D-csoport: a négy továbbjutó megvan, a sorrend még nincs

Porzingis extrája nélkül is elvették Oroszország veretlenségét a lettek és átvették a vezetést a csoportban. A szerbek kontrollálták a britek elleni összecsapást és simán biztosították be a továbbjutásukat. A törökök ki-ki meccsen a 4. negyed közepén állva hagyták a belgákat. 

D csoport

Oroszország - Lettország 69-84 (15-12, 29-22, 8-18, 17-32)

Kemény védekezéssel és támadásban sok hibával kezdték a meccset a csapatok, nagyon fegyelmezettek voltak a felek hátul, ennek megfelelően elég nehezen érkeztek a pontok. Hiába nyitottak 4-0-val a lettek, Porzingis nagyon megszenvedett Mozgovékkal és nem tudott érvényesülni, így a többieknek sem maradt hely - ráadásul a Knicks magasembere a faultokkal is hadilábon állt. A második játékrészben már beindultak a csapatok és főleg az oroszok léptek rá a gázra, a padon ülő Porzingis hiányát kihasználva Mozgov parádézott és a nagyszünetig beszórt tizenöt pontot, rá építve pedig kontrollálni tudta a mérkőzést Oroszország - a többiektől nem is kellettek az extrák, Shved is inkább a kiszolgálással volt elfoglalva. Ugyan a letteknél Timma eljutott tíz pontig, de Porzingis négy faultja nagyon érzékenyen érintette őket, kereken tíz egység volt a különbség két negyedet követően.

A fordulás után viszont felszívta magát Lettország, védekezésben feljebb kapcsolt a gárda és egy 9-2-es rohammal kezdett, érződött a visszatérő Porzingis jelenléte még akkor is, ha ő maga nem vállalt sokat. Ekkor az oroszok voltak bajban, Shved sorra lőtte mellé a triplákat, Vorontsevics pedig már a harmadik negyed közepére kipontozódott - két perccel a játékrész vége előtt, Timma triplájával átvette a vezetést a lett válogatott. Az oroszok annyira megálltak, hogy ebben a negyedben összesen nyolc (!) pontot tudtak szerezni és a záró etapban sem tudtak nagyot javulni, a letteknél Timma, Davis Bertans és Meiers is hozzátett, tovább nyílt az olló és négy perccel a vége előtt nyolcpontos előnyt épített ki Lettország. Az oroszoknál Shved (21 pont, 7/19 mezőnyből, 6 gólpassz) szépítgette a statisztikáit, de teljesen egyedül maradt, Mozgov eltűnt (a nagyszünet után nem dobott mezőnykosarat), Vorontsevics már régen a padról figyelte az eseményeket, más pedig gyakorlatilag hozzá sem tudott szólni.

A hajrában már nem történt fordulat, a kiváló első félidő után gyakorlatilag esélytelen volt a másodikban Oroszország, a lettek pedig a remeklő Timmának (22 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés), a parádésra sikerült utolsó negyedben és a borzasztó hatékony csapatvédekezésnek (18 orosz eladott labda, 24%-os tripla) köszönhetően elvették ellenfelük veretlenségét, sőt, ezzel jelen pillanatban át is vették a vezetést a csoportban. 

Oroszország legjobb dobói: Shved 21/6, Mozgov 16, Zubkov 7/3
Lettország legjobb dobói: Timma 22/3, Porzingis 11, Smits 11

Nagy-Britannia – Szerbia 68-82 (14-25, 24-22, 17-18, 13-17)

Mindkét csapat jó védekezésével tűnt ki az első percekben, majd a negyed közepén beindult a pontgyártás is, főként a szerbeknél. 6-5-re még vezetett a brit csapat, de pillanatok alatt meglógtak déli szomszédaink, főleg Jovics remek irányítójátékának és Bogdanovics sokoldalúságának köszönhetően, a negyed végén pedig a kispadról beszálló Macsvan és Micsics tripláival 10 pont fölé nőtt az előnyük. Az ellenfél azonban nem adta ilyen olcsón, a második negyed elején 2-2 tripla esett be mindkét oldalon, a britek előbb támadásban, majd fokozatosan védekezésben is egyre több gondot okoztak – Nelson és Okereafor játékára építve 5 pontra zárkóztak a játékrész vége felé. Elég volt azonban két figyelmetlenség, a szerbek kétszer leindították őket, így a nagyszünetre kilenc pontra nőtt a differencia. 

Fordulás után más sebességi fokozatba kapcsoltak a szerbek, hátul nagyon aktívak voltak, Jovics több labdát is szerzett, amiből tudtak futni – pillanatok alatt 19 pontra hízott a fórjuk. A pár perces rohanás után le is ültették a komplett kezdőötösüket, így Okereafor és Johnson révén megint közelíthetett Nagy-Britannia, Johnson buzzer duplájával 10 pontra feljöttek. A záró játékrész elején Bogdanovics vette fel a Jovics-jelmezt, gólpasszt adott és kosarakat szerzett – a veterán Achara és Okereafor igyekezett elállítani a vérzést, de a negyed közepén Micsics kezdett ismét villogni, ez pedig már sok volt a briteknek. A szerbek végig kézben tartva a meccset hozták a kötelezőt és biztosították a továbbjutásukat – hogy hányadik helyen, ez majd az utolsó, csütörtöki játéknapon dől el. 

Nagy-Britannia legjobb dobói: Okereafor 17/9, Johnson 13/6, Nelson 11/3.
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 18/6, Jovics 11/9, Stimac 11.

Törökország – Belgium 78-65 (23-14, 17-19, 15-20, 23-12)

Egészen brutális dobásteljesítményt tett le az asztalra a török válogatott, 10/12-vel tüzeltek mezőnyből az első negyedben, érdekesség, hogy csak egyetlen triplakísérletük volt, azt is elrontották. Semih Erden és Cedi Osman vezette a táncot, a belgák mindössze egy lepattanót szedtek ebben az időszakban, és ha nincs Gillet két triplája, nagy bajba is kerülhettek volna. A törökök előnye így törékeny maradt, De Zeeuw és Salmon kosaraival a második negyedben villámgyorsan feljöhettek a belgák 22-23-ra. Korkmaz kosarai nagyon kellettek, ő rúgta be a törökök motorját, 15-2-es futással jelentkeztek a házigazdák, Van Rossom jó megoldásai kellettek, hogy meccsben maradjanak a belgák. 

Osman kosarával indult a második félidő, a rutinos Hervelle azonban pontokkal, gólpasszokkal és labdaszerzéssel egy 8-0-s futást vezényelt, innentől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok, sőt a harmadik negyed vége felé időszakosan a belgák a vezetést is átvették. Sokáig a záró játékrészben sem változott a képlet, kosárra kosár volt a válasz, 60-60-nál azonban teljesen leblokkoltak a belgák, közel 4 percig nem találtak a gyűrűbe – a törökök eközben 13 pontot szórtak, és Korkmaz újabb extrájával megnyerték a mérkőzést. 

Ezzel kialakult a továbbjutó négyes a D-csoportban – Lettország, Szerbia és Oroszország mellett a törökök is ott lesznek a folytatásban, közülük kerül majd ki a magyar válogatott nyolcaddöntős ellenfele. 

Törökország legjobb dobói: Korkmaz 14/3, Mahmutoglu 12/6, Erden 12.
Belgium legjobb dobói: Van Rossom 13/9, Gillet 10/6, De Zeeuw 9/6. 

fotó: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus