Az Egyesült Államok - Litvánia elődöntő beharangozója

Ma este már az első elődöntőt játsszák a spanyolországi férfi kosárlabda világbajnokságon - az Egyesült Államok válogatottja Litvániával találkozik a fináléba jutásért rendezendő mérkőzésen. Lássuk a két válogatott eddigi szereplését, illetve az összecsapás beharangozóját!

Egyesült Államok (C1) - Litvánia (D1)   21.00 (Sport2, ÉLŐ)

A Team USA az egyetlen olyan válogatott, amely 100%-os, hibátlan teljesítménnyel vette az eddigi akadályokat, hiszen a csoportmeccseket szintén 5-0-val hozó Görögország már a nyolcaddöntőben, Spanyolország pedig óriási meglepetésre tegnap, a negyeddöntőben vérzett el. Az USA az egyenes kieséses rendszerben Mexikót gond nélkül verte, ki is engedtek a végére, Szlovénia ellen viszont nagyon megszenvedtek két nappal ezelőtt az első félidőben, nagyon gyengén dobtak és csak pattanózásuknak köszönhetően vezettek 20 perc után, aztán viszont kíméletlenül darálták be Dragicékat. A litvánok a Kalnietis elvesztése miatti sokkból lassan, nehezen, de fokozatosan kezdtek felébredni. Az Új-Zéland elleni nyolcaddöntőt majdnem elszórakozták, a törököket viszont magabiztosan verték, esélyt sem hagytak ellenfelüknek a két nappal ezelőtti negyeddöntőben.

Mindkét gárda számára tartogat veszélyeket ez a mérkőzés, bár az teljesen egyértelmű, hogy a masszív esélyesek ezen a mérkőzésen is az amerikaiak. Az a dobóforma most nem biztos, hogy bele fog férni az első félidőben, amit például Törökország vagy legutóbb a szlovének ellen mutattak, a litvánok ugyanis jóval jobb szerkezetűek a palánk alatt, mint Jure Zdovc fiai. Még ha az atletikusságbeli fölénye ezen a meccsen is meglesz Anthony Daviséknek, Jonas Valanciunasék keménysége, illetve a Lavrinovic-testvérek rutinja nagyon sokat számíthat a litvánok javára pattanózásban, főleg ha Szlovénia magasember-állományához hasonlítjuk őket. A litvánoknak a - főleg periméteren meglévő - gyorsaságbeli hátrányukat tökéletes csapatmunkával kell kompenzálniuk. Van erre esélyük, az egyik legegységesebb válogatottnak tűnnek az eddigiek alapján, és ha ezt megteszik, az amerikaiakat külső dobásokra, illetve James Hardent a folyamatos egyénieskedésre tudják rákényszeríteni, komoly fejtörést okozhatnak az USA-nak.

Davis és Kenneth Faried azért komoly vizsga előtt, mert mint említettük, fiatal, NBA-ben edződő magasok mellett igazi rutinrókák ellen kell majd felvenniük a küzdelmet, a tapasztalat pedig egyértelműen a litvánok mellett szól. Ez ugyan nem segít azon, hogy 20 centivel magasabbra ugorjon valaki, de kizárásoknál, palánk alatti piszkos munkában, az ellenfél felpiszkálásában - amivel DeMarcus Cousinsra "utazhatnak" is akár - kifejezetten sokat számíthat. A periméteren az amerikaiak gyorsaságbeli fölénye nyomasztó, de nagyon hullámzó a dobóteljesítményük. Adott napon megállíthatatlanok úgy is, ha a védőjük egész meccsen az arcukban van, máskor viszont az óceánba sem tudnának betalálni, és ez főleg Hardenre igaz, akinél a legtöbbet van a labda. A Team USA számára nagyon fontos lehet, hogy Derrick Rose és Klay Thompson is jó volt az előző meccsen, ha ők ketten produktív játékkal le tudják váltani az esetleg gyengélkedő kezdőket, akkor a litvánoknak nagyon kevés esélyük marad - az szinte kizárt, hogy az Irving, Curry, Harden, Rose, Thompson ötösből senkinek se menjen, ha mégis bekövetkezne ez, a litvánok egészen reális győzelmi esélyekkel léphetnek pályára.

Összességében a tegnapi spanyol kiesés ellenére sem nehéz kimondani, hogy itt a favorit egyértelműen az Egyesült Államok válogatottja. Talán jót is tett Mike Krzyzewskiéknek, hogy Gasolék tegnap bombameglepetésre elhasaltak a franciák ellen - nemcsak azért, mert papíron legnagyobb ellenfelük bukott el már idő előtt, mielőtt találkozott volna a két csapat, hanem azért is, mert megkönnyítette a szövetségi kapitány dolgát a tegnap esti hazai zakó, mikor arra kell felkészítenie játékosait, hogy nincs előre, biztosan megnyert mérkőzés. A tegnapiak miatt nem hiszem, hogy az USA félvállról venné a litvánokat, innentől kezdve csak az a kérdés, képesek-e az északiak csapatvédekezéssel teljesen a triplavonalra szorítani az amerikaiak játékát, és ha igen, akkor milyen napot fognak ki Curry-ék - sokpontos meccset egészen biztosan nem nyer Litvánia, csak ha eléggé "el tudja rontani" az amerikaiak játékát. Ha a palánk alatt is egyértelmű fölényt tud kialakítani Amerika, akkor viszont könnyed győzelemmel számolhatnak.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus