A vb hatodik napjának beharangozója

A világbajnokság hatodik napjához, a csoportkör záró fordulójához érkeztünk. Az A csoportban a franciák ki-ki meccset játszanak Iránnal, míg a B jelű ötösben a horvátok ugyanezt teszik Puerto Rico ellenében, de rendeznek argentin-görög csoportrangadót is az első helyért. A C csoportban minden meccsnek hatalmas jelentősége lesz (vagy lehet) a mai napon a továbbjutás szempontjából, míg a D-ben Litvánia Goran Dragicék ellen szerezheti meg a csoportelsőséget. Lássuk a találkozók felvezetőit, a mai programot!

A-csoport

Brazília - Egyiptom 15.30

A brazilok a tegnapi, szerbek elleni sikerükkel biztosították a második helyet a csoportban - a franciákat és Szerbiát is verték, így egyik együttes sem tudja őket megelőzni még hármas holtversenynél sem, míg a spanyolokat befogni már nem tudják egál esetén sem, tőlük kikaptak. Egyiptom azért küzd, hogy ne győzelem nélkül menjen haza a vb-ről, de a brazilok állománya sokkal jobb. Kérdés, mennyire akarnak megszakadni a szünnap és a vasárnapi nyolcaddöntő előtt egy számukra abszolút tét nélküli találkozón.

Irán - Franciaország 18.00

Ki-ki meccs lett ebből, hiszen a franciák még adott esetben ki is eshetnek, amennyiben kikapnak Irántól. Ha valami csoda folytán a szerbek legyőznék a spanyolokat, akkor egymás elleni eredménnyel, ha viszont Teodoszicsék kikapnak, akkor a hármas holtverseny miatt is kerülhetnek az ötödik helyre. Jelenleg a szerb-iráni-francia minitabellán a szerbek helye biztos csak, ők +12-vel végeztek a két csapat ellen, a franciák +1-en, az irániak pedig -13-on állnak. Nyolcpontos iráni siker esetén tehát biztosan az ázsiai együttes a továbbjutó, hét pontnál még nem - az összkosáraránya rosszabb az irániaknak, így a minitabellás egál nem nekik kedvez. Összességében azért a gall gárda jóval erősebb, óriási meglepetés lenne, ha Bahrami és Haddadi vezetésével Irán kiejtené őket.

Szerbia - Spanyolország 22.00 (Sport2, ÉLŐ)

A spanyolok már biztosan csoportelsők, a szerbek csak a harmadik helyért küzdhetnek: ha nyernek és a franciák kikapnak, akkor végezhetnek ebben a pozícióban "önerőből" - ha nyernek és a franciák is, akkor negyedikek, bármi történjen a brazil meccsen. Ha viszont vereséget szenvednek, akkor is lehetnek harmadikok: ha Franciaország 25-tel vagy ennél kevesebbel kap ki Irán ellen, akkor Szerbia szintén harmadik. Ha most kikapnak, és a franciák nyernek vagy 25 pontnál többel kapnak ki, akkor a szerbek negyedikek. A találkozó majdnem teljesen tét nélküli tehát, maximum a presztízsért küzd a két együttes, a továbbiakban a szerbeknek egyik ágon sem lesz egyszerű feladatuk, bárhová kerülnek. A spanyolok bombaformában, a szerbek nagyon nem, a hazai pálya is a hispánok mellett szól, ők az esélyesek még egy ilyen "felkészülési" meccsen is.

 

B-csoport

Szenegál - Fülöp-szigetek 14.00

Tét nélküli az összecsapás, hiszen Szenegál már egészen biztosan ott van a legjobb 16-ban - a vb eddigi talán legnagyobb meglepetéseként -, a Fülöp-szigetek pedig hiába játszott folyamatosan szoros meccseket, mind a négy eddigi meccsét elveszítette. Játékban egyáltalán nincsenek annyira elmaradva a többiektől, nagyon motiváltak is voltak eddig, valószínűleg győzelemmel szeretnének búcsúzni nagyon lelkes szurkolótáboruktól úgyhogy simán elképzelhető, hogy az egyébként szintén nagy szívvel játszó afrikai alakulatot meg tudják verni, eléggé megjósolhatatlan, mi lesz a vége.

Horvátország - Puerto Rico 18.00

A B-csoport ki-ki meccse: ha Puerto Rico nyer, akkor ott van az egyenes kieséses rendszerben akkor is, ha Szenegállal hármas holtverseny van - ekkor Horvátország 0 győzelemmel lesz a minitabellán, hiszen az afrikaiaktól is kikaptak -, és akkor is, ha csak a horvátokkal végeznek azonos mérleggel. Déli-nyugati szomszédainknál áll a bál, állítólag Jasmin Repesa szövetségi kapitányt nem nagyon kedvelik a játékosok a játékpercek elosztása miatt, és ez eddig meg is látszódik a tornán, hiszen a Fülöp-szigetek ellen még csak a tűzzel játszottak, Argentína parádés játékkal történő legyőzése után viszont Szenegál is legyűrte őket, a görögökkel pedig nem voltak egy súlycsoportban. A gondok ellenére is ők az esélyesebbek, jobb az állományuk, de az Arroyóval valószínűleg kiegészülő latin-amerikaiak okozhatnak nekik nagyon kellemetlen perceket - ha nem szedik össze a társaságot fejben, és nem lesznek egységesek, nagyon könnyen kieshetnek ma.

Argentína - Görögország 22.00

A csoportdöntő gyakorlatilag, ugyanis a győztes első helyen jut tovább a legjobb 16 közé. Azt nem lehet mondani, hogy a vesztes biztosan másodikként, hiszen ha az argentinok csak a horvátokkal kerülnek holtversenybe - tehát Horvátország legyőzi Puerto Ricót, Szenegál pedig kikap a Fülöp-szigetektől -, akkor a dél-amerikai együttes csak harmadik lesz - és találkozik azonnal Brazíliával a nyolcaddöntőben. A találkozó tétje tehát nem kicsi egyik együttes számára sem. Nagyjából hasonló erők küzdelméről beszélhetünk: a görögök végig nagyon magabiztosak voltak eddig, tegnap a horvátokat valósággal oktatták, Argentína játékában pedig nagyobb a hullámzás eddig, ezért is kiszámíthatatlan az összecsapás. Talán valamivel a görögök tűnnek esélyesebbnek ennek ellenére is.

 

C-csoport

Finnország - Új-Zéland 15.00

Az első ki-ki meccs a csoportban, a vesztes ugyanis biztosan elveszíti minden esélyét a továbbjutásra, a győztes pedig valószínűleg továbbjut. Mind a finnek, mind az új-zélandiak jól jönnek ki ugyanis a finn-ukrán-török, finn-ukrán-dominikai, illetve a új-zélandi-ukrán-török, új-zélandi-ukrán-dominikai hármas holtversenyből. Ha Ukrajna valami csoda folytán megveri az amerikaiakat, akkor viszont mindkét csapat kiesik, bármelyik is győz ezen az összecsapáson, mert a törököktől és Dominikától is kikaptak mindketten, teljesen mindegy, melyikkel kerülnek azonos mérlegre. Mivel azonban az ukrán győzelemre a minimálisnál is kevesebb az esély, így gyakorlatilag borítékolható, hogy a nyertes tovább is megy, óriási tehát a tét, csak a pszichikai dolgok döntenek ilyen esetben. Kosártudásban egyébként sincs nagy különbség a két csapat között, az dönt, ki bírja feldolgozni jobban a terhet.

Ukrajna - Egyesült Államok 17.30 (Sport2, ÉLŐ)

Észak-keleti szomszédainknak borzasztóan fontos lenne egy győzelem, amivel biztosítanák is helyüket a 16 között, de erre szinte semmi esélyük nincs, márpedig óriási bajba kerülnek, ha kikapnak. A helyzet ugyanis az, hogy ha Új-Zéland nyer a csoport első meccsén, Ukrajna csak győzelemmel juthat tovább, vereség esetén kiesik - akár a törökökkel, akár a dominikaiakkal kerülnek hármas holtversenybe. Jóval nyugodtabbak lehetnek, ha a finnek győznek, ebben az esetben ugyanis kiesni már nem tudnak egy vereség esetén sem, mindenképpen továbbjutottak - ennek megfelelően valószínűleg a bemelegítés előtt meccsnézés lesz a program náluk. A Team USA már biztosan nyeri a csoportot, ennek ellenére masszív favoritok most is, hatalmas meglepetés lenne az ukránok győzelme annak ellenére is, hogy könnyen elképzelhető, nekik még kelleni fog a siker.

Törökország - Dominikai Köztársaság 21.30

Ha az ukránok nyernek, akkor mindkét csapat továbbmegy, ezzel azonban kár számolniuk. Ha az ukránok kikapnak és Új-Zéland nyer, akkor is továbbjut mindkét csapat, mert a minitabellákból jól jönnek ki mindketten, ez már jóval reálisabb forgatókönyv. Ha az ukránok kikapnak és a finnek nyernek, akkor viszont ez a találkozó sorsdöntő: a győztes továbbjut, a vesztes kiesik egészen biztosan, a hármas minitabellából egyik sem tud jól kijönni. Ennek megfelelően az előző találkozóknak nagy jelentősége lesz, könnyen lehet az is, hogy mire ehhez a meccshez érünk, már tét nélküli lesz az ütközet. Ha mégsem így lesz, akkor talán a Dominikai Köztársaságnak jobbak az esélyei, eddig egységes játékot mutattak, tegnap Francisco Garcia pihent, a törökök pedig összesen két és fél negyednyi jó játékot mutattak eddig az egész tornán, kétszer is a sírból hozták vissza a meccseiket, az utolsó pillanatban.

 

D-csoport

Ausztrália - Angola 13.30

Az ausztrálok csoportelsők már nem lehetnek, csoportmásodikok azonban igen, amennyiben a litvánok kevesebb mint 4 vagy több mint 13 ponttal nyernek a szlovének ellen, ők pedig megverik Angolát. Az afrikaiak jó kezdés után nem nagyon tudtak megújulni - az ausztrálok pont fordított utat jártak be -, de nekik talán még égetőbb ez a találkozó, hiszen továbbjutási reményeik csak egy győzelem esetén élnek tovább. Realitása nincs annak, hogy a legjobb 16 közé kerüljenek, hiszen ehhez a saját győzelmükön kívül az is kellene, hogy Dél-Korea legyőzze Mexikót, de valószínűleg mindent meg fognak tenni a sikerért. Az ausztrálok számára tét nélküli az összecsapás, de talán még így is esélyesebbek, nyilván nem nagyon szeretnék megtörni lendületüket.

Dél-Korea - Mexikó 17.30

Egyszerű a képlet a regnáló dél-amerikai bajnok számára: győzelem esetén továbbjutnak, de megteszik ezt akkor is, ha Angola nem nyer az ausztrálok ellen, ők pedig 18 pontnál kevesebbel kapnak ki Dél-Koreától. Innen már egyszerű rájönni, hogy az ázsiaiak csak akkor juthatnak tovább, ha legalább 18 ponttal legyőzik Mexikót, Angola pedig kikap a csoport első mai meccsén. Mivel Ayonék sorsa saját kezükben van, ráadásul a másik találkozó eredményét már tudni fogják, így könnyű helyzetben vannak. Játéktudásban jobbak a mexikóiak, és az utolsó lehetőségük bármiféle formába lendülésre az egyenes kieséses rendszer előtt ez a találkozó, eddig az egy Angola elleni győzelmet leszámítva kifejezetten gyengén játszanak.

Litvánia - Szlovénia 21.30

A csoportdöntő ez a meccs: a litvánok abban az esetben nyerik a csoportot, ha legalább 9 ponttal verik Szlovéniát, egyébként Dragicék végeznek az első pozícióban. Mindkét csapat lecsúszhat még a harmadik helyre is: a szlovének akkor, ha 13 pontos különbségnél nagyobb zakót kapnak, a litvánok pedig akkor, ha 4 pontosnál kisebb különbségű győzelmet aratnak vagy kikapnak. Az északiak játéka egyáltalán nem meggyőző eddig, annak ellenére sem, hogy tegnap 30 ponttal ütötték ki Dél-Koreát. A szlovének sokkal jobban kontrollálják meccseiket, bár náluk a legutóbb két találkozó meglepően szorosan alakult - ennek ellenére a végén mindkétszer érvényesíteni tudták a papírformát. Arra szerintem kicsi az esély, hogy a litvánok legázolják nyugati szomszédainkat, így szerintem Jure Zdovc legénysége behúzza a csoportelsőséget, de ahhoz, hogy a meccset is megnyerjék, az előző két napinál jobb produkció szükséges.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

A napi összefoglalóinkat csoportokra bontva, folyamatosan, az adott meccsek után az adott poszton belül frissülve érhetitek el, jó szórakozást!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus