C csoport: Parádésan játszottunk a horvátok ellen

A spanyolok a két Hernangomez vezetésével borzasztóan könnyedén, majdnem 40 ponttal verték Montenegrót. A magyar válogatott három negyedig egészen kiválóan kosárlabdázott az alapvetően sokkal esélyesebb horvátok ellen, 10 perccel a vége előtt még vezettünk, végül 67-58-as vereséget szenvedtünk Bogdanovicéktól - Hanga megsérült, Vojvoda jubilált.

C csoport

Magyarország - Horvátország 58-67 (20-20, 16-19, 17-13, 5-15)

Nem kezdtünk túl jól, hiszen egyrészt az Ukic-Bogdanovic-Planinic trió vezetésével 6-0-lal kezdtek a horvátok, másrészt rengeteg faultot ütöttünk az első két perc alatt. Egy kettő-kettő után Keller Ákos a harmadik perc elején zsákolásból szerezte meg első pontjainkat az Eb-n, és kezdtünk megnyugodni - emellett a horvátok a jó kezdés ellenére sem pörögtek túlságosan. Rosco Allen triplát és duplát is szórt, de a 6. perc végén Bogdanovic két büntetője után még mindig megvolt a 6 pontos hátrányunk (7-13). Hanga Ádám, Perl Zoltán és Eilingsfeld János kosaraival előbb megkezdtük a felzárkózást, majd Hanga és Eilingsfeld összjátéka után az egyenlítés is megvolt a 9. perc elején (15-15), sőt, Hanga triplája és Vojvoda Dávid ziccere egy 13-2-es magyar rohamot és 5 pontos vezetést jelentett a mieinknek (20-15). Simon triplája után Vojvodára könnyű síppal fújtak be egy faultot a negyed legvégén, így Bogdanovic egyenlített az utolsó másodpercekben (20-20).

A második felvonás elején, a 12. percben Vojvoda megszerezte negyedik pontját, ami a válogatottban neki már az 1000. volt, jubilált. Ebben a szakaszban több nehéz helyzetből elengedett kosarunk is volt, Ferencz Csaba is emberrel együtt dobott hármast, Wittmann Krisztián is középtávolit, és végig minimális előnyben játszottunk a negyed közepéig (31-28). A védekezésünk és a lepattanózásunk parádés volt, egyáltalán nem látszódott, hogy ellenfelünk alapvetően sokkal esélyesebb volt a mérkőzés megnyerésére. Saric, Tomas és Ukic révén futott ugyan egy 9-1-es három percet a horvát válogatott (32-37), de Perl és Keller révén ragadtunk Aco Petrovic csapatára, mindössze három ponttal voltunk lemaradva a nagyszünetben (36-39). Az is a második negyed krónikájához tartozik, hogy a félidő vége felé Hanga ráesett a csípőjére, és nem kockáztatták a játékát a második 20 perc során.

Borzasztóan jó csapatmunkát végeztünk az első félidőben, hiszen 19-14-re megnyertük a pattanózást ekkor úgy, hogy 10 támadópattanót szereztünk. Talán ennél is beszédesebb adat, hogy Keller 6 ponttal a legeredményesebb emberünk volt, Hanga, Allen, Ferencz és Perl 5-5 ponttal álltak, míg Vojvoda és Eilingsfeld 4-4 egységgel.

A fordulás után Bogdanovicot nem nagyon tudtuk tartani, de végig 2-4 pont között mozgott csak a hátrányunk, mert az Indiana Pacers klasszisának minden kosarára válaszoltunk Keller, Vojvoda és Ferencz révén, Eilingsfeld pedig a 25. perc végefelé megint egalizált (46-46). Bogdanovic és Eilingsfeld újabb pontjait követően Perl kosarával szereztük vissza a vezetést a 27. perc közepén (50-48). A negyedből hátralévő három és fél percben azért nem a támadójáték dominált egyik oldalon sem - Saric ugyan egyenlíteni tudott, de a 30. perc közepén Perl hármast hintett, és bár Saric erre is válaszolt egy duplával, egyetlen ponttal így is jobban álltunk 10 perccel a vége előtt (53-52). Óriási meglepetésre vezettünk, főleg úgy, hogy ebben a játékrészben már Hanga sem állt a rendelkezésünkre.

A záró felvonásban sajnos nem sikerült a kezdés, a negyed első négy percében nem tudtunk pontot dobni, miközben a horvátok Bender, Bogdanovic és Tomas kosarai után hat ponttal megléptek a 33. perc legelején (53-59). Időkérés után egy érdekes esetnél technikait kaptunk, amiből tovább növelte csapata előnyét Bogdanovic, de Vojvoda a 35. perc legelején kitekeredett helyzetből megtörte a kosárcsendünket egy hármassal (56-60). A horvátok sem sziporkáztak a 7-0-s negyedkezdésüket követően, de büntetőkkel elhúztak 8 egységgel a 36. perc végére (56-64), míg a mieink támadójátékát nagyon megfogták hátul. Bogdanovic a 38. perc elején egy hármast is behintett, amivel először nőtt 10 pont fölé a távolság a találkozó folyamán (56-67), lényegében eldőlt a találkozó. Végeredményben 67-58-as vereséget szenvedett csapatunk, de jelentősen túlszárnyaltuk az első három negyeddel az eredeti várakozásokat, összességében nézve szépen mutatkoztunk be az idei Európa-bajnokságon.

Magyarország: Wittmann 2, Vojvoda 11/3, Hanga 5/3, Allen 5/3, Keller 8.
Csere: Ferencz 7/3, Perl 12/3, Karahodzsics -, Eilingsfeld 8, Kovács -, Ruják -, Tóth -.

Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 23/3, Saric 15/3, Tomas 8/6.

Spanyolország - Montenegró 99-60 (26-14, 25-15, 19-15, 29-16)

Az első három és fél percben Montenegró két triplának és egy Rice-betörésnek köszönhetően még vezetett is (5-8), de a negyed második felében a montenegóriak lényegében teljesen leálltak támadásban, Todorovic négy, illetve Dubljevic két pontját írhatták fel melléjük a statisztikusok, miközben a hispánok büntetőkből, triplából, ziccerből, szóval lényegében minden helyzetből eredményesek voltak, 12 ponttal húztak el 10 perc játék után (26-14). A második negyedben is az első három és fél percben tartotta magát a délszláv együttes, ekkor tudták tartani legalább a különbséget magasembereik és Rice révén (34-22), de a két Gasol és a két Hernangomez is sok volt nekik, Rubio és kintről Navarro is betaláltak, így 22 pontra nőtt a spanyolok fórja a félidőre, eldőlt a találkozó (51-29).

A fordulás után az előző idényben Szolnokon játszó Nikola Pavlicevicnek szállt el a keze, négy perc alatt 11 pontot, közte három triplát szórt, így maradt 20 pont környékén a differencia (59-40), de közelebb nem tudott kerülni a montenegrói együttes, mert a spanyoloknak mindenre volt válaszuk. A negyed második felében mindkét gárda visszavett a pontszerzésből, de Sergio Scariolóék előnye összességében tovább nőtt (70-44), A záró játékrész elején Mihailovic volt a montenegróiak pontfelelőse, de a túloldalon a spanyolok képtelenek voltak hibázni, San Emeterio kosaraival a 34. percben már 35 pont volt a távolság (84-49). A végén a 100 dobott pont és a 40 pontos differencia volt a tét, de nem mentek rá a spanyolok az utolsó támadásban - ezzel együtt is 99-60-ra, elképesztően könnyedén győztek.

A találkozó krónikájához tartozik, hogy Pau Gasol 200. fellépése volt ez a spanyol válogatottban, jubilált tehát, és megelőzte Dirk Nowitzkit az Európa-bajnokság örökranglistáján a dobott pontokat tekintve - Tony Parker van már csak előtte, és jó eséllyel őt is megelőzi majd a San Antonio Spurs játékosa ezen a kontinensviadalon.

Spanyolország legjobb dobói: W. Hernangomez 18, J. Hernangomez 13/6, P. Gasol 10/3, San Emeterio 10/3.
Montenegró legjobb dobói: Vucevic 16/3, Pavlicevic 13/9, Mihailovic 8/6.

Románia - Csehország 68-83 (22-21, 16-19, 9-22, 21-21)

Komoly ütésváltással kezdődött a találkozó, sorra potyogtak a hárompontosok mindkét oldalon, ennek köszönhetően folyamatosan változott, hogy melyik oldalon volt a lélektani előny - a pályán nem nagyon alakult ki különbség. A cseheknél természetesen Satoransky szabta a fazont és a pálya minden pontján feltűnt, dobott, szervezett, lepattanózott, míg a románoknál Moldoveanut nem lehetett szabályosan tartani, rengeteg ütést gyűjtött be. A második negyedben is komoly ágyúzás folyt, Romániánál hozzászólt Török Rolland is, de a cseh válogatottnál nagyon komoly fegyverré lépett elő Hruban, a nagyszünetig pedig fordított is az addig kisebb hátrányban lévő gárda.

A harmadik játékrészben aztán egyértelmű fölénybe került Csehország, rögtön egy 10-0-s rohammal, közte két újabb triplával nyitott a csapat, ez pedig megtörte a románokat: a teljes negyed során összesen kilenc egységet tudtak szerezni, tetemes hátrányt szedtek össze. Ez döntőnek bizonyult, innen már nem történt újabb fordulat, a parádésan kosárlabdázó, a pályát és a játékot uraló Satoransky (20 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 1 eladott labda), valamint a rendkívül ponterős Hruban (25 pont, 10/19 mezőnyből, 3/5 tripla) vezérletével lemenezdselte a hátralévő időt a cseh válogatott, így hiába emelkedett ki messze a házigazdánál Moldoveanu (24 pont, 8 lepattanó, 11/11 büntető), egymaga kevésnek bizonyult. A végeredmény magabiztos cseh siker, ezzel zárult a magyar válogatott csoportjának első játéknapja.

Románia legjobb dobói: Moldoveanu 24/9, Paliciuc 12/6, Calota-Popa 7/3
Csehország legjobb dobói: Hruban 25/9, Satoransky 20/6, Kriz 8/3

 

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus