B-csoport: Ukrán továbbjutás, kiesett Grúzia

Nagy meglepetésre búcsúzott az Eb-től Grúzia, Ukrajna jutott Iszambulba - Litvánia nyerte a csoportot a németek és az olaszok előtt. 

B-csoport

Németország – Litvánia 72-89 (19-23, 24-24, 17-25, 12-17)

Nem finomkodtak az esélyesebb litvánok, 6-0-val nyitottak, de a németek Benzing és Voigtmann tripláival hamar megérkeztek a meccsbe, majd Schröder is egyre többször szabadult ki a szorításból. A litvánoknál Grigonis és Motiejunas vitte a prímet, de Kuzminskas is hamar belelendült, a negyed végén pedig sikerült megnyomniuk a védekezést is, így pár pontos előnyt szereztek. A második negyedben szépen lassan Kalnietis és Valanciunas is megérkezett a meccsbe, viszont Schröderrel nem tudtak mit kezdeni, a németek sztárirányítója a pontgyártás mellett (19 egység) egyre többször találta meg a társakat is – a negyed végén Juskevicius buzzer triplája is csak négypontos litván fórt eredményezett. 

Fordulás után Valanciunas vette kézbe a dolgokat, a harmadik negyedben 12 pontot szórt, a németek viszont ezúttal sem adták fel, a nemrég draftolt magasembert, az előző évadban egyébként Litvániában játszó Hartensteint vetették be, aki nem csak támadásban, de védekezésben is nagyot melózott. Azzal viszont már nem tudtak mit kezdeni, hogy a Valanciunasra háruló plusz figyelem mellett a litván kinti dobóknak egyre több helyük lett, amit rendre triplákkal büntettek. A németek a negyedik negyedre 12 pontos hátránnyal fordultak, de képtelenek voltak kosarat és -17-nél muszáj volt időt kérniük. Az addig a második félidőben pont nélkül álló Schröder egyéni játékaiból araszolt előre Németország, a félidő közepére 70-79-re fel is zárkóztak. Ennél tovább viszont nem jutottak, a 9 gólpasszt kiosztó Kalnietis és a 27 pontig, 15 pattanóig jutó Valanciunas megint megrázta magát - a litvánok végül simán nyertek, egyúttal megszerezték a csoportelsőséget. A németeknek sem kell bánkódniuk, hiszen kisebb meglepetésre második helyen mennek tovább a nyolcaddöntőbe. 

Németország legjobb dobói: Schröder 26/6, Benzing 11/9, Hartenstein 10.
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 27, Motiejunas 15/3, Ulanovas 11/3. 

Grúzia - Olaszország 69-71 (10-27, 20-11, 17-20, 22-13)

A nyitó percekben még az olaszok sem igazán találták a gyűrűt, de egy Datome-tripla így is beakadt, az első negyed közepére pedig megjöttek a dobásaik: 16-2-re (!) léptek meg azonnal Belinelliék, ez idő alatt négy hármast pörköltek be. Az Eb első meccsein rájuk jellemző pokoli tűzerő mellett a védekezésük is jól nézett ki, a grúzok rendre rossz dobásokat vállaltak és mellé is dobtak mindent, így már ekkor tetemes különbség alakult ki. A játékrész vége előtt azért összekapták magukat Shengeliáék, a második negyedben pedig át is vették az irányítást, elfogytak az olasz bombák - különösen Dixon érezte magát elemében elöl, de a csapatvédekezés is összeállt. Ennek köszönhetően bejöttek tíz ponton belülre, de igazán közel nem tudtak zárkózni a nagyszünetig.

A fordulás után stabilizálta a védekezését Olaszország, öt perc alatt összesen négy pontot szerzett Grúzia, igaz, Aradoriék sem találtak be többször. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy kitartsanak addig, amíg ismét kiszakadt a zsák, érkezett egymás után két tripla, majd kicsit később még egy, így különösebb gond nélkül növelték az előnyüket. A hullámvasút azonban nem ért véget, a záró etapban ismét a grúzok kerültek fölénybe, egy 12-0-s rohammal meg is érkeztek az olaszok nyakára és az utolsó két percnek 63-65-ről feszültek neki a felek, teljesen nyílttá vált a meccs. A parádézó Dixon újabb hármasával az utolsó percbe lépve a mérkőzés során először a vezetést is átvette Grúzia, de a hátvéd végül nem tudta megnyerni a meccset: Hackett kosarával 69-68-ra ismét az olaszok vezettek, majd Dixon kritikus pillanatban veszítette el a labdát. A feszült utolsó másodpercekből végül jól jöttek ki a taljánok, nem volt már igazi esélye a fordításra Grúziának, Hackett duplája győztes kosárnak bizonyult - hiába Dixon 29 pontja (11/17 mezőnyből), a labdát sokkal jobban járató, kintről pontosabban célzó és az utolsó pillanatokban higgadtabb olaszok győztek, így a csoport harmadik helyén végeztek. A grúzok még figyelhetik az esti Izrael-Ukrajnát...

Grúzia legjobb dobói: Dixon 29/15, Shengelia 12, Shermadini 11
Olaszország legjobb dobói: Belinelli 15/9, Datome 14/9, Aradori 12/3

Izrael - Ukrajna 64-88 (16-19, 12-27, 11-25, 25-17)

A feldobáskor az ukránok már tudták, hogy egy esetleges győzelemmel megelőzik Grúziát és továbbjutnak a csoportból, Izraelnek viszont már matematikailag sem volt esélye erre - a motiváció egyértelműen Pusztovijék mellett szólt. Az első negyed ennek ellenére szorosan alakult, de a második játékrész során már rákapcsolt az ukrán válogatott és valósággal állva hagyta ellenfelét: bő hat perc alatt egy 22-2-es (!) rohamot produkált a gárda és gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. Kravcov mellett Lukasov és Konyev is nagyon aktív volt, így a nagyszünetben tizennyolc pont volt közte - magabiztos előnyből küzdhettek a továbbjutásért a második félidőben.

A fordulás után pedig nem változott semmi: ugyan átmenetileg egy árnyalattal közelebb zárkóztak az izraeliek, de összességében a harmadik negyedet további tizennégy ponttal nyerték meg az ukránok és már készülhettek is az ünneplésre. A záró etap formalitássá silányult, Ukrajna a várakozásokat felülmúlva kiejtette Grúziát és továbbjutott Iszambulba, míg Izrael a csoport utolsó helyén zárta az Európa-bajnokságot. 

Izrael legjobb dobói: Eliyahu 12, Oyahon 11/3, Kadir 10
Ukrajna legjobb dobói: Kravcov 17, Otvercsenko 13/9, Lipovij 10/6

fotó: fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus