D csoport: Szerbia is elbukott az oroszokkal szemben

Shvedék Bogdanovicsékat is megverték, Porzingisék simán nyertek, a törökök pedig megszerezték első győzelmüket.

D csoport

Lettország - Belgium 92-64 (24-25, 23-8, 16-22, 29-9)

Az első negyedben még úgy tűnt, hogy lehet keresnivalója Belgiumnak, Axel Hervelle másfél perc alatt nyolc (!) pontot szerzett, szenzációsan kezdett a gárda. A mélyütésből azonban felálltak a lettek, megérkezett Kristaps Porzingis, ő is beszórt egymaga nyolc egységet és kiegyenlítetté vált a találkozó, tíz perc után egy ponttal a belgák jártak előrébb. A második játékrészben azonban már nem volt mese, Porzingis teljesen tarthatatlannak bizonyult, minden támadásból helyzetbe tudott kerülni és értékesítette is azokat, így nagyon hamar hozzátett még tíz pontot - vezérletével átgázolt ellenfelén Lettország ebben az időszakban. A nagyszünetben már tizennégy egységgel vezettek az északiak, a New York magasemberére nem érkezett válasz - főleg, hogy Timma és Strelnieks is remek ritmusban kosarazott.

A fordulás után azonban még egyszer felálltak a belgák, Hervelle-ék a harmadik negyed hajrájában ráléptek a gázra és ismét látótávolságon belülre kerültek - sikerült semlegesíteniük Porzingist és a teljes lett támadójátékot lassúvá, pontatlanná tették. Így nyolcpontos különbségről rajtolt a záró etap, de a kisszünet elég volt ahhoz, hogy felrázza csapatát Ainars Bagatskis, Porzingis ismét beszórt egymás után hét pontot, hozzászólt Timma és Bertans is, miközben védekezésben is magasabb fokozatba kapcsolt a gárda, így eldőlt a mérkőzés. Az utolsó percek már a lett örömjátékról szóltak, Porzingis (27 pont, 8/16 mezőnyből, 11/12 büntető, 6 lepattanó), a megnyíló területekkel jól élő Timma (27 pont, 10/14 mezőnyből, 4/8 tripla, 7 pattanó), valamint a társait kiválóan kiszolgáló Strelnieks (9 pont, 13 gólpassz) vezérletével könnyed győzelmet aratott az északi gárda és megszerezte első sikerét a kontinensviadalon. 

Lettország legjobb dobói: Porzingis 27, Timma 27/12, Bertans 10/6
Belgium legjobb dobói: Hervelle 12/3, Gillet 9/3, Serron 8

Oroszország - Szerbia 75-72 (18-21, 22-17, 18-13, 17-21)

Ucic megadta a találkozó alaphangját, mert alig telt el tizenöt másodperc és már el is süllyesztett egy triplát, de Shved nagyon hamar válaszolt rá kintről, méghozzá duplán - a törökök elleni meccset eldöntő hátvéd nagy formában kezdte ezt az összecsapást is. A szerbeknél Bogdanovicsot észre sem lehetett venni, így elég sokszor bízták Marjanovicsra a befejezést, az óriás pedig meg is oldotta a feladatot, vezérletével visszakapaszkodott csapata. Elég hullámzó volt a meccs, mindkét félnek voltak nagy futásai, de a szerbek bőven ötven százalék felett dobtak mezőnyből és sokkal több büntetőt harcoltak ki, amit az oroszok több triplával és labdaszerzéssel ellensúlyoztak. Mozgov teljesen eltűnt Marjanovics mellett, a szerb center 13-0-ra vezetett riválisa ellen a bedobott pontokat tekintve félidőben, összességében viszont mégis Oroszország járt előrébb két egységgel - Shved  tizenegynél, Vorontsevics nyolcnál, a túloldalon Bogdanovics háromnál tartott húsz percet követően.

A fordulás után a képlet is fordult, az addig csak önmaga árnyékaként játszó Bogdanovics megtalálta a dobását, de olyannyira, hogy most viszont egyedül ő tartotta meccsben csapatát - Szerbia tíz perc alatt tizenhárom pontot szerzett, ebből tizenegyet a dobógép küldött a gyűrűbe. Ez sem volt azonban elég, Shved is bebombázott még két triplát és a kiegyensúlyozottabb Oroszország tovább növelte előnyét a záró etap előtt. Ez aztán iszonyatosan szorosan alakult, megint előkerült Marjanovics és az ő belépéseivel megfordították a meccset a szerbek, de aztán a túloldalon is fellépett a sztárcenter, Mozgov pontjai pedig ismét az oroszokat juttatták előnyhöz. Az utolsó perceknek Khvosztovék mehettek neki párpontos fórral, ezt pedig már meg is őrizték: hiába érkezett még egy Bogdanovics-tripla, orosz oldalon volt fontos 2+1, kiharcolt fault és minden, amire éppen szükség volt. Bogdanovics aztán majdnem megnyerte a végén, labdát szerzett, büntetőt dobhatott, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elég - hiába javult ő hatalmasat (19 pont, 6/14 mezőnyből, 4 gólpassz), a túloldalon Mozgov (11 pont, 8 lepattanó) is megtette ezt, Shved (22 pont, 7/16 mezőnyből, 4 gólpassz) pedig megint Oroszország legjobbja volt. 

A végig rendkívül magabiztos, kintről sokkal jobban célzó, a fontos pillanatokban kulcsjátékokat rendre megcsináló, jobban támadópattanózó, a labdára jobban figyelő orosz válogatott így két nap alatt második rangadóját nyerte meg, így magabiztosan várhatja a folytatást, miközben Szerbia elszenvedte első vereségét a tornán. 

Oroszország legjobb dobói: Shved 22/12, Mozgov 11, Kurbanov 11/3
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 19/9, Marjanovics 19, Lucsics 12/6

Nagy-Britannia - Törökország 70-84 (18-23, 18-26, 18-15, 16-20)

Komoly ágyúzással kezdte a meccset a brit válogatott, bő két perc alatt három hármast is elsüllyesztettel Clarkék, ezzel pedig sikerült is meglépniük - a törököknél Cedi Osman nem tudott vezér lenni, inkább Erden benti játékára alapoztak. A remekül dobó britek azonban tartották kisebb előnyüket egészen a játékrész hajrájáig, amikor Osman is betalált kintről - a török együttes egy 13-2-es rohamot produkált, amellyel meg is fordította a találkozót. A második negyed már egyértelműen a vendéglátókról szólt, Osman, Erden, Mahmatoglu és Korkmaz is kilenc-kilenc pontnál járt, remekül megoszlottak a terhek, kiválóan dobtak, jól járt a labda és mindig megtalálták a megfelelő megoldást. A briteknél viszont a húzóembernek szánt Clark nagyon szenvedett, tíz kísérletéből csak kettőt küldött a gyűrűbe, így a nagyszsünetben már tizenhárom ponttal vezetett Törökország.

Clark a harmadik negyedben sem találta magát, de átvette az irányítást Olaseni, Lawrence, Okereafor és Nelson - "többfejű" támadójátékot produkáltak a szigetországiak és sikerült is közelíteniük. A török előny azonban kitartott, Mahmutoglu hatalmas tűzerőt hozott kintről (24 pont, 7/11 tripla), mellé bentről Erden is megoldotta, amit meg kellett (19 pont, 6/9 mezőnyből, 7/8 büntető), Osman pedig sokoldalú játékkal (11 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) segítette övéit - Nagy-Britannia ezzel nem tudta tartani a lépést, az utolsó percekben pedig teljesen ki is fulladt a társaság. A hazai alakulat így megszerezte első győzelmét az Eb-n és bár Dixont nélkülözniük kellett, jelezték, hogy számolni kell velük a folytatásban. 

Nagy-Britannia legjobb dobói: Lawrence 15/9, Olaseni 15, Okereafor 8/6, Clark 8/6, Nelson 8/6
Törökország legjobb dobói: Mahmutoglu 24/21, Erden 19, Osman 11/3, Korkmaz 11/3

 

fotó: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus