Az oroszok, a szerbek, a lettek vagy a törökök jönnek?

Ma megrendezik a C és a D jelű csoport utolsó játéknapját is - lássuk, hogy a lett, szerb, orosz, török négyesből kit milyen forgatókönyv alapján kaphatnak a mieink a nyolcaddöntőben.

Az már biztossá vált a negyedik játéknap után, hogy a C-csoportban a spanyol, a horvát, a montenegrói és a magyar válogatott jutnak tovább a legjobb 16 közé.

A spanyolok 4-0-val vezetik, és már egészen biztosan meg is nyerték a csoportot, akárhogyan alakul ez a mai forduló. A horvátok 3-1-gyel állnak, és egészen biztosan második helyen végeznek, mert a spanyolok ellen kikaptak, az ottani egymás ellenit bukják akkor is, ha mindkét csapat 4-1-gyel végez, de Montenegrót és a mieinket is megverték, tehát a kettes és a hármas holtversenyekből is ők jönnek ki győztesen.

Egyetlen forgatókönyv létezik, amiben még változhat a jelenlegi sorrend: ha mi ma legyőzzük Spanyolországot, Montenegró pedig kikap a házigazda románoktól. Egyik kimenetelre sincs túl nagy esély, nemhogy a kettőre együtt, de ebben az esetben a mieink 3-2-vel megelőznék a 2-3-mal végző montenegróiakat, egyéb esetben nem - tehát ha mi legyőzzük a spanyolokat, de Montenegró is Romániát, akkor is negyedikek vagyunk az egymás elleni eredmény miatt, és ha esetleg kikapnak a horvátok, akkor a hármas holtverseny minitabelláján is.
 

Ez alapján leginkább a D-csoport első helyezettjét kell majd figyelnünk, amely még három együttes is lehet - a lettek, az oroszok és a szerbek 3-1-gyel állnak, míg a negyedik továbbjutó Törökország 2-2-vel. Az oroszok a britek, a szerbek a belgák, a lettek pedig a törökök ellen lépnek pályára ma.

Amennyiben a három 3-1-es csapat közül csak az egyik nyer, akkor az végez az első helyen, ez teljesen világos.

Amennyiben kettő győz a lett/szerb/orosz trióból, akkor az alábbi forgatókönyvek érvényesek:

- ha a lettek és az oroszok nyernek, akkor Lettország az első, mert 84-69-re legyőzte az oroszokat

- ha a lettek és a szerbek nyernek, akkor Szerbia az első, mert 92-82-re legyőzte a letteket

- ha a szerbek és az oroszok nyernek, akkor Oroszország az első, mert 75-72-re legyőzte a szerbeket

(Értelemszerűen mindhárom esetben a másik győzelmet arató csapat a második, ha mi esetleg fellépnénk a C-csoport harmadik helyére.)

Ha mindhárom csapat nyer, akkor hármas holtverseny lesz érvényben, amelyben Szerbia az első +7-es kosárkülönbségével, a lettek +5-tel a másodikok, az oroszok pedig -12-vel a harmadikok.

Van még egy lehetőség: amennyiben mindhárom csapat veszít, akkor Törökországgal együtt négyes holtverseny alakulna ki, amelyben Szerbia lenne az első a minitabellás 2-1-es mérlegével és +13-as kosárkülönbséggel, az oroszok lennének a másodikok 2-1-es minitabellás mérleggel és -9-es kosárkülönbséggel, a lett-török duó pedig leosztaná egymás között a harmadik és a negyedik helyet attól függően, hogy ma mennyivel verik a törökök a letteket.

Egyetlen forgatókönyvben pedig kaphatjuk még akár a törököket is. Ehhez nekünk fel kell lépnünk a C-csoport harmadik helyére, tehát le kell győznünk a spanyolokat, a montenegróiaknak pedig ki kell kapniuk a románoktól. A D-csoportban pedig a szerbeknek nyerniük kell, az oroszoknak kikapniuk - ekkor Szerbia 4-1-gyel áll, az oroszok 3-2-vel. Mivel a lettek 15 ponttal legyőzték az oroszokat (+15), míg az oroszok három ponttal a törököket (-12), így ha a törökök legalább 10 ponttal legyőzik a letteket, akkor a 3-2-vel végzők hármas minitabelláján 1-1-es mérleg mellett nekik lesz a legjobb pontarányuk, így ők lesznek a másodikok a csoportban.

(Ha egyébként az oroszok nyernek, és a szerbek kapnak ki a törökök győzelme mellett, akkor hiába lépnénk fel a harmadik helyre a fent már leírt forgatókönyvben, a szerbeket kapnánk, mert ők legyőzték a törököket és a letteket is, így a 3-2-vel állók hármas holtversenyéből ők jönnének ki győztesen, nem számítana a kosárkülönbség.)


A realitás alapján a letteknek van messze a legnehezebb dolguk, a törökök hazai pályán játszhatnak, és még megelőzhetik őket egy győzelemmel (főleg ha az oroszok és a szerbek győznek, mert akkor nem kell számolgatni sem, egymás elleni eredménnyel harmadik Törökország), amivel elkerülik a spanyolokat, lesz tehát tétje az utolsó meccsnek 19:45-től. Arra viszont borzasztóan kevés esély van, hogy nekünk a törököket kelljen nézegetnünk, több irreális eredménynek is be kellene következnie ehhez egyszerre.

A szerbeknek és az oroszoknak papíron nyerniük kell ma (míg mi szinte biztosan maradunk a negyedik helye), és ebben az esetben attól függ, kivel játszunk, hogy a lettek tudnak-e nyerni - ha nem, akkor Oroszország lesz az ellenfelünk valószínűleg, ha pedig nyernek a lettek is, akkor Szerbiát kaphatjuk jó eséllyel. Már persze ha mi nem lépünk fel a harmadik helyre.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus