A-csoport: Óriási meglepetés, finn siker a franciák ellen

Az A-csoport és az egész Európa-bajnokság első játéknapja Szlovénia sikerével indult, Lengyelország nem tudta tartani Goran Dragic-ot. A görögök a második félidőben átgázoltak a 20 percig jól küzdő Izlandon. A finnek pedig a meccset a sírból visszahozva, Lauri Markkanen vezetésével óriási meglepetésre hosszabbítás után legyőzték a franciákat. 

Európa-bajnokság, A-csoport

Szlovénia - Lengyelország 90-81 (24-22, 29-24, 21-12, 16-23)

Nagyon bekezdett a mérkőzés elején Goran Dragic, már az első öt perc alatt hét pontot szerzett és vállára vette a szlovén válogatottat, de a kiegyensúlyozottabb lengyelek tartani tudták a lépést. 14-14 után igyekezett kicsit meglépni Szlovénia, de Slaughter vezérletével közel maradt Lengyelország, egészen a második negyed elejéig. Akkor érkezett egymás után két szlovén tripla, majd ismét hozzátett sorozatban négy pontot Dragic és a különbség nyolc-tíz egység környékére hízott, nagyon észnél kellett lenniük a lengyeleknek. Az említett Slaughter mellett azonban Ponitka (13 pont, 6 lepattanó a szünetben) is villogott, így hiába Dragic extrája (20 pont, 7/12 mezőnyből), látótávolságon belül fordultak rá a második félidőre.

A fordulás után minden ott folytatódott, ahol abbahagyták a felek: Dragic gyors négy ponttal, Szlovénia pedig egy 8-0-s rohammal rajtolt, a különbség pedig innentől tekintélyes méretűvé vált. Közben az addig mezőnyben hasznos, de pocsékul dobó tinisztár, Luka Doncic is betalált kétszer, a jóval több eladott labdát vétő, egyéni extrát nem találó lengyel válogatott számára pedig lefőtt a kávé. Ugyan a szlovének kiengedtek a végére, így az utolsó percekben még életben voltak a lengyel remények, de igazán közel nem tudtak már kerülni, így Szlovénia győzelemmel kezdte az Eb-t. 

Kiemelendő Goran Dragic (30 pont, 12/23 mezőnyből, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), a dobással szenvedő, de összességében hasznos Luka Doncic (11 pont, 3/12 mezőnyből, 8 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés), Anthony Randolph (7 pont, 10 pattanó, 4 gólpassz), a lengyeleknél pedig a 22 pontos, 13 lepattanós Ponitka - a Sopron centere, Sasa Zagorac nem lépett pályára a szlovéneknél.

Szlovénia legjobb dobói: Dragic 30/3, Vidmar 11, Doncic 11/9
Lengyelország legjobb dobói: Ponitka 22/3, Slaughter 12/3, Karnowski 11


Izland - Görögország 61-90 (10-26, 23-11, 12-24, 16-29)

Giannis Antetokounmpo nélkül is átrohant ellenfelén az első negyedben a görög válogatott, Printezisék extra dobóformát mutattak, remek ritmusban támadtak, a folyamatos kapott kosarak miatt Izland viszont teljesen szétesett. Nagyon hamar elkerülte a távolság a tíz pontot és a játékrész végén 10-26 állt az eredményjelzőn, szakadéknyi volt a különbség a felek között. A kisszünetet követően viszont agresszívebbé vált az izlandi csapat, különösen Palssonnal nem tudtak mit kezdeni a görögök - kintről ugyan veszélytelenek voltak az északiak, de a festékben sokkal hatékonyabbá váltak. Ennek köszönhetően csökkent is a különbség és a széles rotációval dolgozó Görögország összesen négy pontot tudott megtartani tekintélyes előnyéből a második félidőre.

A szünet azonban elég volt ahhoz, hogy összeszedjék magukat a hellének, Papanikolaou gyors négy ponttal kezdett, Calathes is hozzátett ötöt, az olló ismét kinyílt és megint meglépett a görög együttes. Ugyan egyénileg senki nem hozott olyan kiemelkedőt, mint mondjuk a szlovéneknél Dragic a csoport másik meccsén, de csapatként remekül funkcionáltak, uralták a lepattanózást és sokkal pontosabban dobtak ellenfelüknél - ezzel bőven ellensúlyozták a kevesebb kiharcolt büntetőt. A záró etapot tizenhat pontos fórral kezdhették meg Pappasék és újabb fordulat már nem is állt be: végül kilencven egységig jutott Görögország és a második negyedbeli megingástól eltekintve sima győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot. Izlandnál Palsson (21 pont, 10/10 büntető) messze kiemelkedett, de egyedül kevésnek bizonyult a több remek teljesítményt is felvonultató görögökkel szemben. 

Izland legjobb dobói: Palsson 21/3, Hermansson 7, Acox 7, Baeringsson 7, Stefansson 7, Vilhjalmsson 7/3
Görögország legjobb dobói: Pappas 20/3, Printezis 17/3, Papanikolau 10


Franciaország - Finnország 84-86 hosszabbítás után (15-23, 18-9, 20-17, 19-23, 12-14)

Huertel triplájával indult a meccs, de a Kotti vezette finnek lényegében végig vezettek az első negyed során, ami a franciák minden gondja és sérülése ellenére vaskos meglepetés volt - úgy is, hogy a finnek rendezőként hazai pályán játszhattak. A finnek Kotti, Nuutinen és Wilson kosaraival egy 7-0-s szakasszal zárták az első 10 percet, ami után nyolc egységgel vezettek (15-23). A második felvonás során nagyot fordult a kocka, mivel a vendéglátó együttes több mint öt percig pontképtelen volt, a franciák pedig Jackson, Fournier, Labeyrie és Diaw vezetésével, egy 10-0-s szakasszal fordítottak (25-23). A finnek betaláltak párszor, de az előbb említett négyes mellett Huertelt sem tudták tartani, így 7 ponttal megléptek a nagyon beinduló gallok a 18. percre (33-26). A félidő utolsó szűk három percében aztán a franciák mondtak csődöt elöl, így Salin és Markkanen összesen hat pontjával visszajöttek a meccsbe a hazaiak (33-32).

A fordulás után bő két perc alatt csinált egy 8-0-t Finnország (33-40), viszont az eddig nem sok mindent csináló De Colo kosaraival a negyed közepére egyenlítettek is a franciák (44-44). A CSZKA Moszkva sztárját sem szabályosan, sem szabálytalanul nem sikerült megállítani ebben a periódusban (14 pontot szórt csak a harmadik negyedben), lényegében neki volt köszönhető, hogy csapata négypontos előnnyel várta az utolsó 10 percet (53-49). A finnekből hiányzott az első negyed lendülete, de jól tartották magukat ettől függetlenül, a 35. perc végére azonban Diaw triplájával kialakult az eddigi legnagyobb különbség, 9 ponttal állt jobban Franciaország (65-56). Kotti és Markkanen pontjai ellenére a 38. perc közepén még mindig 8 ponttal vezettek a vendégek (70-62), Koivisto két büntetőtje után azonban Markkanen és Salin is betaláltak kintről, a 39. perc végén egyenlítettek a finnek (70-70). Fournier és Wilson váltottak kosarakat, 15 másodperc alatt pedig nem tudtak pontot szerezni a vendégek, De Colo hibázott, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban mindkét oldal rengeteg eladott labdával dolgozott eleinte, de a finnek Salin büntetője és Markkanen zsákolása után megléptek három ponttal (72-75). A franciákban előbb Fournier, majd De Colo tartotta a lelket, de hiába jöttek vissza mindig egy pontra, mindenre válaszoltak a hazaiak, a Chicago Bulls idén draftolt tehetségének, Markkanennek pedig beakadt a második hármasa is a 44. perc végén, amellyel 5 ponttal álltak jobban a hazaiak 1 perc 15 másodperccel a vége előtt (79-84). A gallok időt kértek, és előbb Diaw szerzett kettest, majd Fournier egy hármassal egalizált, mikor még 26 másodperc volt hátra (84-84). Ezúttal a finnek kértek időt, Wilson betalált, De Colo pedig kihagyta a hármast, így óriási meglepetésre 86-84-re legyőzte Finnország a franciákat.

A meccs krónikájához tartozik, hogy a találkozó 14. percében Boris Diaw leszedte 285. lepattanóját is az Európa-bajnokságok történetében, ezzel fellépett az örökranglista harmadik helyére, Andrei Kirilenkót előzte meg.

Franciaország legjobb dobói: Fournier 25/6, De Colo 21, Huertel 10/6.
Finnország legjobb dobói: Markkanen 22/6, Kotti 14, Salin 14/3.

fotó, slide: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus