D-csoport: A szerbek ezúttal a törököket győzték le

A D-csoport harmadik játéknapján a szerbek szinte végig vezetve, de nagy csatában verték a törököket. Az oroszok harmadik meccsüket is megnyerték, ezúttal a belgák voltak az áldozataik. Ugyan az utolsó negyedet 21 ponttal nyerték a britek, ez sem volt elég az addig parádézó Lettország ellen. 

D csoport, 3. játéknap

Lettország - Nagy-Britannia 97-92 (25-20, 25-20, 34-18, 13-34)

Elképesztő Porzingis-bemutatóval kezdődött a találkozó, a lettek magasembere sorozatban kilenc ponttal nyitotta az összecsapást - egy tripla mellett háromszor is zsákolt és vezetésével 9-2-es előnyhöz jutott csapata. A biztonság kedvéért bevert még egy hármast, majd bő hat perc után, tizenkét ponttal, valamint négy lepattanóval a neve mellett leült, ezzel megadta az alaphangot. Ennek ellenére próbáltak tapadni a britek, főleg Olaseni és Lawrence csipkedte magát támadásban, nekik köszönhetően pedig partiban is maradt a társaság - igaz, a második negyedben azért már elkezdett nyílni az olló. A nagyszünetig tíz pontra nőtt a különbség, Porzingis 21-nél (8/10 mezőnyből, 3/4 tripla), 6 lepattanónál és két blokknál járt már, de a lettek támadójátéka rajta kívül a padról beszálló Bertansra (13 pont, 4/5 tripla) is nagyban támaszkodott.

A fordulás után aztán "unfair" üzemmódba kapcsolt Lettország, egészen bődületes triplaparádét rendezett a gárda a festékben domináló Porzingis körül: Davis Bertans további 3/3-at (!) süllyesztett el kintről, de Dairis Bertans és Timma is megszórta magát. Ennek köszönhetően 34-18-ra nyerte a harmadik negyedet a lett válogatott és itt el is döntötte a mérkőzést, a kategóriákkal kisebb tűzerővel bíró britek képtelenek voltak tartani a lépést - egyedül Olaseni volt faktor, Clark ezúttal csak erőlködött. A mérkőzés hajrájában még felszívta magát a szigetországi alakulat és a kiengedő lettek ellen jelentősen csökkentették a különbséget, sőt, az utolsó percben Porzingisnek is vissza kellett térnie a pályára. A kisebb riadalom ellenére azonban megoldotta a feladatot Lettország és az említett Porzingis (28 pont, 11/17 mezőnyből, 3/4 tripla, 8 lepattanó, 2 blokk), valamint Davis Bertans (22 pont, 7/8 tripla) vezérletével megszerezte második sikerüket is, hiába villogott a túloldalon Olaseni (23 pont, 10/11 mezőnyből, 10 lepattanó). 

Lettország legjobb dobói: Porzingis 28/9, Dav. Bertans 22/21, Strelnieks 13/9. 
Nagy-Britannia legjobb dobói: Olaseni 23, Johnson 18/12, Okereafor 12/6.


Belgium - Oroszország 67-76 (18-19, 15-16, 14-18, 20-23)

Tabu triplájával indult a meccs és a belgák ezzel a lendülettel kiválóan tartották is magukat az ezúttal kevésbé kreatív oroszokkal szemben, sőt, az első negyed nagy részében vezettek is - csak Shved három triplájának köszönhette Oroszország, hogy ott volt egy labdán belül, vagy néha egy ponttal előrébb is. A második negyed is szorosan alakult, de itt már Mozgovék voltak felül (korábban már héttel is mentek a belgák) és az volt a kérdés, hogy sikerül-e meglépniük. Ez végül nem jött össze, összességében elég gyengén célzott mindkét csapat, Shved lendülete is alább hagyott, így a nagyszünetben csak két egység volt közte, ennyivel vezettek az oroszok.

A harmadik negyedben ismét kisebb fölénybe tudott kerülni a 2-0-lal érkező orosz válogatott, Fridzon és Vorontsevics is bevert egy-egy hármast, közte Mozgov zsákolt egyet, a kemény, fizikális védekezés pedig egyre kevésbé ízlett Belgiumnak, egyre nehezebben alakítottak ki jó helyzeteket. Ezzel együtt amikor meglépett volna Oroszország, akkor mindig jött egy-egy hármas Van Rossoméktól, így továbbra is látótávolságon belül tudtak maradni. A párpontos előnyt azonban végül beosztották az oroszok, Shved (20 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz) is jókor szólt hozzá a végjátékban és az eddig megszokott taktikus, céltudatos kosárlabda most is győzelmet eredményezett - hiába dobott sokkal pontosabban Belgium, védekezésben rengeteg faultot ütöttek be Serronék, amelyből tengernyi büntetőt (31-et, a belgák 11-et) dobhatott Oroszország. Ez, a tizennégy támadópattanó azt eredményezte, hogy az oroszok a harmadik meccsüket is megnyerték, míg a belgák ezúttal nem tudtak meglepetést okozni. 

Belgium legjobb dobói: De Zeeuw 15/6, Serron 12/6, Mwema 11/3.
Oroszország legjobb dobói: Shved 20/9, Mozgov 12, Hvosztov 10/6, Kurbanov 10.


Szerbia - Törökország 80-74 (21-13, 15-18, 17-14, 27-29)

Nem indult túl sok ponttal a találkozó, hiszen az ötödik perc elején még csak 5-4 állt az eredményjelzőn, a szerbek azonban összeszedték magukat, főleg támadásban. Szépen lassan kezdtek ellépni a házigazdától, és a negyed utolsó bő két percét nyomták meg igazán Miloszavljevics és Macsvan révén. 10 pont fölötti is volt már előnyük, ami a felvonás végére nyolcra apadt (21-13), de Marjanovics vezetésével a 12. percben 14 pontos volt a szerb fór (27-13). Mahmutoglu két gyors triplával jelentkezett, Korkmaz is felnőtt mellé, a törökök pedig két és fél perc alatt futottak egy 12-0-s sorozatot (27-25). Bircsevics két duplájával léptek meg megint a szerbek, Bogdanovics is betalált kintről, és a félidő utolsó percéig volt egy kisebb rövidzárlat mindkét oldalon. Büntetőkből volt mindkét gárda eredményes, a játékrészt pedig Güler duplája zárta, öt ponttal állt jobban Szerbia (36-31).

A fordulás után a szerbek megint összeszedték a támadójátékukat, ekkor jóval jobban játszottak, és a társak kiszolgálása mellett ezúttal ponterősen is játszó Jovics duplájával 10 pontra húztak el a negyed felénél (46-36). Osman és Güler vezetésével próbált meg tapadni a félholdas alakulat, de mindenre volt ekkor válasza déli szomszédunknak, nyolc ponttal álltak jobban 10 perccel a vége előtt (53-45). Osman és Mahmotuglu vezetésével nagyon felpörgött a törökök támadójátéka, alig több mint három perc alatt 14 pontot szórtak, így a 34. percben már Törökország állt jobban (57-59). Az utolsó bő öt percben Bogdanovics állt csapata élére, a 35. perc végén beszórt két triplát, bő másfél perc alatt összesen 10 egységet termelt, és ennek köszönhetően játszott 3-5 pontos előnyben Szerbia. A végjátékban előbb két triplával, majd büntetőkkel tartották előnyüket a vendégek. 80-74-re győzött Szerbia, amivel 2-1-gyel áll, míg a törökök 1-2-vel.

Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 17/9, Jovics 15/6, Macsvan 8, Miloszavljevics 8.
Törökország legjobb dobói: Mahmutoglu 19/15, Osman 15/9, Erden 13.

fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus