C-csoport: Isztambul, óúóúó, Isztambul!

A C-csoport negyedik játéknapján a magyar válogatott Romániát múlta felül, ezzel továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, Isztambulba.  A spanyolok óriási csatát vívtak a horvátokkal, de a végjátékban Sergio Rodriguez vezetésével verték meg Saricékat is. Montenegró nagyon könnyedén győzte le Csehországot.

C-csoport, 4. játéknap

Csehország - Montenegró 75-88 (17-24, 17-25, 21-29, 20-10)

A montenegóriak Vucevic, a csehek pedig Kriz vezetésével kezdték meg a pontgyártást - a negyedik perc közepén Bohacik gyorsindításból triplát dobott, és 9-8-ra vezettek csak a montenegróiak. Ezt követően kezdett nőni a délszláv csapat előnye, két büntető után Vucevic és Sehovic kosaraival nőtt nyolc pontra a különbség, miközben Vucevic hátul terrorizálta a cseh magasembereket (8-16). A csehek háromperces kosárcsendet törtek meg a 7. perc közepén, de Rice, majd Dubljevic vezetésével 12 pontra nőtt a montenegóriak előnye. A csehek egy 5-0-s szakasszal zárták a felvonást (17-24), a második negyed első három percében pedig Palyza és Ivanovic váltottak triplákat, de ahogy tegnap a mieink ellen, úgy most Montenegró ellen sem tudott 6 pontnál közelebb kerülni Csehország (22-28). A felvonás közepén futott egy 6-0-t a montenegrói válogatott, 10 pont fölé nőtt az előnyük, és a Rice-Ivanovic-Vucevic triót nem tudták megállítani a csehek - 15 pont volt a hátrányuk a félidőben (34-49).

A fordulás után óriási pontpárbaj kezdődött, hat triplát szórtak a felek kevesebb mint három perc alatt, de nem tudott közelebb kerülni Csehország ellenfeléhez, sőt, Montenegró két újabb hármast bepörkölt Sehovic és Pavlicevic révén, így 20 pont fölé nőtt a fórjuk a 24. percben (43-66). Auda és Svrdlik révén kezdtek visszakapaszkodni a csehek, de sem a triplákkal nem tudtak mit kezdeni, sem a palánk alatt Vucevicékkel, így 23 pont volt a differencia a záró 10 perc előtt, eldőlt az összecsapás (55-78). Montenegró mai legjobbjai, Ivanovic és Vucevic kezdték a negyedik negyedet két kosárral, Satoransky pedig már csak arra tudott vigyázni, hogy ne legyen megalázó a cseh vereség mértéke. A cseh magasemberek, Auda és Peterka révén a találkozó legvégén 15 ponton belülre került csapatuk, de végül 88-75-re győzött Montenegró - ezzel ők biztosan továbbjutottak, és óriási szívességet tettek nekünk, míg a csehek sorsa már a mi kezünkben van.

Csehország legjobb dobói: Auda 14, Satoransky 13/3, Palyza 11/9. Peterka 11/6, Bohacik 11/3.
Montenegró legjobb dobói: Ivanovic 17/9, Vucevic 17, Pavlicevic 13/9, Sehovic 12/12.


Horvátország - Spanyolország 73-79 (20-21, 12-17, 22-15, 19-26)

Borzalmasan kezdtek a spanyolok, Simon, Bender és Saric révén 10-1-gyel nyitott Horvátország. Az első negyed felénél három triplával (kettő San Emeterio, egy Rubio nevéhez fűződik) kezdett éledezni a hispán együttes, de Simon tartotta egy ideig csapata előnyét. San Emeterio volt ebben a szakaszban Sergio Scariolo csapatának vezére, egyre közelítette ellenfelét Spanyolország, Juancho Hernangomez két büntetőjével pedig a negyed végén át is vették a vezetést (20-21). A második játékrész elején nem született sok pont, a 14. percben Popovic második triplájával egyenlítettek a horvátok (26-26). A 15. perctől kezdve futott egy 10-0-t a spanyol armada Pau Gasol vezetésével (28-38) - a horvátok Simon és Zoric révén próbálták menteni a menthetőt a félidő utolsó másfél percében (32-38).

A fordulás után Saric, Zoric és Bogdanovic révén visszajött egy pontra dél-nyugati szomszédunk (39-40), majd gyors triplaváltás után Saric kosarával a vezetés is megvolt a horvátoknak a 25. perc elején (44-43). Marc Gasol próbált meg mindent annak érdekében, hogy továbbra is a spanyolok játsszanak előnyben, de az első félidőben semmit nem csináló Bogdanovic ekkor nagyon élt, az ő vezetésével lépett meg négy ponttal csapata - Juancho Hernangomez triplája után egyetlen pont volt a differencia 10 perccel a vége előtt (54-53). A záró 10 perc borzasztóan szoros csatát hozott, egyik gárda sem akarta elengedni a másikat (62-62). Az utolsó öt percben Popovic büntetőjével a horvátok mozdultak el a holtpontról, de Sergio Rodriguez öt pontot szórt ezt követően, ezzel vezetett csapata az utolsó másfél percre fordulva (63-68). Pau Gasol és Scariolo is kapott egy-egy technikait, Saric négy büntetőjével lett szoros a meccs az utolsó percre (67-68). A spanyolok Rodriguez újabb duplájával, majd büntetőkkel tartották folyamatosan 3 ponton előnyüket, a horvátok pedig inkább duplákat dobáltak, amíg Juancho Hernangomez le nem blokkolta Bogdanovicot - ezt követően végleg elléptek a hispánok, akik 79-73-ra nyertek végül, ezúttal viszont sokkal nagyobb csatában, mint eddig.

A spanyolok ezzel 4-0-val állnak, és már most megnyerték a csoportot, míg a horvátok 3-1-gyel már biztos csoportmásodikok.

Horvátország legjobb dobói: Saric 18/3, Bogdanovic 15/9, Popovic 11/6, Tomas 10/6.
Spanyolország legjobb dobói: Rubio 13/6, Rodriguez 12/6, San Emeterio 12/6.


Románia - Magyarország 71-80 (15-16, 17-22, 20-22, 19-20)

Románia: Paliciuc 6, Mandache 24/9, Kuti 5, Moldoveanu 5/3, Baciu 12.
Csere: Petrisor -, Nicolescu -, Calota-Popa 11, Olah 7, Cate -, Török 1, 

Magyarország: Hanga 25/6, Kovács 2, Vojvoda 26/6, Allen 10/3, Keller 4.
Csere: Wittmann -, Tóth -, Ferencz 1, Perl 4, Karahodzsics 3, Eilingsfeld 5/3.

Nem kezdtük olyan jól a mérkőzést, mint tegnap, két gyors triplát is kaptunk, de Kovács Péter és Vojvoda Dávid kosaraival azért válaszolgattunk rájuk, Rosco Allen pedig a negyedik perc közepén egyenlített (6-6). Borzasztóan sok volt a hiba mindkét oldalon, de a hazaiak a hetedik perc elejére így is megléptek az ebben a szakaszban támadásban nem sokat mutató csapatunk ellen (12-6). Karahodzsics büntetője után is kétperces kosárcsend következett, de az utolsó két perc sokkal jobban sikerült a mieinknek - Hanga Ádám büntetőkből és a negyed végén is eredményes volt, Vojvoda beszórt közben egy triplát, így a saját szintjén játszó Romániát ezzel sikerült is megelőznünk az első felvonás legvégére (15-16).

A második játékrészben érezhetően sokkal jobban kezdtünk, Hanga két betörését sem tudta megállítani ellenfelünk, Vojvoda pedig a saját elhibázott dobása után szedte vissza a pattanót, és tette a gyűrűbe a labdát, a 12. perc közepén 8 ponttal vezettünk (15-23). A románok két kosárral jelentkeztek az időkérés után, de előbbire Allen, utóbbira pedig Vojvoda passza után Keller Ákos válaszolt egy alley-oop zsákolással. Mandache gyors öt pontjával jöttek vissza a románok a meccsbe (24-27), de Vojvoda is egy 2+1-es akcióval jelentkezett. A 17. percig nem sikerült megint ellépnünk, a románok látótávolságon belül tartották magukat, de egy újabb Vojvoda-Keller alley-oop akció után megint nyolc egységgel álltunk jobban (27-35). Hanga bedobta első mai hármasát, de a románok centerüket, Baciut megjátszva tartották magukat, a félidőben hat ponttal voltak lemaradva (32-38).

A fordulás után Mandache és Baciu kosaraival még megközelítettek minket a románok (36-38), de jött Hanga nagy sorozata, három támadást is kosárral fejezett be a Barcelona sztárja, Vojvoda ziccere után pedig kerek 10 ponttal álltunk jobban, ez volt az eddigi legnagyobb távolság a mérkőzésen (36-46). Mandache és Alex Olah állt ekkor a házigazda élére, Calota-Popa is betalált, mi pedig nagyon megálltunk támadásban Perl duplája és Hanga büntetője ellenére is, így Mandache 3+1-es akciójával egyetlen pontra jöttek fel a románok (48-49). Hanga kulcshelyzetben szórt hármast, majd Perl is eredményes volt középtávolról, megint elléptünk egy kicsit (48-54). Az felvonás utolsó másfél percében Vojvoda volt nálunk a főszereplő, büntetőt, duplát és hármast is dobott, így nyolc ponttal álltunk jobban (52-60).

Vojvoda duplát, a 32. perc legvégén Allen pedig triplát dobott, 12 pontosra nőtt az előnyünk (53-65). Calota-Popa és Paliciuc révén próbált közelebb férkőzni Románia, de nem nagyon tudtak, a 35. perc elején is 11 pontos előnyünk volt Vojvoda duplájával (56-67). Baciu és Mandache álltak csapatuk élére, egy utolsó nagy rohamra indult a vendéglátó együttes, de Eilingsfeld labdaszerzés után zsákolt, majd hármast is értékesített, Vojvoda pedig a 38. perc elején megint kilencpontos fórhoz juttatta a mieinket (65-74). Hanga büntetője után Calota-Popa próbált meg mindent, ziccere után két büntetőt is értékesített, majd az alapvonali bedobás után labdát is szerzett ellenfelünk, Mandache pedig újabb könnyű kosarat szerzett 63 másodperccel a vége előtt (71-75). Hanga ellen azonban szabálytalankodtak a románok, ő is beszórta a két büntetőjét, Vojvoda is, a végén pedig 80-71-re győzött a magyar válogatott.

Ezzel a győzelemmel, illetve a csehek mai vereségével eldőlt, hogy továbbjutottunk a legjobb 16 közé, utazhatunk Isztambulba az egyenes kieséses rendszerre!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus