Cseh győzelem a nyitányon, nagy meccset nyertek a lettek

Az Eb nyitómeccsén a csehek simán verték Észtországot, a lettek viszont fanatikus közönségük előtt nagy csatában múlták felül Belgiumot.

 

D-csoport

Csehország - Észtország 80-57 (18-9, 25-15, 21-11, 16-22)

Bár jól kezdett Észtország, Vesely és Schilb vezérletével a csehek az első negyed közepén futottak egy 8-0-s etapot és innentől gyakorlatilag folyamatosan az ő kezükben volt az irányítás. Az észtek nem érték el a tíz pontot az első tíz percben és a folytatásban sem az ő támadójátékukról szólt a meccs - az egyre gyorsabban és agresszívebben kosarazó Jelinekék hamar tizenöt pont feletti fórt építettek ki. A félidő Schilb triplájával ért véget és ekkor már egyértelműen látszott, hogy Észtország nem tudja felvenni a versenyt ezen a napon.

A harmadik negyed is ott folytatódott, ahol a második abbamaradt - a csehek bepörköltek egy triplát, összességében pedig egy 8-0-s futással indult a második félidő. Ebben a mederben csordogált tovább a meccs, a bőven 40% alatt dobó észtek nem tudtak közelíteni, sőt, tovább nyílt az olló. A negyedik negyedet már nem erőltette Csehország, Vesely és Schlib is sokat ült, ráadásul a büntetőkkel is hadilábon álltak - a túloldalon azonban egyedül Vene próbálta húzni övéit, de a borzalmas triplázáson ő sem tudott segíteni. A csehek végül gond nélkül, simán hozták a nyitómeccset, a lassan és hátvédposzton különösen gyengén kosarazó észt válogatott számára nagyon rosszul kezdődött az Európa-bajnokság.

Csehország legjobb dobói: Vesely 16, Schilb 14/6, Jelinek 11/3
Észtország legjobb dobói: Vene 18/3, Veiderman 10/6, Kangur 8/3

Lettország - Belgium 78-67 (25-19, 15-19, 11-14, 27-15)

A D csoport második mérkőzésére megtelt a Riga Aréna: bemutatkozott a hazai pályán játszó Lettország. A mérkőzés első szakasza, az első negyed 7-8 percen keresztül rendkívül szoros, kiegyenlített küzdelmet hozott, a lettek a negyed elejét és végét „megnyomva” azonban 6 pontos előnyre tettek szert. Az első etapot záró Janis Timma (a rendkívül tehetséges bedobót a Szolnok ellen is látni fogjuk, mint a Zenit játékosa) buzzer-beatere az első játéknap egyik leglátványosabb kosara lehet. Az igen szervezetten játszó hazaiak támadójátéka még akadozott, ám kemény védekezésüknek köszönhetően előnyük sokáig a második negyedben sem csökkent, a félidő hajrája azonban ezúttal a belgáké volt - a bilbaói Axel Hervelle eredményes játékának köszönhetően 2 pontra (38-40) zárkózott fel a vörösmezes gárda.

A folytatásban sem kellett csalódnunk, az izgalmak nem csökkentek, egy kifejezetten színvonalas találkozón folyamatosan fej-fej mellett haladtak a felek. A záró negyed közepéig tartott a belgák ellenállása, a rigai aréna frenetikus közönsége tombolva ünnepelhetett a negyed ötödik percében, amikor a sorozatban beeső triplák után Timma duplája 10 pontra növelte a házigazda előnyét. A mérkőzés hajrájában az akkor már extázisban játszó lettek nem engedték ki a kezükből a győzelmet, az utolsó percek már az örömjátékról szóltak, és ha nagy csatában is, de Lettország megérdemelten söpörte be első győzelmét az idei Eb-n.

Lettország legjobb dobói:  Meiers 15, Janicenoks 14/9, D. Bertans 13/9.
Belgium  legjobb dobói: Hervelle 13/6, Van Rossom 12/6, Lojeski 11, De Zeuw 11/3.

Litvánia - Ukrajna 69-68 (19-12, 14-14, 17-19, 19-23)

Nem hoztak még csak átlagos színvonalat sem a találkozó első percei, a litvánok léptek fel kezdeményezőbben, de az ukránok szorosan tapadtak rájuk. Az első játékrész végén és a következő negyed elején már esélyeshez méltó módon játszott a balti válogatott. De alig érkeztünk el a félidő utolsó negyedéhez máris hatalmas gödörbe kerültek Valanciunas-ék, sorozatban tíz mezőnydobást hibáztak el, hosszú perceken át egyetlen pontot sem jegyeztek. Az ukránok fordítani tudtak, de egy két perc alatt futott 8-0-s etappal visszavette az előnyt Litvánia.

Nagyon gyengén, alig 30%-os hatékonysággal dolgozott mezőnyből a litván csapat, mely csak a Jankunas - Valanciunas duónak köszönhette, hogy nem került hátrányba a fordulás után. Ugyanis az ekkor már masszív dupla-duplánál járó Fesenko vezette Ukrajna a záró negyed előtt nyílttá tette a mérkőzést. Hihetetlen módon alig másfél perc alatt döntésre vihették volna a litvánok a találkozót. Jankunas triplája után Valanciunas rámolt be két duplát és a kipontozódás szélére sodorta Fesenkót, a 8-2-es balti roham után pedig az ukránokon kívül mindenki azt hitte, hogy eldőlt a találkozó, ugyanis fordítottak. Az utolsó percekben hatalmas dobópárbaj kerekedett, támadásonként változott a vezető kiléte, s az utolsó két minutumban jobban koncentráló litvánok vért izzadva nyertek. Ukrajnának a vereség ellenére van mire építeni a folytatásban.

Litvánia legjobb dobói: Jankunas 22/9, Valanciunas 19, Maciulis 11/3
Ukrajna legjobb dobói: Fesenko 19, Mishula 13/9, Randle 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus