Dráma: hosszabbítás után Litvánia az elődöntőben!

Mindent megtett Olaszország, de a végén Valanciunasék voltak higgadtabbak, így kisebb meglepetésre ők lesznek ott a négy között.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Olaszország – Litvánia 85-95 - h.u. (20-21, 16-16, 23-23, 20-19, 6-16)

Az első percekben inkább a litvánok akarata érvényesült, akik Valanciunasra építették támadásaikat – a túloldalon Marco Belinelli rámolt be villámgyorsan nyolc pontot. Az olaszok először hat perc után vezettek, de Gallinarit jól megfogta Litvánia és összességében nem tudta hozni elsöprő támadójátékát a talján válogatott – az első negyedben már hét ponttal is vezettek Seibutisék. A második játékrészben azért sebességet váltottak Bargnaniék, több nagy kosárral fordítottak és meg is léptek hat ponttal, de „ovációrobbantó” kosarakkal Maciulisék is jelentkeztek – bár azt nem lehet mondani, hogy rendkívül taktikus és kontrollált játékot játszottak volna a felek, a látványra nem lehetett panaszunk.

A fordulás után is folytatódott a nagy kosarak estéje, szinte minden második támadásnál felkaphattunk a fejünket – vagy hatalmas triplát, vagy nagy zsákolást, vagy csak szimplán gyönyörű befejezést „követtek el” a csapatok. A litvánok meg tudtak lépni nyolc ponttal, de egy 10-0-s etappal egyenesbe jöttek Gallinariék – ez a játékrész egállal zárult, egy ponttal vezettek Valanciunasék a záró negyed előtt. Itt már Bargnani volt Olaszország vezére, szinte minden támadást ő vállalt el, miközben a túloldalon Valanciunas kosarai mellett kintről is jöttek a pontok – bő három perccel a vége előtt egálra álltak a felek. Egy perccel később Maciulis hatalmas triplája ugrasztotta talpra a csarnokot, de Gallinari kiegyenlített – az utolsó támadást mindkét csapat elrontotta, jöhetett a hosszabbítás. Itt a döntő jelenet Kalietis triplája volt: öt ponttal lépett meg ekkor Litvánia, majd Jankunas hármasával végleg eldőlt a meccs. Némi meglepetésre nem lesz ott az elődöntőben Olaszország, ellenben óriásit küzdve eljutottak oda a litvánok - érdemes kiemelni a brutális, 26 pontos, 15 pontos dupla-duplát szállító Valanciunast, valamint a 14 pontja mellé 11 gólpasszt kiosztó Kalnietist is az ismét hatalmasat játszó Maciulis mellett. 

Olaszország legjobb dobói: Bargnani 21/3, Belinelli 18/9, Gallinari 17/6
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 26, Maciulis 19/9, Kalnietis 14/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus