A vb második napjának beharangozója

A kosárlabda világbajnokság második napján a franciák a szerbek ellen próbálják javítani tegnapi, brazilok elleni botlásukat. A horvátok az argentinok ellen bizonyíthatják, összeszedték magukat fejben, míg a Fülöp-szigetek a görögök ellen azt, tegnapi teljesítményük nem volt véletlen. A Team USA a tegnap épphogy diadalmaskodó törökök ellen folytatná kitűnő játékát, míg a finnek az ukránok ellen próbálnak felállni a sokkból. Lássuk a mai nap teljes programját, illetve hogy mit várhatunk az egyes mérkőzésektől!

A-csoport

Szerbia - Franciaország 15.30

A szerbek tegnap hozták a kötelezőt, három negyedig uralták az Egyiptom elleni összecsapásukat és simán nyertek. A franciák hiába kezdtek nagyon jól a brazilok ellen, végül két ponttal kikaptak a dél-amerikaiaktól, így ma már nyerniük kell, ha nem akarnak kifejezetten rossz pozícióba kerülni az egyenes kieséses szakasz szempontjából - a továbbjutással azért valószínűleg nem lesz gondjuk. Nagyon sok hiányzója van a galloknak, de nincs mese, a Nicolas Batum, Boris Diaw, Mikael Gelabale trió mellé fel kell nőnie még egy-két embernek, főleg a palánk alatt, ugyanis a brazilok sokkal több lepattanót szedtek az első találkozón (30-42). A védekezése rendben volt a franciáknak, úgyhogy nem várhatunk gálamérkőzést, a hosszú évtizedek óta erről híres szerbek ellen egy küzdős, kiskülönbségű találkozóra lehet számítani.

Brazília - Irán 18.00

Sikerrel vette az első nehezebb akadályt Brazília, ma viszont a kötelezőt kell letudnia Irán ellen. Összehasonlíthatatlan nagyjából a két keret, hiszen mind a palánk alatt (Nené, Tiago Splitter, Anderson Varejao), mind a mezőnyembereknél (Marcelinho Huertas, Leandro Barbosa) tele vannak a brazilok NBA-s vagy Euroliga-sztárokkal, az irániak viszont sem minőségben, sem mennyiségben nem tudják ezzel felvenni a versenyt. Hamed Haddadi (16 pont, 15 pattanó) izmos dupla-duplával nyitott a spanyolok ellen, Mahdi Kamrani (18 pont) pedig kifejezetten hatékonyan dobott, de ketten a házigazdák ellen is nagyon kevésnek bizonyultak - bár Brazília azért nem Spanyolország, nagy valószínűséggel a dél-amerikai együttesnek sem lesz gondja az irániak legyőzésével.

Spanyolország - Egyiptom 22.00

Ezt a mérkőzést kell talán a legkevesebbet magyarázni: a Pau Gasol (33 pont, 8 pattanó), Marc Gasol (15 pont, 10 pattanó) testvérpár parádéjával, és Ricky Rubio nagyon hasznos mezőnyjátékával (5 gólpassz, 9 pattanó, 5 szerzett labda) bemutatkozó hazaiaknak nem szabad, hogy bármiféle gondot okozzon a szerbek ellen tisztességgel küzdő, de alapvetően ettől a szinttől azért jócskán elmaradó Egyiptom legyőzése. A spanyoloknak ez lesz a második "bemelegítő" összecsapása, mielőtt csoportbeli három komolyabb ellenfelükkel találkoznának - még ha fejben azokra az ütközetekre készülnek is, simán kell hozzniuk ezt a meccset.

 

B-csoport

Argentína - Horvátország 13.30 (Sport2, ÉLŐ)

Alapvetően a csoport egyik rangadójának hihettük volna ezt a meccset, de a horvátok tegnapi teljesítménye némi kérdőjelet ébreszt az emberben. Bojan Bogdanovicék (26 pont) borzalmasan dekoncentráltan játszottak, és ez visszaütött, nem kis mértékben a szerencsének köszönhették győzelmüket az eredetileg kicsit lenézett Fülöp-szigetekiekkel szemben. A horvát játékosok, szakvezetők fogadkoztak, szégyellik és összeszedik magukat, de ezt nagyon gyorsan meg kell tenniük, Argentína ugyanis tegnap bekezdett, Puerto Ricót könnyedén fektették két vállra. Ami éppen elég volt a Fülöp-szigetek ellen, az biztosan nem lesz az Andres Nocioni vagy Luis Scola ellen, így a tegnapiak alapján jelenleg az argentinok tűnnek valamivel esélyesebbnek.

Szenegál - Puerto Rico 17.30

JJ Bareáéknak tegnap nem sok esélyük volt az argentinok ellen, de ma egy jóval egyszerűbb feladat előtt állnak. Szenegál az első körben egy félidő alatt "hasalt el" a görögök ellen, a második 20 percben kifejezetten jól tartották magukat. Bár Puerto Rico nevek alapján egyértelműen esélyesebb, érdekes összecsapásra van kilátás, hiszen Szenegál legjobbja az a Gorgui Dieng, aki a Minnesota Timberwolvesnál is nagyon jó benyomást tett az elmúlt idényben - felmerült miatta Nikola Pekovics elcserélése -, és tegnap 21 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával kezdte a vb-t, az ő megfogása pedig nem lesz egyszerű feladat most sem. Ettől függetlenül Puerto Rico annyival jobbnak tűnik a "mezőnyembereknél", hogy meglepetés lenne, ha az afrikaiak nyernének.

Fülöp-szigetek - Görögország 20.00

Fülöp-szigetek válogatottja óriási meglepetést okozhatott volna rögtön az első körben, hiszen nagyon közel álltak Horvátország legyőzéséhez - a rendes játékidő végén támadhattak a győzelemért. A bravúr nem sikerült nekik, de arra biztosan jó volt ez a meccs, hogy a szenegáliakat 20 perc alatt lerendező Görögországot óvatosságra intse. A hellének valószínűleg sokkal inkább odafigyelnek majd erre a találkozóra, mint a horvátok, vagy mint tették volna azt ők az előző napi történések nélkül. Dolgukat megkönnyítheti, ha nem adnak el 21 labdát, ahogyan tették azt dél-nyugati szomszédaink, illetve ha odafigyelnek az Andray Blatche, Jeffrei Chan duóra, akik a Fülöp-szigetekiek pontjainak nagy részét szerezték. A tegnapi, meglepően jó eredmény, illetve lelkes közönségük ellenére sem Blatche-ék ma a favoritok, hiszen a görögök nagyon magabiztos, kiegyensúlyozott játékot mutattak az első körben.

 

C-csoport

Dominikai Köztársaság - Új-Zéland 12.30

Tegnap a Dominikai Köztársaság fontos mérkőzést veszített az ukránok ellen - ebben a csoportban az USA elleni találkozókat leszámítva mindegyik az lesz, még a törökök sem tűnnek jobbnak a többieknél -, a legfontosabb talán az lenne, hogy az Édgar Sosa, Francisco Garcia páros mellé valaki pontszerzésben fel tudjon nőni, mert nagyon kevés kosarat szereznek - igaz, nagyon sok a hiányzójuk. Új-Zéland sincs könnyű helyzetben, hiszen tegnap nyerő helyzetből buktak Törökország ellen, az a siker pedig borzasztóan nagy löketet adhatott volna neki a továbbiakra, így viszont lelkileg nem lesz egyszerű feldolgozniuk a vereséget. Nehéz tippelni vagy esélyest mondani, bármi elképzelhető ezen a találkozón.

Finnország - Ukrajna 16.00

A finnek nagyon megszeppentek az amerikaiak ellen, kérdés, hogyan dolgozták ezt fel - a súlyos vereség ellenére is tudhatják, nem az volt az ő súlycsoportjuk, nem azt a meccset kellett megnyerniük. Az ukránok kulturált játékkal nyitottak Dominika ellen, ráadásul egész sok lábon álltak, nem egy ember jó teljesítményére kellett hagyatkozniuk. Itt ugyanúgy nehéz mit mondani, mint a csoport első mérkőzésével kapcsolatban, mivel a finnek tényleges ereje totális homályban van egyelőre. A két gárda állománya között nincs nagy különbség, az északiak pedig gyorsan túl is lehetnének lelkileg az előző esti mészárláson egy esetleges sikerrel. Egyáltalán nem elképzelhetetlen ez, még ha az ukránok a tavalyi Eb óta kifejezetten jók fejben, nagyon sok ki-ki meccsüket hozták.

Törökország - Egyesült Államok 21.30 (Sport2, 23.00-tól csúsztatva)

A csoportrangadó, ami valószínűleg nem nagyon lesz az - alapvetően is lenne egy osztálynyi különbség a két állomány között, a tegnapiak alapján pedig játékban is jóval előrébb jár az USA, mint a törökök. Asikék óriásit küzdve legyűrték végül Új-Zélandot, de azzal a játékkal 40 alatt nem ússzák meg ma. Az USA-nak nem nagyon kell erőlködnie és erőltetnie semmit, ez nem a vb azon szakasza, amikor benne van, hogy akár még el is kaphatják őket, a játék minden elemében kategóriákkal jobbak az összes csoportellenfelüknél, így a törököknél is.


D-csoport

Dél-Korea - Ausztrália 13.30

Az ausztráloknak nagyon fontos találkozó következik, egyértelműen ők az esélyesek, de nem nagyon hibázhatnak. Tegnap a szlovének ellen végig az eredmény után futottak, védekezésben egészen pocsék dolgokat mutattak, ez pedig még Dél-Korea ellen sem fog beleférni, főleg a periméteren mozogtak nagyon lassan Dante Exumék. A támadójátékkal tegnap sem volt probléma, Aron Baynes a palánk alatti területet uralta, ez pedig ma a koreaiak ellen is valószínűleg így lesz, de hátul össze kell állniuk. Az ázsiaiak egy pocsék első félidőt követően - 18 pontot dobtak, dupla annyit kaptak - ráhozták a frászt az Afrika-bajnokra, de fordítani nem tudtak már. Nekik a tisztes helytállás lehet a cél, és valószínűleg legnagyobb esélyük egy győzelem begyűjtésére ma - illetve Mexikó ellen - van. Ettől függetlenül Inglesék az egyértelmű favoritok.

Szlovénia - Mexikó 17.30

Mexikó tegnap kifejezetten jól kezdett a litvánok ellen, aztán egy kisebb rövidzárlattal el is bukták az összecsapást a találkozó középső két negyedében. A szlovének végig magabiztosan tartották előnyüket az ausztrálok ellen, és bár a végén elszórakoztak a fórból pár pontot, így is könnyedén nyertek. Érdekes párharcok lesznek a külső posztokon, hiszen a Jorge Gutierrez - Francisco Cruz kettős néz farkasszemet Goran Dragicékkal, és még ha a szlovének neveit jobban is ismerjük, a mexikói duó sem éppen rossz - tegnap Gustavo Ayon mellett ők voltak a közép-amerikaiak legjobbjai. Ayon a palánk alatt megkeserítheti nyugati szomszédaink dolgát, de az európai együttes szervezettebb, nemzetközi szinten tapasztaltabb, úgyhogy szerintem ők a találkozó esélyesei.

Litvánia - Angola 20.00

A litvánok tegnap nem sok ideig erőltették meg magukat, így is könnyedén gyűjtötték be a sikert a mexikóiak ellen. Angola az első félidőben hengerelt Dél-Korea ellen, aztán a harmadik negyedben nagyon elaludtak, ez ma biztosan nem fog beleférni a még Mantas Kalnietis pár nappal ezelőtti kiesésével is sokkal erősebbnek tűnő Litvánia ellen. Maciuliséknak azért oda kell figyelniük, mert intő jel lehet, hogy amíg náluk ő, illetve a két fiatal, NBA-s magasember, Jonas Valanciunas és Donatas Motiejunas szállították a pontok nagy részét, addig az első játéknapon összesen 80-at dobó Angolánál hatan jutottak el legalább 10 pontig, és további ketten nagyon hasznosan kosaraztak, egyáltalán nem lehet lenézni Afrika legjobbjait.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

A napi összefoglalóinkat - ahogyan tegnap is - csoportokra bontva, folyamatosan, az adott meccsek után az adott poszton belül frissülve érhetitek el, jó szórakozást!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus