A torna meglepetése: a spanyolok nem jutottak az elődöntőbe

Franciaország végig kézben tartotta az eddig sziporkázó házigazdák elleni negyeddöntőt, a végjátékban pedig tanárian játszva foszlatta szét a spanyol aranyálmokat. 

 

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 4. negyeddöntő


Franciaország – Spanyolország 65-52 (15-15, 20-13, 7-15, 23-9)


Egyoldalúan kezdődött a mérkőzés, de nem úgy, ahogy a hazai drukkerek remélték: a franciák Diaw és Lauvergne hármasával, illetve Hanga Ádám Laboralos ex-csapattársa, a közeget tehát jól ismerő Heurtel büntetőivel 8-0-val nyitottak. Rudy Fernandez kezdte meg a pontgyártást hazai oldalon, de Diaw újabb hármast szórt be – utána viszont spanyol percek következtek: a nem a dobásairól híres Rubio tempójával, majd Navarro kosaraival zárkóztak. A franciáknak kintebb kellett tolniuk a védekezésüket, így a nagyembereket is elkezdték foglalkoztatni a spanyolok – 11-12-nél már ők álltak előrébb, 10-0-s sorozattal tették semmissé a francia rajtot. Feltűnő volt azonban, Pau Gasol meg sem tudta közelíteni korábbi hatékonyságát. 

Az egálról induló második negyedben újabb problémával szembesültek a spanyolok, ez pedig a franciák cseresora volt: a két magasember, Florent Pietrus és Rudy Gobert pontjaival, jó védekezésével pillanatok alatt ellépett 4-5 ponttal a vendég gárda. A hazaiaknak megint sziszifuszi, rájuk nem jellemző ’munkás’ kosárlabdával kellett felzárkózniuk. 21-21-nél azonban kifogyott az üzemanyag, az ismét villogó Diaw szépen találta meg az addig elég csendes Gelabale-t és Batumot, 7-0-s rohanást mutattak be a franciák, és ezt az előnyt meg is tartották a nagyszünetre.

Fordulás után a feltüzelt spanyol csapat Pau Gasollal az élen rögtön egy 6-0-val nyitott,  majd két francia kosarat követően a veterán Navarro dobott 5 pontot – 39-39-nél utolérték a franciákat. A gallok ezúttal nem tudtak visszavágni, a negyed közepén elcsattant néhány technikai és egy sportszerűtlen (Pietrus és Llull voltak a főszereplők) – végül spanyol előnnyel zárult a negyed, köszönhetően Rudy Fernandez óriási alley-oopjának.

A változatosság kedvéért az utolsó játékrészben a hispánok ragadtak bent a rajtnál: az eddig szinte semmit nem mutató fiatal Fournier játékára, majd Boris Diaw újabb hármasára építve 51-45-re elléptek tőlük a franciák. Utána viszont ők is megálltak, de csak támadásban: a spanyolok a negyed első felében összesen egy darab Pau Gasol duplát jegyezhettek fel. 4 perccel a vége előtt a Bulls erőcsatárának 2+1-ével ugyan feljöttek három pontra, de ennél közelebb nem tudtak kerülni: a franciáknak Heurtel és Diaw révén mindig volt válaszuk a kosaraikra. A vége aztán teljes gall hengert hozott: Heurtel ziccerével és triplájával 60-52 volt az állás az utolsó percre fordulva, a spanyolok pedig teljesen leblokkoltak. Minden dobásuk kimaradt, a beütött büntetőket pedig sorra bedobálva Diaw-ék a torna eddigi legnagyobb meglepetését szállították, és egyúttal néhány nagy sztár távollétében bebizonyították: nincs olyan, hogy B-válogatott.  A spanyolok foghatják a fejüket, mert a palánkok alatt verték meg őket, ahol a legjobbak: a lepattanóarány döbbenetesen nagy, 50-28-as különbséget hozott, és ezt a tripláról (2/12) sem tudták ellensúlyozni.

Franciaország legjobb dobói: Diaw 15/9, Heurtel 13/3, Gelabale 9/3, Batum 9.
Spanyolország legjobb dobói: Gasol 17, Navarro 10/3, Fernandez 6.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus