C-csoport: Hanga-parádé, legyőztük a cseheket!

A C-csoport harmadik játéknapján a spanyolok másfél gyenge negyed után a románokra 41 pontot vertek Pau Gasol nélkül is. A horvátok a jó kezdésüket kihasználva győzték le Montenegrót. A magyar válogatott kiváló kezdésének, csapatmunkájának és az egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtó Hanga Ádámnak köszönhetően 85-73-ra legyőzte Csehországot, 48 év után először mérkőzést nyert az Eb-n, ezzel óriási lépést tett a továbbjutás felé!

C-csoport, 3. játéknap

Magyarország - Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

Magyarország: Hanga 31/18, Kovács -, Vojvoda 18/6, Allen 10, Keller 6.
Csere: Ferencz 3/3, Perl 12, Karahodzsics 2, Eilingsfeld 3.

Csehország: Satoransky 18/6, Welsch -, Hruban 12, Kriz 2, Peterka 2.
Csere: Auda 15, Palyza 18/12, Sirina -, Svrdlik 4, Bohacik 2.

Csere történt a kezdőben, Kovács Péter került be Wittmann Krisztián helyére, és a mieinknél megváltozott valami - Hanga Ádám és Vojvoda Dávid kosaraival 81 másodperc alatt 7-0-lal kezdtünk, majd Rosco Allen is beszórt két duplát, és alig több mint három perc után már 11 pontos előnyünk volt (13-2). Auda révén kezdett éledezni Csehország, de nálunk is folyamatosan jöttek a kosarak hol Keller Ákostól, hol Perl Zoltántól, így a nyolcadik perc közepén is megvolt még a 12 pontos fórunk (22-10). Satoransky egyetlen, első negyedben dobott kosarát ekkor szerezte, és Palyza sarokból dobott triplájával hat pontra zárkózott ellenfelünk - Hanga büntetőjével alakult ki az első negyed végeredménye (23-16).

Parádésan működött a védekezésünk az első és a második negyedben is, a csehek pedig nagyon idegesen játszottak, de Palyza hármasával a 13. perc közepén megint csak hat pont volt a differencia (25-19). Ez a 6-7 pontos távolság volt az, amin a csehek képtelenek voltak áttörni ebben a szakaszban - Hanga, Allen és Perl is folyamatosan válaszoltak ellenfelünk kosaraira, így 7 pontos előnnyel fordultunk a félidő utolsó négy és fél percére (36-29). Több hiba is akadt ekkor mindkét oldalon, de Hanga triplája törte meg a kosárcsendet - Hruban és Eilingsfeld János kosárváltása után Vojvoda messziről engedett el egy hármast, és a félidőben 11 ponttal álltunk jobban (44-33). 

A csapat kollektív teljesítménye mellett ki kell emelni az első félidőben 16 pontig (3/3 tripla), 6 pattanóig és 5 gólpasszig jutó Hanga Ádámot.

A fordulás után is Keller és Vojvoda pontjaival kezdődött a harmadik negyed (47-33) - a túloldalt a Satoransky-Auda kettős próbálta meg húzni, Palyza harmadik hármasára pedig Vojvoda válaszolt azonnal a 24. perc közepén (52-42). A csehek büntetőire Hanga válaszolt, de az ő hármasát is megkontrázta Satoransky, 8-10 pont között mozgott a differencia (57-49). Hanga és Palyza triplapárbajába néha bele-beleszóltak mások is, de szerencsére nagyjából ugyanolyan arányban, így a különbség egyáltalán nem változott, a csehek nem tudtak igazán közel kerülni a mieinkhez. Palyza két büntetője után Ferencz is betalált a triplavonalon túlról, majd Auda zsákolása volt a negyed utolsó kosara, nyolc ponttal álltunk jobban 10 perccel a vége előtt (66-58).

Vojvoda ziccerére Satoransky és Hruban felelt (68-62), de ennél a bizonyos hat pontnál most sem tudott közelebb kerülni Csehország a mieinkhez, ahogyan gyakorlatilag az első három perc után egyetlen egyszer sem. Perl 2+1-es akcióval jelentkezett, Keller büntetője után viszont Satoransky dobott hármast a 35. perc közepén (72-65). Hanga duplájával, majd büntetőjével állt vissza a 10 pontos távolság, a csehekből pedig kezdett elfogyni az erő és az ötlet is - a hármasaik nem jöttek be, így esélyük sem volt közelebb kerülni. Satoransky ziccere után eladtuk a labdát, Hruban pedig beszórt pillanatok alatt még egy kettest, 106 másodperccel a vége előtt még egyszer visszajöttek hét pontra (78-71). Allen büntetője után Satoransky révén jött fel hat pontra Csehország, de Vojvoda az utolsó perc elején végigkígyózott a cseh védelmen (81-73), a csehek hibáztak, innen pedig már nem volt visszaút számukra - Hanga beszórta a hatodik tripláját is, ezzel 85-73-ra győztünk.

48 esztendő után nyertünk Eb-meccset, és óriási lépést tettünk a továbbjutás felé! Az egész válogatott nagy dicséretet érdemel, de közülük is ki kell emelni a 31 pontig, 8 pattanóig és 8 gólpasszig jutó Hanga Ádámot, aki 6/9-es triplamutatóval hozta le a mai produkcióját, egészen elképesztő teljesítményt nyújtott.

 

Montenegró - Horvátország 72-76 (17-25, 14-18, 21-19, 20-14)

Nagyon bekezdett Bojan Bogdanovic, azonnal 3/3, majd 4/5 triplával nyitotta az összecsapást, a horvát válogatott pedig rá építve szétdobta ellenfelét az első percekben. Az első negyed vége felé azért Montenegró is megkezdte az ágyúzást, Pavlicsevicsék is elkezdték szórni a hármasokat, így nem nyílt tovább az olló, de így is tíz pont körül/felett járt a különbség - közben duplákat alig-alig emeltek rá a felek. Az "őrület" elmúlását követően azonban közelebb zárkóztak Barovicsék és szorossá tették a küzdelmet, de a nagyszünet előtti perceket megint megnyomták a horvátok és végül közte tizenkettővel fordultak a csapatok.

A harmadik negyedben is megmaradt Horvátország fölénye, ugyan a montenegrói védekezés nem esett szét ismét, de Saric-ék magabiztosan őrizték az előnyüket és menedzselték a mérkőzést. Bogdanovic dobóhelyzeteit eléggé el tudta venni Montenegró, Saric sem villogott igazán, de mindig volt valaki, aki betalált, amikor kellett, támadásban pedig nem tudtak szintet lépni Vucsevicsék - a centert nagyon megfogták a horvátok, Dubljevics és Rice jelentett csak némi tűzerőt. Utóbbi aztán az utolsó két percben egészen elképesztő formába lendült, dobott egy 3+1-et, hozzátett két büntetőt, majd feltett egy ziccert, így egyetlen egységre csökkent a különbség, rendkívül szorossá tudta tenni a végjátékot a gárda, de a fordításra már nem maradt erő - ha a vártnál izgalmasabban is, de behúzta a derbit Horvátország, nem kis részben az első percekben futott 15-0-s rohamnak köszönhetően. Hiába dobott a második félidőben 18 pontot Rice, a túloldalon megint húsz fölé jutott Bogdanovic és pont annyival dobott pontosabban a sztárcsapat, amennyi kellett a sikerhez.

Montenegró legjobb dobói: Rice 22/9, Dubljevics 17/6, Vucsevics 12
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 23/12, Saric 14/3, Ukic 9/6, Tomas 9/6


Spanyolország - Románia 91-50 (21-19, 20-8, 29-8, 21-15)

A spanyolok ezúttal pihentették Pau Gasolt, de így is 5-0-lal kezdtek, a románok viszont kiválóan tartották magukat az első negyedben, az ötödik percben egál volt már az állás (11-11). San Emeterio révén lépett meg újra Spanyolország, de most sem szakadt le a vendéglátó, sőt, Moldoveanu triplája után vezettek is a 9. percben (18-19). Juancho Hernangomez három pontjával vették vissza a vezetést a hispánok (21-19), majd a második negyedben is folytatódott az eddigi tendencia - minimális spanyol előny, kiváló román eredmény (25-24). A félidő utolsó öt percére estek szét a románok - Marc Gasol vezetésével futottak egy 15-0-t a spanyolok (38-24), és az itt kialakult különbség megmaradt a félidőre is (41-27).

A fordulás után is lendületben maradt a csoportfavorit, egy 16-4-es szakasszal kezdték a harmadik negyed első hat és fél percét, így már 26 ponttal vezettek a 27. percben úgy, hogy 12 perccel korábban még csak egy ponttal álltak jobban (57-31). A két Hernangomez és Oriola volt ezt követően a vezér, a hispánok dupla annyi pontot szórtak a harmadik negyed végére, mint ellenfelük (70-35) - 45-11-es rohanáson voltak másfél negyed alatt. A 35. percben Vives triplájával volt meg a közte 40 (82-40), és a végén is megmaradt ez a távolság. 91-50-re győztek a spanyolok, ez a 41 pontos siker pedig a legnagyobb arányú diadaluk az idei Eb-n - igaz, az előző kettő is 39 és 37 pontos volt, eddig teljesen másik ligában játszanak, mint ellenfeleik.

Spanyolország legjobb dobói: J. Hernangomez 18/3, Oriola 11/3, M. Gasol 11.
Románia legjobb dobói: Modoveanu 15/9, Nicolescu 6/6, Calota-Popa 6.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus