B csoport: Túlórában nyert kulcsmeccset Grúzia

Hosszabbítás döntött, Shengelia elképesztő statisztikát szállított, de Pachulia is hozta magát. 

B csoport

Ukrajna - Litvánia 62-94 (10-27, 20-17, 17-28, 15-22)

Nem bízta a véletlenre Litvánia, a gárda már az első negyedben megpróbálta dűlőre vinni a dolgot. A Valanciunas-Motiejunas páros uralta a palánk alatti területet és 9-2-vel nyitott a társaság, aztán a játékrész második felében tovább emelt a tempón: egy 16-2-es rohamot produkáltak Maciulisék és már itt közel került a különbség a húsz ponthoz. A második negyedben kicsit kiengedtek a litvánok és közelebb zárkózott Ukrajna, vissza is jött látótávolságon belülre, elsősorban a megbízhatóan termelő Pusztovij kosarainak köszönhetően - úgy tűnt, hogy még lehet keresnivalójuk a folytatásban, igaz, a nagyszünet előtt ismét beakadt egy-két litván dobás. 

A fordulás után azonban nem adott esély Litvánia: a harmadik negyedben ismét feljebb kapcsolt az együttes és végleg eldöntötte a győztes kilétét - jött egy 15-2-es futás, a különbség pedig behozhatatlan mértékűre hízott. Az utolsó tizenöt perc már csak formalitás volt, a litvánok próbáltak rotálni, az ukránok pedig igyekezték vállalhatóvá tenni a vereséget - ízlés dolga, hogy ez végül sikerült-e nekik, hiszen 32 pont lett a különbség. Valanciunas (24 perc, 22 pont, 14 lepattanó, 7/11 mezőnyből) kiemelkedő produkciót nyújtott, a túloldalon pedig az említett Pusztovij (26 perc, 29 pont, 8 lepattanó, 14/20 mezőnyből), volt az a fecske, amely egyedül nem tudott nyarat csinálni - főleg, hogy rajta kívül senki nem dobott öt pontnál többet az ukránoknál...

Ukrajna legjobb dobói: Pusztovij 29, Pustozvonov 5/3, Bobrov 5
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 22, Kuzminskas 17/6, Gecevicius 11/9

Olaszország - Németország 55-61 (17-16, 12-13, 9-14, 17-18)

Belinelli és Tadda dobópárbajával kezdődött a meccs, mindkét játékos hamar bevert hat pontot és szorosan is alakult az eredmény. Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a felek annak ellenére, hogy Dennis Schrödert elég jól levették az olaszok (két pont, két eladott labda, gólpassz nélkül), igaz, akkor sem változott semmi, amikor az irányító beindult - a nagyszünetben már kilenc pontnál és két gólpassznál járt, de 29-29-et mutatott az eredményjelző. Ebből is látszik, hogy nem sziporkáztak a csapatok támadásban, mindkét együttes negyven százalék alatt tüzelt mezőnyből, nem ültek a triplák, sok volt a pontatlanság, ez pedig inkább a németeknek kedvezett. Voigtmann besegített a helyzetek kialakításába, védekezésben elvették az olaszok megszokott helyzeteit, Aradoriék pedig most nem voltak olyan élesek, hogy sorra hozzák a bravúrkosarakat, így egállal fordultak a csapatok.

A harmadik negyedben azonban még inkább eltűnt az olasz tűzerő, tíz perc alatt összesen kilenc (!) pontot tudtak szerezni és bár a németek sem parádéztak, ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy fölénybe kerüljenek. A talján támadógépezet borzasztóan akadozott, egyszerre hozott terített betlit Belinelli (12 pont, 4/18 mezőnyből) és Datome (9 pont, 3/10 mezőnyből), így pedig kijött, hogy a festékben mennyire súlytalanok - nagyon fegyelmezetten zárt Németország és egy fokkal pontosabban célzott elöl. Nagy különbség nem alakult ki, de Olaszország a záró etapban sem talált magára, egyedül Filloy javult fel, de Schröderék ezt bőven ellensúlyozni tudták. Theis kosara után három perccel a vége előtt el is dőlt a meccs, tíz pont fölé nőtt a különbség, innen pedig már nem lehetett visszaút: az eddigi legrosszabb (31% mezőnyből, összesen nyolc gólpassz) produkcióját nyújtó olasz csapat vereséget szenvedett, a Schröder (17 pont, 4 gólpassz) és Voigtmann (12 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) által húzott német válogatott pedig harmadik sikerét is begyűjtötte. 

Olaszország legjobb dobói: Filloy 15/9, Belinelli 12/6, Aradori 9/3, Datome 9/3
Németország legjobb dobói: Schröder 17, Voigtmann 12/6, Theis 11/3

Izrael - Grúzia 91-104 - hosszabbítás után (22-21, 27-26, 21-20, 19-22, 2-15)

Howell vezérletével jobban kezdett Izrael, a center rendre helyzetbe tudott kerülni a palánk alatt és értékesítette is a dobásait - a túloldalon azonban Shengeliáék is hozták magukat és nem alakult ki komoly különbség egyik oldalra sem. 22-17 után kicsit feljebb kapcsolt Grúzia és átvette a vezetést, de Izraelnél Howell mellé Casspi és Mekel is felnőtt, így hiába a Shengelia-Sanadze kettős jó formája, továbbra sem tudott meglépni egyik oldal sem. A nagyszünet előtti percekben aztán produkált egy futást az izraeli válogatott és elhúzott kilenc ponttal, úgy tűnt, hogy itt elbillenhet a találkozó, de vissza tudtak táncolni a grúzok és kétpontos különbségről indult a harmadik negyed.

Itt is Izrael kezdett jobban, egy 14-6-os rohamot intéztek Casspiék és a találkozó során először alakult ki tízpontos távolság, de ez sem bizonyult véglegesnek, a lepattanókat uraló grúzok innen is visszajöttek. A találkozó utolsó öt percének már egál állásról feszültek neki a felek és innentől őrült adok-kapok indult, amelyben nagyrészt Grúzia volt felül, de egy labdaszerzés után a hajrában átvette a vezetést Izrael. Pachulia eladott labdájánál úgy tűnt, hogy a grúzok el is veszítik a mérkőzést, de huszonöt másodperccel a vége előtt Shengelia betakarta Casspit, Sanadze megtalálta Dixont, aki bevágta a kulcsfontosságú triplát. Nem volt azonban vége, egy hibát hat másodperc alatt kihasznált Casspi és kiegyenlített - 89-89, hat másodperc az órán. 

Döntés itt már nem született, maradt a hosszabbítás, ennek elején viszont egyetlen perc alatt meglépett Grúzia, majd Pachulia gyors három pontjával gyakorlatilag el is dőlt a küzdelem - 91-99-nél még időt kért Izrael, de a ráadás perceit már egyértelműen Shengeliáék uralták. A teljesen összeomló Casspiék az öt perc alatt két pontot tudtak szerezni, így a grúzok kulcsfontosságú győzelmet arattak és 2-2-es mérlegükkel felléptek a továbbjutók közé, megelőzve az 1-3-mal álló Ukrajnát és Izraelt.

Érdemes kiemelni Shengeliát (25 pont, 19 lepattanó, 4 gólpassz), Pachuliát (19 pont, 11 lepattanó) és Dixont is (18 pont, 7 gólpassz), a túloldalon több jó teljesítmény is akadt, de ennyire domináns nem. 

Izrael legjobb dobói: Mekel 23, Howell 19, Casspi 16/3
Grúzia legjobb dobói: Shengelia 25/3, Pachulia 19, Dixon 18/6

fotó: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus