Az Euroliga-játékosok sem lesznek ott a vb-selejtezőkön

Az Euroliga vezére, Jordi Bertomeu egy rádióadásban elmondta, hogy az NBA-játékosok mellett az Euroligában szereplő kosarasok sem vesznek részt az új világbajnoki selejtezősorozaton - úgy tűnik, Hanga Ádámot mindenképpen nélkülöznie kell a magyar válogatottnak.

Az Euroliga vezérigazgatója, Jordi Bertomeu a spanyol Cadena Ser rádió vendége volt, ahol elmondta, hogy az Euroligában szereplő játékosok ugyanúgy nem fognak részt venni a vb-selejtezőkön, ahogy az NBA-sek sem - mint arról beszámoltunk már, a FIBA a következő idénytől kezdve változtatott a selejtezők menetén, év közben lesznek bizonyos szünetek a bajnokságokban, amikor a válogatottak szerepelnek majd, ám ez nemcsak az NBA, hanem az Euroliga lebonyolítási rendszerébe sem fér bele.

Bertomeu elmondta, hogy az NBA és az ő álláspontjuk is régóta ismert ebben az ügyben - másfél éve volt egy megbeszélés a csapatok között, ott mindenki egyetértett abban, hogy nem fognak részt venni a FIBA új próbálkozásában, és jelenleg is ugyanígy állnak a kérdéshez. Júliusban lesz egy megbeszélésük, hogy hogyan tudnak segíteni, főleg a EuroCuppal, de az Euroligában megoldhatatlan lesz, hogy olyan menetrendet csináljanak, hogy az megfeleljen a vb-selejtezők menetrendjének is. Bertomeu szerint ez nem az ő problémájuk, hanem azé a szervezeté, aki egy abszurd helyzetet teremtett, és egy olyan kvalifikációs sorozatot, amelyben egészen biztosan nem lesznek ott a legjobb játékosok.

A vezető szerint a szurkolókat nem lehet becsapni, és egy vb-selejtező sorozatot úgy kellene megszervezni, hogy mindenki a legjobbakkal tudjon kiállni - ezzel szemben amint elindul az új rendszer, az azonnal le fogja magát minősíteni. Azt is elmondta Bertomeu, hogy nem tudja, hogyan kérhetnek valamit az európai együttesektől, amit az NBA csapatoktól nem, és ezt senki nem fogja megérteni. Önmagában ennek a lebonyolítási rendszernek semmi értelme nincs, de ezt mondogatják már négy éve - muszáj lenne rajta változtatni, fel is dobtak már pár ötletet, de a másik oldalon ez süket fülekre talált, a FIBA-nál egyáltalán nem akarnak erről tárgyalni.

Mindez magyar szempontból azért szomorú, mert ha az Euroliga-csapatok játékosai sem vehetnek részt a vb-selejtezőkön, akkor Hanga Ádámról egészen biztosan le kell mondania a magyar válogatottnak - ha nem viszik át az NBA-be, akkor is borítékolható, hogy egy olyan idény után, amit jelenleg fut, a legnagyobb európai sztárklubok is meg fogják keresni. Ha tehát nem változik a jelenlegi helyzet (a FIBA és az Euroliga között az utóbbi években volt már több csörte is, még közel sem biztos, hogy ez a végleges állapot), akkor legjobbja nélkül kell kiharcolnia Sztojan Ivkovics együttesének a világbajnoki részévételt.

Foto, Slide - euroleague.net

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus