A vb keddi negyeddöntőinek beharangozója

Ma délután folytatódik a férfi kosárlabda világbajnokság Spanyolországban - a mai két negyeddöntőben a felső ág elődöntője alakul ki. Előbb az eddig némi hiányérzetet okozó, de egy kivételtől hibátlanul menetelő Litvánia csap össze az eddigi meccsei nagy részében hátrányban játszó, ettől függetlenül már a legjobb nyolc között lévő Törökországgal. Este aztán az Egyesült Államok próbál meg továbbmenetelni, ellenfelük ezúttal Szlovénia lesz.

Litvánia (D1) - Törökország (C2)  17.00

A litvánok egy körrel korábban egészen kiválóan kezdtek Új-Zéland ellen - 14 pontos előnbe kerültek az első 10 perc után -, és talán hamar meg is nyugodtak, a negyedik negyedben ugyanis nekik kellett már fordítaniuk. Jonas Valanciunas hatalmasat játszott 22 pontos (8/11 mezőny), 13 pattanós (5 támadó), 3 blokkos teljesítményével, és a záró felvonásban is ő cipelte hátán az északi gárdát. Most komoly feladat előtt áll, hiszen a törökök centere az az Ömer Asik, aki NBA szinten is egészen kiváló védőnek számít ötös poszton. Bár a litvánok most már minden meccsen meg tudják mutatni, hogy irányító nélkül is képesek ideig-óráig jó játékra, egy egész összecsapás alatt ez még mindig nem működik náluk, még Új-Zéland is visszajött ellenük komoly hátrányból, és ez nagy hátrány lesz a továbbiakban is.

Így is kiegyensúlyozottabbak viszont egyelőre, mint azok a törökök, akiknél úgy tűnik, éppen csak annyit adnak ki magukból, amennyi kell a sikerhez. Igaz, ezt állítani azért elég nagy túlzás lenne - olyan szinten játszanak a tűzzel, hogy az sem lett volna meglepő, ha már a csoportból sem mennek tovább. Az ausztrálok is szinte végig vezettek ellenük, az utolsó percben is még öt ponttal, aztán az utolsó 11 percben 14 pontot, az utolsó 41 másodpercben pedig két hármast szerző Emir Preldzic (16 pont, 7 pattanó) csak továbblőtte őket innen is. Nagyon kevés olyan dolgot mutatnak eddig a félholdasok, ami tudatosan, rendszeresen és hatékonyan működik - valahogy mindig meccsben maradnak, a szoros végjátékokat pedig eddig behúzták.

Ez is egy tudomány, ráadásul az egyenes kieséses rendszerben nincs is talán ennél fontosabb, de azért összességében a litvánok többet mutatnak eddig, magasabb szinten kiegyensúlyozott a játékuk, mint a törököké. Alapvetően egy szoros összecsapásra lehet számítani, és látva eddig Asikék játékát ezekben a végjátékokban, abszolút nem nevezhető biztosnak a litván győzelem, de valamennyivel esélyesebbnek tartom őket.

 

Szlovénia (D2) - Egyesült Államok (C1)   21.00 (Sport2 - 22:45-től csúsztatva)

Ma sincs máshogy, mint az eddigiekben: a szlovének sincsenek egy kategóriában a Team USA-vel, nincs tehát új a nap alatt az amerikaiak, illetve ellenfelük esélyeit illetően. A Dominikai Köztársaság ellen hozták a kötelezőt Jure Zdovc fiai, még ha a negyedik negyed elején ott is loholt a nyakukban az ellenfél, ráadásul a tornán eddig vezérnek bizonyuló Goran Dragic, Zoran Dragic, Domen Lorbek trió a tőlük megszokott szinten teljesített, a siker első számú kulcsai voltak Uros Slokar mellett, de ez az amerikaiak ellen túl sokat nem számít, legalábbis egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy kevés lesz.

A túloldalon Steph Curry első igazán kiemelkedő meccsét hozta Mexikó ellen, de hibátlan volt a mezőnyből DeMarcus Cousins is. Ami a szlovének számára nem jó előjel, hogy Kenneth Faried kissé, Anthony Davis pedig nagyon halovány volt a korábban tőlük megszokottakhoz képest, nem nagyon szokott ez előfordulni velük kétszer egymás után. Az ő atletikusságukkal alapvetően sem nagyon tud mit kezdeni Szlovénia, nincsenek olyan embereik, akik ezt a két játékost semlegesíteni tudják például pattanózásban, Cousins pedig a testalkata és az ehhez párosuló támadórepertoárja révén nem túl kellemes ellenfél a szinte teljesen periméter-orientált európai gárdának.

Pontosan két hete találkozott egymással a két csapat, akkor az amerikaiak a Kanári-szigeteken kerek 30 ponttal, 101-71-re verték Dragicékat a világbajnokság előtti utolsó felkészülési találkozón - Davis volt a legjobb 18 ponttal, 11 pattanóval, 4 szerzett labdával és 4 blokkal. Hasonlóan egyoldalú mérkőzés nem várható, de sima USA-győzelem igen.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus