Bogdanovic és Dellavedova eddig kiemelkedik

A horvát és az ausztrál vezérek is termelnek - Gasol hozza magát - Raduljica és Durant extra hatékony - a palánk alatt jó volt Nigéria.

Véget ért az olimpia csoportköre, így érdemes áttekinteni egyéni statisztikai szempontból is azt, hogy mi történt eddig a férfiaknál. Az első öt találkozó után a pontszerzést tekintve kiemelkedik a mezőnyből a horvát Bojan Bogdanovic, aki 24,8 egységet termelt átlagban (51,4% mezőnyből, 43,8% tripla) úgy, hogy szűk 15 dobást vállalt meccsenként és kiharcolt 8,8 büntetőt. 

Mögötte az ausztrál Patty Mills (20,5) és a kínai Yi Jianlian (20,4) következik a sorban gyengébb hatékonysággal, majd jön Pau Gasol 19,4-es átlaggal - ő extra pontosan dobott eddig, mezőnyből 53,6%-kal, a triplavonalon túlról pedig 60%-kal (meccsenként három kísérletből). Kiemelhető még a litván Mantas Kalnietis (19,2 pont 64,2% mezőnyből), a szerbek legjobbja, Miroslav Raduljica (17,6 pont, 69,8% mezőnyből), a legjobb tízbe pedig az USA és Argentína legjobb dobói férnek még be: Kevin Durant (16,8, 60%), Facundo Campazzo (16,4), Andrés Nocioni (15,6), illetve Carmelo Anthony és Manu Ginobili (15,2-15,2). 

A legpontosabban eddig az említett Raduljica dolgozik, a hármasokat Kevin Durant dobja a legjobban, igaz, a legtöbbet átlagban Carmelo Anthony értékesíti kintről - összességében a legtöbb kosarat Bogdanovic süllyeszti el. A horvát dobógépé a legtöbb kiharcolt és bedobott büntető is, ebben Ginobili és Raduljica áll hozzá a legközelebb.

A gólpasszkirály eddig az ausztrál Matthew Dellavedova, aki átlag 23 perce alatt 8,6 gólpasszt oszt ki meccsenként, teljesítménye pedig akkor válik igazán brutálissá, ha mellétesszük, hogy erre egyetlen eladott labda jut. Az asszisztokat tekintve közel áll hozzá a litván Kalnietis (8-cal), de ő 2,8 labdát szór el meccsenként - a gólpassz/eladott labda arányt tekintve Dellavedova 8,6-os mutatója félelmetes, a második Kyrie Irving kerek 5-tel követi. Az első tízbe egyébként még a brazil Marcelinho Huertas (6,6), az említett Irving (6,0), az argentin Facundo Campazzo (5,2), a francia Thomas Heurtel (5,0), Milos Teodoszics (5,0), a kínai Guo Ailun (4,8), a spanyol Sergio Rodriguez (4,8), a szintén francia Boris Diaw (4,6, az egyetlen a sorban, aki nem irányító) és a venezuelai Gregory Vargas (4,6) fér be a gólpasszokat tekintve.

A lepattanókat nézve Pau Gasol áll az élen 8,8-as átlaggal, de szorosan követi őt a támadópattanók listáját vezető nigériai Ike Diogu (8,6) - a 8-as határt még Luis Scola éri el. A negyven percre vetített átlagot tekintve felfér melléjük a francia Rudy Gobert, DeMarcus Cousins, a brazil Augusto Lima és a spanyol Felipe Reyes is, a támadópattanókat tekintve Diogu és Cousins után az ausztrál Aron Baynes a harmadik, az összátlagot nézve pedig ott van a legjobb ötben (Gasol, Diogu és Scola mögött) a horvát Dario Saric, valamint a litván Jonas Valanciunas is.

A kiosztott blokkokat tekintve kiemelkedik a mezőnyből a nigériai Ekene Ibekwe, aki úgy vezeti a listát 2,4-es átlaggal, hogy mindössze 16,7 percet kap meccsenként - negyven percre vetítve messze lekörözi a többieket. Mögötte Pau Gasol és Rudy Gobert (2,0-2,0) következik, 1,0-s átlag felett pedig csak Andew Bogut (1,8) és Ike Diogu (1,2) tartózkodik.

A labdaszerzéseknél az argentin Campazzo áll az élen 2,6-tal, a 2,0-s átlagot még Gregory Vargas, Rudy Fernandez és Nené Hilario éri el, de ha a szerzett labda/eladott labda átlagot nézzük, akkor is argentin áll az élen: Manu Ginobili ötször annyit szerez, mint amennyit elad.

Négy olyan játékos van, aki egynél több dupla-duplát jegyzett, Dellavedova, Diogu, Gasol és Kalnietis, rajtuk kívül pedig még kilencen vannak, akiknek egyszer sikerült ez a bravúr. Még egy érdekesség: a horvátok kőkeményen használják két sztárjátékosukat, eddig ugyanis Bogdanovic töltötte a legtöbb percet a pályán (34,6), a második helyen pedig Saric áll (33,7) az egész mezőnyt figyelembe véve.

Hat játékos érte el eddig a harmincpontos határt, a csúcsot jelenleg Andrés Nocioni tartja 37-tel a brazilok elleni dupla hosszabbításos találkozón - ugyanezen a meccsen csapattársa, Facundo Campazzo is eljutott 33-ig, ez holtversenyben a második helyre elég. A legjobb nem hosszabbításos teljesítmény Bogdanovic nevéhez fűződik, aki 33-at szórt szintén a brazilok ellen, rajtuk kívül Carmelo Anthony 31, Patty Mills pedig 30 egységet vágott az egymás elleni találkozójukon - a sort a franciák ellen 30-ig jutó Klay Thompson zárja. 

Az egy meccsen bedobott legtöbb büntetőt Miloslav Raduljica jegyzi (11/13-mal zárt Ausztrália ellen), a legtöbb bedobott tripla Carmelo Anthony-é (9/15 Ausztrália ellen), a legtöbb bedobott kosár csúcsát pedig több játékos tartja holtversenyben - jó páran eljutottak 11-ig különböző utakon.

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus