Az A-csoport első körének összefoglalója

Az A-csoport záró találkozóján a spanyolok Pau Gasol vezetésével szépen lassan felőrölték Iránt, és magabiztos győzelmet arattak. A brazil válogatott egy kifejezetten kevés pontot hozó, szoros találkozón diadalmaskodott a jól kezdő, de később nagyon visszaeső francia csapat ellen. A szerb válogatott Egyiptom ellen mutatkozott be, Raduljicáéknak pedig nem okozott gondot a nyitány, tükörsima győzelemmel zárták az első meccsüket.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, A-csoport, 1. forduló

Irán (0-1) - Spanyolország (1-0) 60-90

Jól kezdődött a találkozó, két és fél percnyi játék után egészen szoros, 8-7-es spanyol vezetést mutatott az eredményjelző. Ezután viszont kijött a két csapat közötti különbség, Spanyolország meglépett, és nem is engedte közelebb férkőzni Iránt, egy negyedet követően 27-18 volt az állás a vb házigazdáinak javára. Pau Gasol, a Chicago frissen igazolt erőcsatára nagyon elemében volt, tulajdonképpen ő jelentette a különbséget az első félidőben. 19 pontot szórt, mellette a társak pedig szépen játszottak, 21-15-re nyerte Spanyolország a második etapot, tehát 48-33 volt a félidő, az irániak szempontjából ez egy tisztes eredmény.

A fordulás után ott folytatták a hazaiak, ahol abbahagyták, az idősebbik Gasol tovább gyarapította pontjai számát. Az irániaknál Kamrani és Haddadi nyújtottak nagyon jó teljesítményt, de mint tudjuk – kicsit elcsalva a közmondást – két fecske nem csinál nyarat. A papírforma nem borult, jól indítottak a spanyolok, megérdemelték a győzelmet.

A lepattanók mutatóját 42-31-re nyerték meg Navarroék, és a gólpasszmutató se rossz tőlük, 22-szer asszisztáltak csapattársuk mezőnykosara előtt. Irán 20 labdát adott el, pozitívumként talán a 40%-os triplamutatót lehet kiemelni.

Irán legjobb dobói: Kamrani 18/9, Haddadi 16, Nikkhah Bahrami 9/3.
Spanyolország legjobb dobói: P. Gasol 33, M. Gasol 15, Navarro 10/6.

 

Franciaország (0-1) - Brazília (1-0) 63-65

Még öt perc sem telt el a találkozóból, máris közel tízpontos francia vezetést mutatott az eredményjelző, hamar jött a brazil időkérés. Sok hibával játszott mindkét válogatott, lüktető játékot láthattak a nézők. Gobert hatalmas zsákolása  új lendületet adhatott volna a galloknak, de Barbosa hárompontosa a brazilok oldalára tette a momentumot. Varejao beállítása jó húzásnak bizonyult, rendezett lett a dél-amerikaiak védekezése, fordítottak, előnyből várhatták a második félidőt.

A fordulás után ott folytatták a brazilok, ahol negyed órával korábban befejezték. Szigorú védekezésükkel nehéz feladatot tettek a franciák elé, akik védő oldalon fel tudták venni a kesztyűt, de támadásaikból elfogyott az energia. A Batum által húzott francia együttes erejéből csak arra futotta, hogy ne lépjenek el Huertasék, de ezzel egy időben még a záró negyed előtt maradt reményük a győzelem megszerzésére. Igazi rangadóhoz méltó hangulatban zajlott a végjáték, dominált a védekezés, s egyik csapat sem ismert elveszett labdát. A brazilok a záró negyedben előhúzták Vieirát, aki két kosarával, valamint Huertas végjátékbeli magabiztos büntetőzésével biztossá tette a zöldmezes együttes sikerét. Így hiába jöttek fel egy pontra a franciák Diot triplájával 2 másodperccel a lefújás előtt, elbukták a nyitómeccsüket.

Franciaország legjobb dobói: Diaw 15, Batum 13/6, Gelabale 9/3.
Brazília legjobb dobói: Huertas 16/6, Vieira 10/3, Barbosa 8/6, Varejao 8.

 

Egyiptom (0-1) - Szerbia (1-0) 64-85

Már az első negyedben meglógott a Raduljica által húzott szerb válogatott, hiszen a második tíz percnek nyolcpontos előnnyel futhattak neki. A nagyszünet után aztán rákapcsolt a Bircevic-Kalinic páros és az ő vezérletükkel pár perc alatt lelépték ellenfelüket, húszpontosra hizlalták előnyüket és ezt meg is tartották a végéig - ezt a negyedet 25-12-re nyerték meg. A negyedik negyedben még Teodosic is bekapcsolódott a pontgyártásba (négy triplával zárt), az egyiptomiak részéről viszont senki nem tudott fellépni, gyakorlatilag nem fejtettek ki ellenállást, egy pillanatig nem volt esélyük a szoros meccsre sem.

A palánk alatt nagy fölényben voltak a szerbek, jóval több lepattanót szereztek és hatékonyan dolgoztak a festékből - ennek köszönhetően 60%-kal céloztak mezőnyből. Az is belefért náluk, hogy csak Kalinic játsszon huszonöt percet, a többiek maximum húsz körül (Raduljica a második félidőben semmit), így tudtak kicsit pihenni is. Négyen is elérték a tíz pontot, Bogdanovic pedig védekezésben alkotott nagyot.

Egyiptom nem tudott mit kezdeni ezen a mérkőzésen, Kamal és Elgammal volt aktív, de utóbbinak egyáltalán nem ment a dobás. Nagyjából erre számíthattunk, jól, de mérsékelten játszó szerbek, esélytelen egyiptomiak, körülbelül húszpontos differencia.

Egyiptom legjobb dobói: El-Gammal 12/6, Gendy 11/3, Genedy 9/3.
Szerbia legjobb dobói: Teodosic 15/12, Raduljica 13, Kalinic 11/3.

 

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus