B csoport: A grúzok fordulatos meccsen verték Litvániát

Dennis Schröder tarthatatlannak bizonyult Ukrajna ellen, Németország magabiztos sikerrel kezdte az Eb-t, a 29 pontos Tornike Shengelia pedig a kontinenstorna eddigi legjobb meccsén vezette győzelemre a grúzokat Litvánia ellen.

B csoport

Németország - Ukrajna 75-63 (9-16, 30-17, 19-14, 17-16)

A találkozó legnagyobb sztárja, Dennis Schröder pontatlan dobásokkal, Ukrajna pedig kemény, fizikális védekezéssel nyitotta a találkozót, utóbbira nem is talált ellenszert az első negyedben a német válogatott. Lukasovék rögtön egy 6-0-s futással kezdtek és tíz perc alatt csak kilenc pontot kaptak, abszolút az ő akaratuk érvényesült, uralták a lepattanózást és lelassították a németeket. A második negyedben azonban már megtalálta a réseket Schröder, ezzel beindította a germán gépezetet, egymaga tizenhárom pontot és négy gólpasszt jegyzett ebben a játékrészben - úgy ment át az ukrán védekezésen, mint kés a vajon. A belendülő német válogatottban fel tudott mellé nőni Benzing is, ez pedig már elég volt ahhoz, hogy átvegyék az irányítást, sőt, a vezetést is - a nagyszünetben hat pont volt közte a javukra.

A fordulás után még három perc sem telt el, amikor tíz pont fölé nőtt a különbség, Voigtmann is remekelt, az ukránok pedig csak kapaszkodtak, azonban eddigre már csak fél kézzel - hamar tizenhat egység lett a távolság, innen pedig nem látszott visszaút. A németek nagyon vigyáztak a labdára és hatékonyan fejezték be a támadásaikat, Dennis Schröder pedig továbbra is megállíthatatlannak bizonyult - a végeredmény nem tükrözi hűen a két csapat közötti különbséget. A németek karmestere végül 32 ponttal (11/20 mezőnyből, 5/9 tripla) és hét gólpasszal zárt, gyakorlatilag azt csinált, amit akart - mellette említhető a 17 pontos Benzing is, de Schröder jelentette a differenciát a csapatok között. Az ukránoknál nem volt ilyen játékos, így hiába a küzdeni akarás, német sikerrel rajtolt el a B csoport. 

Németország legjobb dobói: Schröder 32/15, Benzing 17/9, Voigtman 8
Ukrajna legjobb dobói: Mishula 12/6, Pusztovij 11, Otvercsenko 8/3


Litvánia - Grúzia 77-79 (18-18, 21-16, 18-25, 20-20)

Tornike Shengelia és Jonas Valanciunas pontpárbajával indult a találkozó, Mindaugas Kuzminskas triplájával pedig először vezettek a litvánok a harmadik perc közepén (7-4). Nem nagyon tudtak elhúzni az északiak ellenfelüktől - Valanciunas és Shengelia újabb 2-2 kosara után Gecevicius triplát szórt, itt nyílt ki az olló hat pontra a 8. perc közepén (18-12), de Tsintsadze, Shermadini és Dixon révén 6-0-val zárta a negyedet Grúzia, így egál volt az állás. A második felvonás elején Ulanovas, Kalnietis és Milaknis kosaraival másfél perc alatt futott egy 8-0-t Litvánia, és előnyük Donatas Motiejunas két büntetőjét követően már 12 pontra nőtt a 14. perc végére (33-21). Ezt követően rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, és bár Kuzminskas révén jó ideig tartották a litvánok 10 pont fölötti előnyüket (37-26), a félidő végén büntetőkkel és Shengelia triplájával elkezdtek kapaszkodni a grúzok (39-34).

A fordulás után Dixon, Shengelia és Sanadze kosaraival a 22. percre egyenlített is Grúzia (40-40), sőt, a 23. perc végén már 4 ponttal ők álltak jobban, 10-1-gyel kezdték ezt a felvonást (40-44). Hullámzó volt a meccs - a litvánok 10-2-jére a grúzok egy 8-1-gyel feleltek, a negyed vége pedig egyértelműen Giorgi Shermadinié volt - ő hét, Pachulia pedig négy pontot szórt be ebben a szakaszban, és Grúzia vezetett is 10 perccel a vége előtt (57-59). A fordulatok megvolta negyedik negyedben is - a litvánok két triplával a 32. percre visszavették az előnyt (65-61), majd jöttek a nagy sorozatok: Shengelia 5, Kuzminskas is 5, majd megint Shengelia 4 pontot szerzett zsinórban (70-72). Mindkét oldal sokat hibázott a mérkőzés utolsó öt percében, az utolsó két percre egállal fordultak a felek (74-74). A grúzok négy ponttal megléptek az utolsó fél percre, de a litvánok kihasználták, hogy Shengelia tripladobásnál ütött oda Kuzminskasnak (77-78). Dixon egy büntetőt kihagyott, Maciulis viszont egészen tiszta helyzetből nem tudott a végén betalálni, így az Eb eddigi legjobb meccsét 79-77-re a grúzok nyerték.

Litvánia legjobb dobói: Kuzminskas 18/9, Kalnietis 15/3, Valanciunas 9, Maciulis 9/3.
Grúzia legjobb dobói: Shengelia 29/3, Sanadze 13/3, Dixon 12/3.

 

Olaszország - Izrael 69-48 (21-15, 15-17, 15-9, 18-7)

Az olaszoknál megadta a meccs alaphangját Marco Belinelli, a dobógép alig három perc alatt beszórt két triplát, majd hamarosan Datome is betalált kintről, komoly tűzijátékot produkáltak a taljánok a meccs elején. Izrael 13-5-nél parancsolt megállt és egy 8-0-s rohammal kiegyenlített, de a több kategóriával (harminc százalékkal) jobban dobó olasz válogatott ismét összekapta magát és az említett kinti tűzerőnek köszönhetően ismét kiépítette előnyét - hiába villogott a festékben Omri Casspi, ez kevésnek bizonyult izraeli részről. Ezzel együtt megnyerték a második negyedet, sőt, egyszer még fel is zárkóztak 30-28-ra, de Belinelli azonnal bebombázott még két hármast, ezzel visszaterelte a dolgokat az addigi mederbe. 

A fordulás után is párpontos olasz vezetéssel haladtak előre a felek, de a harmadik negyed hajrájában ismét kinyílt kicsit az olló és tíz pont körülre nőtt a különbség, Dawsonéknak nagyon kapaszkodniuk kellett a szoros hajráért. Erre azonban nem adott esélyt az olasz nehéztüzérség, a Belinelli-Datome kettős végül 10/15 triplával és 34 ponttal zárt, ez pedig elképesztő kontrasztot mutatott az izraeliek 1/14-es kinti mutatójához képest - akkorát, amekkorát nem lehetett máshol ellensúlyozni, hiába Casspi 18 pontos, 9 lepattanós produkciója. A felek között nagyjából ez is volt a különbség, Izrael tartotta magát, amíg lehetett, de az utolsó öt percben már nem volt kérdés, addigra végérvényesen eldőlt az összecsapás - a második félidőben összesen 16 pontot tudtak dobni Howellék, ennyivel nem lehet Eb-meccset nyerni. 

Olaszország legjobb dobói: Belinelli 18/18, Datome 16/12, Filloy 12/6
Izrael legjobb dobói: Casspi 18, Howell 9, Mekel 8

 

fotó, slide: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus