A vb szerdai negyeddöntőinek beharangozója

A férfi kosárlabda világbajnokság harmadik és negyedik negyeddöntőjét játsszák a mai napon Spanyolországban. Sokat mondó az "egykori" A csoport erejéről, hogy az a négy gárda jutott a mostani két párosításba, akik ebből a hatosból kerültek tovább, így Szerbia Brazíliának vághat vissza a csoportmeccsen elszenvedett vereségért, Franciaország pedig újra megpróbálhatja a látszólag lehetetlent: tartalékosan legyőzni az eddig magabiztosan menetelő spanyol armadát. Lássuk az összecsapások beharangozóit!

Szerbia (A4) - Brazília (A2)   18.00 (Sport2, ÉLŐ)

A szerbek a görögök ellen igazi erejüket mutatták meg - az egész vb folyamán először kijött a keretben rejlő potenciál. Mondhatnánk, hogy ehhez ellenfél is kell, de a csoportmeccseken 100%-os teljesítményt nyújtó görögökre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kellemes partnerek a formába lendülésre. Az első félidő nagyon magas színvonalú kosárlabdát hozott azon a találkozón, egy valami nem volt olyan, mint várható volt: a védekezés. A második 20 percre a szerbek ezt is rendbe tették, a 23. perctől kezdve abszolút irányították, kezükben tartották az összecsapást, és végül ki is ütötték az addig hibátlan helléneket. A brazilok egy negyedig a frászt hozták szurkolóikra, hiszen 8 ponttal égtek 10 perc után az argentinok ellen, de azután kijött a két keret közötti, ezen a vb-n jól látható különbség, a harmadik negyed végén már ők mentek 8 egységgel, és egy kerek huszast vertek a végén dél-amerikai riválisukra.

A főpróbán tehát mindkét gárda nagyon meggyőző volt - ha a két nappal ezelőtti formájukat hozzák, ez egy klasszikus is lehet. A csoportmeccseken pont egy hete találkoztak egymással, az a mérkőzés sem volt éppen mindennapi. A brazilok az első félidőben lejátszották a szerbeket a pályáról, 16 ponttal vezettek a szünetben, a harmadik felvonást azonban 20 ponttal veszítették el, így az utolsó 10 percre négypontos szerb előnnyel fordultak a csapatok. Itt megint a dél-amerikaiak voltak sokkal jobbak, 12 ponttal nyerték ezt a játékrészt, így összességében a meccs is az övék lett - ezen találkozó negyedik negyedében ordította le a fejét csapattársainak Milos Teodoszics az egyik időkérésnél, nem úgy tűnt akkor, hogy déli szomszédainknál nagy az egyetértés, ennek ellenére tudták összekapni magukat a nyolcaddöntőre, nem is akárhogyan.

A szerbek annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy hiába győztek a görögök ellen jó játékkal, elkényelmesedni biztosan nem fognak, hiszen láthatták már testközelből, a brazilok nagyon jók. A palánk alatti részlegnek kell nagyon összeszednie magát, hiszen a Splitter-Varejao-Nené-Vieira négyest tartani nem lesz egyszerű. Az első találkozón pattanózásban sikerült felvenni velük a versenyt, de Splittert és Vieirát támadásban nem tudták megállítani. A külső posztokon a Huertas-Barbosa kettős mellett Raul Neto is egyre jobb formát mutat, komplett, minőségi és mély is a brazil keret kint és bent is. A szerbek szerintem egy kicsit kevesebb minőségi emberrel dolgoznak, így náluk a húzóembereknek nagyot kell játszaniuk. Bogdan Bogdanovicsnak nagyon össze kell szednie magát, neki az egy héttel ezelőtti meccsen nagyon nem ment a játék, az ő pontjai nélkül most sem győzhet Szerbia.

Kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, de az előző mérkőzés hullámvasútja után még csak azt sem lehet kijelenteni, hogy végig fej-fej melletti vagy szoros ütközet lesz ez. Esélyesebbnek tartom a brazilokat nemcsak a csoportmeccs és az eddigi eredmények, de állomány alapján is, viszont a szerbek a görögök ellen megmutatták, hogy képesek borítani a papírformát - egy továbbjutáshoz szerintem most is szükségük van erre.

 

Franciaország (A3) - Spanyolország (A1)   22.00 (Sport2, ÉLŐ)

A tavalyi Eb-elődöntő igazi visszavágója ez a mérkőzés lesz, nem a csoportmeccs volt szerintem, ugyanis ezután a meccs után esik ki a vesztes és jut tovább a győztes - teljesen más szituáció ez, mint volt egy hete. A spanyolok a vártaknak megfelelően nagyon simán, 34 ponttal verték Szenegált úgy, hogy egy pillanatig nem volt kérdés fölényük, minden negyedet nyertek, Gorgui Dienget teljesen kikapcsolták, és jócskán tudtak lehetőséget adni a kiegészítőembereknek is. A franciák egy nagyon érdekes találkozót nyertek a horvátok ellen: 7-15-re bukták az első felvonást, majd 16-7-re nyerték a másodikat, így az "impozáns" 23-22-es vezetéssel vonulhattak el a nagyszünetre. A harmadik negyedben szintén sokkal jobbak voltak a horvátoknál, 11 ponttal nyerték azt a szakaszt, és hiába ébredt fel déli szomszédunk a végjátékra - 2 pontra feljöttek az utolsó perc kezdetén -, nem tudták befogni a gallokat.

Ők is pont az egy héttel ezelőtti csoportfordulóban futottak össze egymással, és akkor a franciákat szépen lassan őrölték fel a hispánok, a végén így is 24 ponttal győztek Gasolék. Ezen a találkozón ki is jött a házigazdák legnagyobb előnye: a két Gasollal és Ibakával nem tudnak konkurálni a palánk alatt, ott egyértelműen sokkal erősebb az armada. Boris Diaw, Joffrey Lauvergne, Rudy Gobert és Florent Pietrus négyes minőségben messze elmarad az előbb említett trió szintjétől, ráadásul Pau Gasol 4-6 évvel ezelőtti önmagát idézi, nemcsak a neve miatt a torna egyik legjobb játékosa. Amelyik meccsen nem ő, azon az öccse nyújt kiemelkedő teljesítményt, Ibaka pedig folyamatosan, szorgosan dolgozik mellettük a palánk alatt, ez a trió eddig megállíthatatlannak tűnik.

Összességében nézve nagyon kevés esély van a franciák sikerére. A hazai pálya mellett az erőviszonyok is egyértelműen a spanyoloknak kedveznek, a palánk alatt komoly minőségi különbség van a két együttes között, és a külső posztokról sem lehetne azt állítani, hogy ott a gallok jobban állnak. Ha akarnak valamit, akkor Lauvergne-nek és a többi magasembernek életük teljesítményét kell hozni, az Huertel-Batum-Diot hármasnak pedig a legjobb formájukban kell játszani... és még akkor sem biztos, hogy ez elég a sikerhez, a vendéglátók eddig mindenkit nagyon szépen bedaráltak, azokat az ellenfeleket is, akik amúgy nem játszottak rosszul. Nem lenézve a franciákat, bombameglepetés lenne, ha Juan Orenga együttese nem jutna be az elődöntőbe.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus