első negyede nem volt bántóan  egyoldalú, és bizony Mouhammad Faye és társai is megmutatták hogy megérdemelt a helyük a vb legjobb 16 csapata között. A házigazda kiemelkedő csapatjátéka ellen azonban sok esélyük nem lehetett, az első negyedben különösen a Ricky Rubio – Pau Gasol „kapcsolat”  játéka ment  élményszámba.

A második  negyed elején a szenegáli zóna kisebb zavart ugyan okozott az első két negyedben  a hármasvonalon túlról borzalmasan tüzelő spanyol oldalon. Ennek és Navarróék gyenge büntetőzésének is köszönhetően belátható távolságon belül maradtak a felek, ez pedig az afrikai gárda addig sem lankadó küzdőszellemére nagyon jó hatással volt. A szenegáliak oldalán feltűnő volt Gorgui Dieng teljes indiszponáltsága, a nyugat afrikai válogatott egyetlen NBA játékosának ( a Minnesota Timberwolfes alkalmazza) momentumai sem voltak a Gasol fiúk és Ibaka szorításában. Persze a spanyol előny így sem csökkent, és főleg Pau Gasolnak (15 pontnál járt két negyed alatt) köszönhetően a félidőben kialakult 41-28-as  hazai vezetés teljesen megérdemelt volt.

A nagyszünet után a kissé lecsendesedő ütközetbe, a (főleg távolról) egyre jobb hatékonysággal dobó spanyolok vittek némi színt azzal hogy szép lassan 20 pont fölé tornázták  előnyüket. Orenga mester fiai  ezúttal sem vették félvállról az összecsapást, sőt, igyekezetük olykor túlzott idegességbe torkollt. Ezt a játékvezetők, nem egy esetben sportszerűtlen hibával honorálták, de ma ezt is simán elbírták - a későbbiekben már nem engedhetik meg maguknak.

A záró felvonásban leültek a sztárok, ám  Calderon, Abrines, Claver  és Reyes  révén is tovább nőtt a  spanyol előny. Tulajdonképpen a komplett 4. negyed klasszikus „garbage time” volt,  a fáradó afrikaiak ellen egyre sűrűbben estek be a találkozó első felében még általában kimaradó hármasok. Az ekkor már egyre sűrűbben „ollézó” madridi közönség legnagyobb örömére ismét a látvány vette át a főszerepet, és Ibakaék végül Szenegált is 33 pontos különbséggel ütötték ki. Szerdán jöhet az Európa-bajnok Franciaország, akik valószínűleg  nagyobb ellenállást tanúsítanak majd, mint ma Szenegál, ám Gasolék erejét és formáját látva, nem irigyeljük a gallokat…

Spanyolország legjobb dobói: P. Gasol 17, Calderon 11/9, Reyes, Ibaka 11-11.
Szenegál legjobb dobói: Faye 12/3, Badji 12, Dieng, Ndiaye 6-6. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus