Áll a bál a bosnyák válogatottnál

Sorsdöntő Eb-selejtezőre készülnek a bosnyákok Svédországban, de minden van a válogatott körül, csak nyugalom nem

A bosnyák válogatott szombaton Oroszországot fogadta, és egy esetleges győzelemmel jó helyzetbe kerültek volna az Eb-selejtező egyetlen háromcsapatos csoportja, a C-csoport 2. helyén. A csoportelsőségre már nemigen lett volna esélyük, mivel az orosz válogatott az "odavágón" 29 ponttal győzött, de a győzelmet mindenképp meg akarták szerezni, így megmaradt volna az esélyük, hogy 3-1-es mérleggel zárjanak.

Ez azonban nem jött össze, az oroszok 11 ponttal győztek, ráadásul olyan történt, ami nagyon ritka egy válogatott meccsen. A rutinos, nagyszerű Euroliga-múlttal rendelkező, évek óta az NBA-ben játszó, tavaly ligarekordot (legtöbb, cserejátékosként bedobott hárompontos egy idényben) felállító Mirza Teletovic, nem mellesleg a bosnyákok csapatkapitánya teljesen elvesztette a kontrollját – egy csapattársa kárára. A bosnyákok szupertehetsége, az alig 17 éves Dzanan Musa (Cedevita) ugyanis színészi képességeit csillogtatva próbált meg "eladni" egy támadóhibát – a várható vereségtől frusztrált Teletovic pedig úgy tűnt, hogy emiatt (is) kapott össze vele olyan alaposan, hogy Musa utána a kispadon sírva fakadt.

A Milwaukee Bucks játékosa, aki 13 éve válogatott, a meccset követően sűrű elnézést kért nem megfelelő viselkedéséért, ugyanakkor elmondta: "38 percig játszottuk a játékunkat az oroszok ellen, és bár vesztésre álltunk, még volt 7-8 labdabirtoklásunk a meccs végén. Ez férfi kosárlabda felnőtt szinten. Folyamatosan meg kell próbálni nyugodtnak maradni és megnyerni a meccset, akármilyenek is a körülmények. Mint a keret csapatkapitánya, aki 13 éve válogatott, próbáltam megnyugtatni Dzanant, és mondtam neki, hogy még van idő megfordítani a meccset. Erre a keret legfiatalabb tagja elkezd káromkodni és inzultálni. Ezek után egyszerűen lehetetlen volt folytatni, ugyanakkor bocsánatot kérek és megígérhetem, hogy részemről ilyen soha többé nem fog előfordulni."

A vitába aztán beleszólt a szövetségi kapitány, egykor szintén Európa-klasszis játékos, Damir Mulaomerovic is, aki a meccs után Teletovicot hibáztatta az incidensért.

Itt azonban nem ért véget a sztori: vasárnap Teletovic egyrészt egy közös videót tett ki az internetre, amiben Musával együtt elnézést kérnek, másrészt sajtótájékoztatót tartott – mint utóbb kiderült, Mulaomerovic kifejezett kérése ellenére. Itt Teletovic dicsérte Musát, mint azt a játékost, aki a valaha volt legjobb bosnyák kosarassá válhat, és elmondta, hogy megérti, mekkora nyomás van az alig 17 éves tehetségen, majd ismét elismerte, hogy hibázott. Ezen kívül azonban Teletovic elmondta azt is, hogy elégedetlen volt az edzői stáb munkájával a nyári felkészülés és a selejtezők alatt.

Mulaomerovic tegnap bejelentette, hogy Teletovic nem utazhat el Svédországba a csapat utolsó Eb-selejtezőjére, a pályán mutatott viselkedése és a nem engedélyezett sajtótájékoztató miatt. A korábbi klasszis a munkájára kapott kritikák esetében sem maradt adós, feltette a kérdést: hogyan tartson rendet egy olyan válogatottban, ahol a csapatkapitány az első, aki nem tartja be a házirendet: késik az edzésekről, késik a csapatétkezésekről, és eleve túlsúllyal érkezett az edzőtáborba? Nagyon úgy tűnik, hogy Teletovic (sok hasonló, NBA-ből "hazajátszó" délszláv játékoshoz hasonlóan) úgy összerúgta a port az "otthoniakkal", hogy nem mostanában lesz válogatott - már persze ha egyáltalán Mulaomerovic marad a szövetségi kapitány.

És még itt sincs vége. A Denver Nuggets nagyon tehetséges, fiatal centere, Jusuf Nurkic lábsérülést szenvedett, ezért szintén nem utazhatott el a válogatottal a sorsdöntőnek ígérkező svédországi mérkőzésre. Ő azonban nem a Teletovic-Musa affér vagy Mulaomerovic miatt akadt ki, hanem a bosnyák újságírók miatt. Egy közösségi felületén úgy fogalmazott: "Eljöttem játszani – nem volt jó. A legjobbamat akartam nyújtani – nem volt elég jó. Bármit csináltam, nem volt jó. Ennek ellenére együtt akarok maradni a többiekkel egészen a végéig, de ezek után kétszer is meggondolom, hogy legközelebb jöjjek-e a válogatottba, ti (nyomdafestéket nem tűrő jelző). Egyébként pedig az, hogy mikor és hogyan utazhatok a válogatottal, nem az én döntésem, hanem a szövetségé és az edzői stábé".

A bosnyák kosárlabda sem dúskál azért NBA-profikban, egyszerre kettő elvesztése óriási érvágás lehet az elkövetkező időszakban, akármekkora tehetség is Musa. Nehéz időszak elé néz a bosnyák válogatott – akár kijutnak az Európa-bajnokságra, akár nem…

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus