A spanyolok erődemonstrációt tartottak a törökök ellen

A spanyolok kiütötték Törökországot - Izland megszorongatta az olaszokat - Bjelica 0.9 másodperccel a vége előtt verte a németeket.

B-csoport

Törökország – Spanyolország 77-104 (18-24, 20-30, 18-27, 21-23)

A tegnapi játéknaptól eltérően ezúttal sokkal nagyobb intenzítással vetették bele magukat a mérkőzésbe a hispánok: Sergio Llull és Nikola Mirotic egységeivel hamar lépéselőnybe kerültek. A törökök próbáltak lépést tartani riválisukkal: Cedi Osman vezetésével négy perccel az első negyed vége előtt egy pontnyira megközelítették a torna egyik fő esélyesét. A palánkok alatt képtelenek voltak tartani a Pau Gasol - Nikola Mirotic duót, amelynek köszönhetően a spanyolok zárhatták jobb szájízzel az első etapot. A második tíz percben tovább tudtak emelni játékuk színvonalán a triplavonal mögül is óriási formajavulást bemutató Sergio Scariolo tanítványok, míg a törökök borzasztóan szenvedtek, elképzelés nélkül vezették offenzívájukat - Osman mellé senki sem tudott felnőni a pontgyártásban. Tökéletesen használta ki ellenfele megingását a spanyol armada: átlépte a húszpontos előnyt, s bár az első félidő végére Ersan Ilyasova kozmetikázott valamelyest az eredményen, így is nagy hátrány tudatában mehetett az öltözőbe a 2010-es vb ezüstérmes.

A fordulást követően sem változott a játék képe, sőt Pau Gasol újabb triplája hamar időkérésre kényszerítette a török vezetőedzőt. Míg a spanyoloknak minden sikerült, igazi örömjátékkal rukkoltak elő, addig a törökök becsületét Ilyasova és Melih Mahmutoglu igyekeztek menteni – kevés sikerrel. A záró szakaszban tovább nehezítette Semih Erdenék helyzetét, hogy ötödik faultját is beütötte Oguz Savas, így a festékben tovább gyengültek a törökök. Az extrán pattogtató hispánok egy percre sem engedtek ki, nem kegyelmeztek az atomjaira hulló török egyleten: tökéletesen kidolgozott akciókkal, látványos pick and roll megmozdulásokkal ütötték ki ellenfelüket. A kiváló performaszot előhúzó spanyolok ellen ma esélye sem volt még egy szorosabb összecsapásra sem Hüseyin Köksaléknak, akik minden statisztikai mutatóban – kivéve a büntetőzésben – jócskán alulmaradtak riválisukkal szemben. A spanyol armadában ma mindenki hasznos játékkal járult hozzá a nagyarányú diadalhoz: nemcsak magasemberei, hanem hátvédsora brillírozásának is köszönhetően tartott erődemonstrációt. 

Törökország legjobb dobói: Ilyasova 15/3, Mahmutoglu – Köksal 12/6 – 12/6
Spanyolország legjobb dobói: P.Gasol 21/6, Rodriguez 14/6, Reyes 12/3

 

Izland - Olaszország 64-71 (21-22, 16-19, 11-11, 16-19)

Azt követően, hogy tegnap komolyan megnehezítette Németország dolgát Izland, nem sokan gondolták, hogy az olaszok ellen meg tudják ismételni azt a formát. Alaposan rácáfoltak erre a szigetországiak és vezetést szereztek a nyitó negyed közepén. Erre ugyan érkezett egy 9-0-s talján roham, de a hátrányt a játékrész végére szinte teljesen eltüntette Baeringsson és Palsson. Totális döbbenet ült az esélyesebb gárdán, főleg azért, mert a tegnapi napon válogatottbeli karriercsúcsot (33 pont) szállító Gallinari jó ideig veszélytelen volt a gyűrűre. Olaszország ugyan növelni tudta némileg előnyét a félidőig, de Izland védekezése nagyon nem ízlett Bargnaniéknak. 

Az érthető módon feltüzelt állapotban játszó, esélytelenebb csapat ott folytatta a pressziót, ahol abbahagyta. Mindössze 11 pontot engedélyeztek az olaszoknak a harmadik negyedben, sőt, emellett a támadások hatékony befejezésére is maradt energiájuk, s egy alkalommal a vezetést is átvették. Gentile azonban nem hagyta, hogy túlzottan elhihessék az izlandiak, hogy nyerhetnek, triplája segítségével egálra hozta a negyedet. A záró játékrész elején egyenlített Izland, viszont az olaszok minimális, ötpontos előnyt próbáltak birtokolni. Érzékenyen érintette őket azonban Gallinari kipontozódása, s finoman fogalmazva sem működtek jól támadásban. Palsson negyedik hárompontosa, Baeringsson büntetője és Vilhjálmsson duplája után újra Izlandhoz került az előny. Az utolsó percekben aztán 10-0-s futást vágtak ki a Gentile által vezetett olaszok, s megmenekültek attól a szégyentől, hogy Izland - mely minden elismerést megérdemel ma is - felülkerekedjen rajtuk.

Izland legjobb dobói: Palsson 17/12, Baeringsson 13/6, Stefansson 11/3
Olaszország legjobb dobói: Gentile 21/6, Belinelli 12/6, Datome 7

 

Szerbia – Németország 68-66 (19-18, 20-20, 11-10, 18-18)

Schröder vezérletével jól kezdtek a németek, szinte a teljes első negyedet az irányító játéka határozta meg – a jóval 50% feletti mutató főleg az ő sebességének volt köszönhető. Ezzel szemben a szerbek dobásai egyáltalán nem ültek, ugyan a lepattanók terén most is jól teljesítettek, a 30% alatti mezőnymutató minden elárul Teodoszicsék támadójátékáról – ennek ellenére nem tudtak meglépni a germánok. A szerbek szinte mindent elrontottak, amit el lehetett, a második negyed közepén pedig már Nowitzki is belendült, bevert egymás után két nagy hármast, megléptek hét ponttal a házigazdák. Ekkor kapta össze magát Szebria, elöl-hátul sebességet váltott és egy 8-0-s etappal, egypontos vezetéssel zárta a félidőt.

A fordulás után eléggé leült a mérkőzés, a játékvezetők engedték a kemény játékot, az egészen botrányosan játszó szerbek pedig egyáltalán nem tudtak fölénybe kerülni – a németek szinte végig vezettek pár ponttal a harmadik negyedben. Mindkét oldal borzasztóan dobott ebben a játékrészben, alig-alig szereztek kosarat a felek – a harmadik negyed hajrájában aztán Nedovic törte meg a jeget egy triplával. Bár a negyedik játékrész elején kicsit megléptek a szerbek, Teodoszics borzasztó meccset játszott, ez pedig hozta magával, hogy horrorisztikus dolgokat produkált csapata – az utolsó két percnek egálról vágtak neki a felek. Ekkor úgy tűnt, hogy "megjavultak" a szerbek, Bjelica és Nedovic is betalált, de Schaffartzik egy hatalmas triplával kiegyenlített fél perccel a vége előtt. A németek faultokkal ölték az időt, egy dobása azonban még maradt a szerbeknek: Nemanja Bjelica pedig ismét hős lett, egy zseniális floaterrel 0,9 mp-cel a vége előtt megnyerte a meccset csapatának, elsüllyesztve ezzel a nagyot küzdő németeket. 

Szerbia legjobb dobói: Bjelica 12/3, Bogdanovics 9/3, Erceg 9/3
Németország legjobb dobói: Nowitzki 15/6, Pleiss 15, Schröder 11, Schaffartzik 11/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus