Anthony 31 pontjával menekült meg az USA Ausztrália ellen

Carmelo Anthony már az USA történetének legeredményesebb játékosa, óriásit harcolt a Boomers - a franciák megverték a szerbeket. 

A-csoport

Szerbia - Franciaország 75-76

Hullámvölgy. A találkozót a franciák kezdték remekül, Boris Diaw ihletett formát mutatott - már az első negyedben kiosztott hat gólpasszt, Nic Batum pedig berámolt három triplát. 4-20 után aztán összekapták magukat a szerbek, egészen a harmadik negyed végéig üldözték ellenfelüket, majd átvették a vezetést és úgy tűnt, hogy be is húzzák a találkozót - Raduljica parádézott és az utolsó perceknek öt pont előnnyel mentek neki. Ekkor azonban ismét jött a fordulat, a szerbek sorozatosan hibáztak támadásban, De Colo két büntetője és kosara után Tony Parker fél perccel a vége előtt fordított, majd az utolsó játékot is elrontotta Bogdanovics - De Colo ellopta a labdát, így hatalmas csatában, drámai végjáték után győzött Franciaország.

Élesebbek voltak a franciák. A galloknál Diaw végül kis híján tripla-duplával (11 pont, 9 pattanó, 9 gólpassz) zárt, De Colo pedig nyerőembernek bizonyult - a pontfelelős 22 egységig jutott 6/10-es mezőnymutatóval és 8/8 büntetővel. A kulcspillanatokban is lehetett rá számítani elöl-hátul, ráadásul amikor nagyon kellett, Tony Parker is hozzászólt, a vezéregyéniségek képesek voltak hozni magukat, ez pedig döntőnek bizonyult. Szerbiánál csak Raduljica volt meghatározó, Teodoszics a kilenc gólpassza mellett 3/12-t dobott mezőnyből, Bogdanovics passzív volt. a hajrában pedig egyikük sem tudott higgadt maradni. Ezzel a sikerrel a franciák kijavították az ausztrálok elleni hibát és 2-1-re módosították mérlegüket, a szerbek viszont bajban lehetnek 1-2-es mutatójukkal.

Szerbia legjobb dobói: Raduljica 16, Teodoszics 10/6, Bogdanovics 10/9
Franciaország legjobb dobói: De Colo 22/6, Lauvergne 12, Batum 11/9, Diaw 11

Ausztrália - USA 88-98

Anthony megmentette a Team USA-t. Az első félidőben erőlködve, egy-egyezve, gyengén kosárlabdázott az amerikai válogatott, a továbbra is rendkívül tudatos, szervezett és "halálos" ausztrál csapat pedig ezt kihasználva vezetett is. A fordulás után aztán jött Carmelo Anthony és szétlőtte Millséket, 9/15 (!) triplával, 31 ponttal zárt, ezzel pedig már ő az USA történetének legeredményesebb játékosa. A negyedik negyedben Kyrie Irving is előhúzta az MVP-formáját, ez pedig már sok volt Ausztráliának, így óriási csatában, de behúzta a rangadót a címvédő. Érdekesség, hogy Kevin Durant és Klay Thompson is borzasztóan szenvedett a dobással, de Jimmy Butler és DeMar DeRozan pályára is alig került, mint ahogy Paul George sem kapott sok lehetőséget - ellenben a szenzációsan játszó Anthony és az említett Durant is 34 percet tölthetett a parketten.

Ez már nem véletlen. A torna előtt senki nem várta Ausztráliától, hogy beleszólhat a nagyok dolgába, előzetesen a csoport negyedik helyére rangsorolták őket a legtöbben. Ehhez képest tükörsimán lejátszották Franciaországot, tizenöt ponttal megverték Szerbiát, a két európai sztárcsapat után pedig végig szoros meccset vívtak az USA ellen is. Az NBA-játékosaik parádéztak, Dellavedova (11 pont, 6 pattanó, 11 gólpassz), Patty Mills (30 pont) és Andrew Bogut (15 pont, 3 blokk) is óriási dolgokat művelt támadásban, valamint védekezésben is, de a rutinos Andersen is hozzátette a magáét. A "Boomers" eddig a torna meglepetése és ha Anthony nem fog ki ilyen napot, vagy Irving nem tesz hozzá ennyit a negyedik negyedben, akkor jöhetett volna az igazi szenzáció...

Ausztrália legjobb dobói: Mills 30/15, Bogut 15, Andersen 13/3, Dellavedova 11
Az USA legjobb dobói: Anthony 31/27, Irving 19/6, Durant 14/6

Venezuela - Kína 72-68

Venezuela nyerte a "kiesési rangadót." Az amerikai együttes nagyon hamar meglépett ellenfelétől és vezetett tizenöt ponttal is, de Kína nagyot harcolt és visszakapaszkodott innen. Szinte az egész mérkőzés arról szólt, hogy az ázsiaiak próbálják tartani a tempót és egy-egy futással eltüntetni a rendszeresen összeszedett hátrányt, de ez végül kevésnek bizonyult. Fél perccel a vége előtt ismét csak egy pont volt a különbség, de 64-63 után Colmenares süllyesztett el egy szép floatert, innentől pedig büntetőpárbajjá alakult a meccs - faultolt mindkét fél, de Kína nem tudta ledolgozni a hátrányát.

Hiányoznak a jó kisemberek. Jianlian Yi a harmadik mérkőzésen is hozta magát (18 pont, 10 pattanó, 3 labdaszerzés) kínaiaknál, de rajta kívül csak Guo említhető a pozitív oldalon - ő az egyetlen veszélyes hátvéd a csapatban. A kinti tűzerő nagyon hiányzott a gárdából, ezúttal is csak két triplát tudtak elsüllyeszteni, míg a túloldalon a két Vargas jól diktálta a tempót és alapjaiban határozta meg a játékot. A döntő faktor végül Colmenares lett, de a gyorsabb és a periméteren kontrolláltabb játéknak köszönhetően járt végig előrébb Venezuela - hiányoznak a fegyverek a kínai csapatból. Az ázsiaiak így 0-3-mal állnak és nagy meglepetés lenne, ha meccset tudnának nyerni ezen a tornán.

Venezuela legjobb dobói: Colmenares 16, G. Vargas 13/3, J. Vargas 10/6
Kína legjobb dobói: Yi 18, Guo 17/3, Zhou 11

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus