A Team USA könnyedén, Szerbia izzadva jutott a négy közé

Visszavonultak az argentin legendák - hiába a hatalmas horvát hajrá - a spanyolok a franciákat, Ausztrália Litvániát tömte ki.

Negyeddöntők

Ausztrália - Litvánia 90-64 

Bámulatos Ausztrália. A Boomers lendülete nem veszett el a pihenőnap alatt, hatalmas energiával kezdték a mérkőzést és a Dellavedova-Mills duó agresszivitásával nem tudott mit kezdeni Litvánia. A két hátvéd felváltva vette kezébe a karmesteri pálcát, előbb Mills parádézott, majd Dellavedova szórta meg magát és már az első negyedben bevágott négy triplát - a félidőben 31 pontnál tartott ez a páros. Vezérletükkel már a nagyszünet előtt húsz pont volt az ausztrál előny és ez a folyatásban sem csökkent, sőt: gyönyörű támadásokkal, leosztásokkal fejezték be támadásaikat és Aron Baynes (16 pont, 7/9 mezőnyből) lépett elő főszereplővé. A vége kiütés, gyakorlatilag kérdés nélkül, az első perctől kezdve domináns teljesítménnyel verte a tavalyi Eb-ezüstérmest az ausztrál válogatott, így önbizalomtól duzzadva jutott be a legjobb négy közé.

Összezuhant Litvánia. Sorozatban három győzelemmel kezdte a tornát a litván válogatott, de a spanyolok elleni kiütéses vereség után elvesztették a fonalat Valanciunasék. Ezen a találkozón végig lépéshátrányban voltak, nem bírták tartani az ausztrálok tempóját - védekezésben is óriási volt rajtuk a nyomás, de támadásban is lassúak, körülményesek voltak. A második negyedben sorra kapták a pontokat az eladott labdákból, betörésekből, kiosztásokból is, elöl pedig továbbra is tehetetlennek bizonyultak, így itt el is dőlt a találkozó. A második félidő már ausztrál örömjátékot hozott, így sorozatban három vereséggel, zárásként egy hatalmas pofonnal búcsúzott az olimpiától Litvánia.

Ausztrália legjobb dobói: Mills 24/15, Baynes 16, Dellavedova 15/12
Litvánia legjobb dobói: Kalnietis 12, Kavaliauskas 12, Seibutis 8

Spanyolország - Franciaország 92-67

Ez már az aranyesélyes Spanyolország. Nagyon nehezen indult a torna a hispánok számára, de a litvánok kiütése óta megfordult velük a világ és végre úgy játszanak, ahogy azt vártuk tőlük az olimpiát megelőzően. Ezen az estén hatalmas különbség volt a csapatok között, olyan sebességgel játszottak Rodriguezék, amit a franciák nem tudtak lekövetni - az első két és fél negyedben berámolt 23 pontot Mirotic, de ez elsősorban a hihetetlen tempójú labdajáratásnak és a rengeteg mozgásnak volt köszönhető. Egy-egy ritmusváltással ízekre szedték a gallok védekezését, csak rajtuk múlt, hogy hogyan oldják meg a kínálkozó lehetőségeket, még az is belefért, hogy Pau Gasol alig nézzen rá a gyűrűre. Mirotic ezzel együtt rendkívül agresszíven játszott és az első félidőben kellettek az extra megmozdulásai ahhoz, hogy megnyugodjanak a spanyolok, de ott vannak az elődöntőben és készülhetnek az USA ellen.

Más szint. Amikor ilyen szinten játszik Spanyolország, nem túlzás kijelenteni, hogy csak a Team USA-nek van esélye ellene, ezúttal Franciaország is tehetetlennek bizonyult. Nem játszottak jól Parkerék, senki nem tudott a gárda élére állni, pontatlanok voltak a támadások, védekezésben pedig leginkább csak futottak a spanyolok után, reális sanszuk nem volt arra, hogy megszorítsák Gasolékat. A harmadik negyedben átlépte a különbség a húsz pontot, itt véget ért a találkozó érdemi része és a francia válogatott olimpiája is - a 3-2-es csoportkör után sima vereséggel búcsúztak a tornától.

Spanyolország legjobb dobói: Mirotic 23/15, Hernangomez 18, Llull 10/3
Franciaország legjobb dobói: Parker 14/6, De Colo 13/3, Lauvergne 12

USA - Argentína 105-78

Magukra ijesztettek, majd tomboltak az amerikaiak. Meglehetősen döcögősen indult a mérkőzés a Team USA számára, hat perc után 19-9-re Argentína vezetett és főleg védekezésben voltak óriási gondok Butleréknél. Innentől aztán ritmust váltott a társaság és az első negyed végéig egy 16-2-es etappal fordított, a második negyedben produkált egy 13-0-s futást is és hamar dűlőre vitte a dolgot - a fordulás után nem sokkal már húsz pont felett járt a különbség. Kevin Durant sziporkázott (27 pont, 9/13 mezőnyből, 7/9 tripla, 7 lepattanó, 6 gólpassz), de Paul George (17 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) is nagyon aktív volt, ráadásul a szerzett labdákat és a támadópattanókat (17) is rendre pontra váltották - ugyan csak 46%-kal dobtak mezőnyből, így is átlépték a százas határt. A könnyed sikert követően készülhetnek a holnap esti, Spanyolország elleni elődöntőre.

Ginobili és Nocioni is befejezte. Az argentin válogatott két legendás alakja utolsó meccsét játszotta a nemzeti csapatban, de ezen a találkozón mindketten tehetetlenek voltak - együtt 26 pontot és 10/26-os mezőnymutatót hoztak össze. Mellettük Scolának sem ment a dobás (6/16, 10 lepattanó), egyedül Campazzo játszott igazán jól (6/10, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés), ez pedig kevésnek bizonyult az USA ellen: a remek rajt után esélye sem volt a dél-amerikai csapatnak. A tornát jól kezdő argentinok így búcsúztak, sokba került számukra a csoportkör végi gyengélkedés...

Az USA legjobb dobói: Durant 27/21, George 17/3, Cousins 15
Argentína legjobb dobói: Scola 15/6, Ginobili 14/6, Campazzo 13

Horvátország - Szerbia 83-86

Megmenekült Szerbia. Raduljicáék jól kezdtek, kontrollálni tudták az első negyedet, bár a végére Bojan Bogdanovic két triplájával felzárkózott Horvátország. A második etapban aztán átvették az irányítást Hezonjáék és ők fordulhattak előnnyel, a védekezésük teljesen megfojtotta a szerbeket, ám a fordulás után a kocka is (ismét) fordult: egy 9-0-s futással fordítottak Teodoszicsék, majd jött még két 7-0-s roham, amelyekkel tetemes előnybe kerültek. A harmadik negyedet kereken húsz ponttal nyerte meg Szerbia és úgy tűnt, hogy el is dönti a találkozót, ám még egyszer összekapta magát a horvát válogatott és felzárkózott - öt perccel a vége előtt teljesen nyílt lett a meccs. Az utolsó fél percben egy kosáron belül voltak egymáshoz a felek, oda-vissza jöttek a büntetők, de Simonék nem tudták ledolgozni a különbséget, így Szerbia jutott a legjobb négy közé, ahol Ausztráliával csap majd össze.

Búcsúzik a pontkirály. A horvát Bojan Bogdanovic valószínűleg a torna pontkirálya lesz, legalábbis két hatalmas meccsre lenne szüksége Patty Millsnek, Raduljicának, Pau Gasolnak vagy éppen Kevin Durantnek, hogy utolérje a dobógépet. Bogdanovic most is eljutott 28 pontig (7/15 mezőnyből, 4/8 tripla, 10/12 büntető) és messze kiemelkedett csapatából, de hiába játszott extrát ő és hozott jó meccset Mario Hezonja, Dario Saric (7 pont, 3/7 mezőnyből, 1 gólpassz) teljesen eltűnt, ezt pedig nem bírták el. A túloldalon Bogdan Bogdanovics (18 pont, 7/11 mezőnyből, 3/4 tripla, 5 gólpassz) vitte a prímet, de a sztárok nem igazán villogtak (sem Teodoszics, sem Raduljica, sem Jokics), elsősorban a 14 támadópattanónak és a 18 horvát eladott labdának köszönhetik a győzelmet - csupán 40%-kal tüzeltek mezőnyből, de így is eljutottak 86 pontig.

Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 28/12, Hezonja 16/6, Bilan 10
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 18/9, Markovics 12, Raduljica 12, Jokics 12/3

A női tornán egyedül az USA jutott könnyedén az elődöntőbe, Szerbia és Spanyolország egylabdás meccsen harcolta ki a legjobb négy közé kerülést, de Franciaország is óriási csatában nyomta le Kanadát. Az elődöntőket itt ma rendezik, 20:00-tól Spanyolország-Szerbia, éjféltől pedig Franciaország-USA derbiket nézhetünk.

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus